Jesteś na:

Woda alkaliczna – właściwości, gdzie kupić, domowe sposoby

16 18 20

Od jakiegoś czasu na rynku spożywczym można natrafić na wodę alkaliczną. Powstaje ona w wyniku elektrolizy wody. Jakimi parametrami się charakteryzuje? Na jakie informacje o niej można natknąć się na stronach producentów? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule.

Woda alkaliczna

Potencjał wodoru, czyli pH mieści się w przedziale 0–14 i określa poziom kwasowości lub zasadowości roztworu. Chemicznie czysta woda posiada odczyn obojętny o pH równym 7. Wartości poniżej tej liczby wskazują na właściwości kwasowe, natomiast powyżej na zasadowe. Woda alkaliczna charakteryzuje się wysokim pH i jest nazywana często wodą zasadową.

Właściwości wody alkalicznej

Wodzie alkalicznej przypisuje się niemały wpływ na zdrowie człowieka. Przede wszystkim zwraca się uwagę na utrzymanie odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej ustroju poprzez neutralizację jego zakwaszenia. Łączy się z tym również sporo innych właściwości. Oto niektóre z nich:

  • poprawia samopoczucie i witalność,
  • dodaje energii, zapobiega chronicznemu zmęczeniu,
  • wpływa na dobrą jakość snu,
  • zwiększa przyswajanie składników odżywczych,
  • wspomaga usuwanie toksyn z organizmu,
  • pobudza procesy przemiany materii, sprzyja redukcji masy ciała,
  • wpływa na prawidłowe działanie układu pokarmowego,
  • dobrze nawadnia,
  • dotlenia komórki,
  • neutralizuje wolne rodniki, działa przeciwutleniająco,
  • przeciwdziała starzeniu się komórek,
  • nawilża i ujędrnia skórę, zmniejsza cellulit,
  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśni,
  • zwiększa libido,
  • wzmacnia odporność,
  • wpływa korzystnie na parametry krwi (poziom cukru, trójglicerydów, cholesterolu) i moczu (poziom kwasu moczowego),
  • przeciwdziała chorobom nerek, układu krążenia i pokarmowego.

Brzmi cudownie, prawda? Niestety o tych nieskazitelnych właściwościach można znaleźć informacje jedynie na stronach producentów wód alkalicznych. Nie mają one odnośników w literaturze, ponieważ na tą chwilę nie ma badań naukowych potwierdzających prozdrowotne działanie tego produktu!

Gdzie kupić wodę alkaliczną

Wodę alkaliczną można nabyć w sklepach stacjonarnych i internetowych ze zdrową żywnością, ekologicznych i zielarsko-medycznych oraz bezpośrednio od jej producentów.

Ewa , 23 lata
Podczas 3 miesięcznego odchudzania z Trizerem udało mi się schudnąć 15 kg. Straciłam 5 cm w udach, 13 w biodrach, 11 w talii oraz 2 w bicepsie. Przyjmowałam Trizer 3 razy dziennie przed głównymi posiłkami...
Marta , 19 lat
Mam lat 19. Zaczęłam dietę od 103 kilogramów. Schudłam 10 kilogramów.Zamierzam zgubić jeszcze 20 – oczywiście z Trizerem. Zaczęłam odchudzanie , bo źle się czułam ze swoją wagą i chciałam zmienić swoje życie na lepsze...
Marta , 19 lat
Mam lat 19. Zaczęłam dietę od 103 kilogramów. Schudłam 10 kilogramów.Zamierzam zgubić jeszcze 20 – oczywiście z Trizerem. Zaczęłam odchudzanie , bo źle się czułam ze swoją wagą i chciałam zmienić swoje życie na lepsze...

Domowe sposoby na wodę alkaliczną

Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń i specyfików, które umożliwiają samodzielne przygotowanie wody alkalicznej w warunkach domowych. Należą do nich, m.in. kropelki zasadowe, alkalizujące saszetki mineralne, generator wody alkalicznej, jonizator wody, dzbanek alkalizujący. Jednak brak tego sprzętu nie oznacza, że nie możemy sami stworzyć wody zasadowej. W internecie roi się od przepisów – wystarczy kilka naturalnych składników i gotowe:

1.Przepis na wodę alkaliczną

2 litry wody z kranu, przefiltrowanej lub przegotowanej

1 łyżka soli himalajskiej lub kamiennej

1 cytryna

Cytrynę pokroić w plasterki i dodać do naczynia z wodą i solą. Przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 – 24 godzin. Wypić na czczo co najmniej 2 szklanki.

2. Przepis na wodę alkaliczną

1 szklanka wody

soda oczyszczona

Rozpuścić ⅛ łyżeczki sody oczyszczonej w szklance wody, dokładnie wymieszać łyżeczką niemetalową i wypić.

Podsumowując, woda alkaliczna nie posiada nadzwyczajnych mocy i właściwości, o których zapewniają nas producenci tego napoju oraz sprzętów umożliwiających samodzielne przygotowanie wody zasadowej. Sądząc po liście korzyści, o jakich nas zapewniają, wystarczyłoby włączyć picie takiego napoju do swojego jadłospisu i wiele schorzeń znikłoby jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Niestety, rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej.

Literatura:

Ciborowska H., Rudnicka G., 2007. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa
Oceń
5 dni temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?