Jesteś na:

Sok z aronii. Działanie, stosowanie i przeciwwskazania

16 18 20

Niektórzy aronią się zajadają, a inni stronią od owocu, który kojarzy się z cierpkim smakiem. Sok z aronii oprócz swego pięknego, bogatego koloru, ma do zaoferowania wiele korzyści, będąc bogactwem witamin i soli mineralnych.

Aronia jest owocem, który posiada silne właściwości antyoksydacyjne, które przeciwdziałają wolnym rodnikom. Przygotowany w okresie obfitości owoców sok z aronii, będzie wspierał walkę z chorobami przez cały rok.

Spis treści

  1. Na co pomaga sok z aronii?
  2. Sok z aronii – działanie
  3. Jak stosować sok z aronii?
  4. Sok z aronii – przeciwwskazania
  5. Jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki?

Na co pomaga sok z aronii?

Aronia jest krzewem, który pierwotnie pochodził z okolic Ameryki Północnej, a do Europy trafił dopiero w XVII wieku. Krzew ten sięga 2–3 metrów wysokości, a jego owoce przypominają małe, czarne kulki zgromadzone w kiście. Co ciekawe, aronia nie ma dużych wymagań glebowych oraz odporna jest na wszelkiego rodzaju choroby, dlatego też nie powinna być nawożona pestycydami. Co więcej, nie kumuluje w sobie metali ciężkich, dlatego jej owoce uważane są za wolne od wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń. W sierpniu każdego roku cierpkie, czarne owoce aronii są zbierane i przetwarzane na soki oraz nalewki. Warto wspomnieć, że aż 90% tych zbiorów jest eksportowanych z naszego kraju, a Polska jest ich największym na świecie producentem. Działanie prozdrowotne tych owoców wynika z zawartości w nich czynników aktywnych, takich jak:

  • antocyjany, flawonole, fenolokwasy i garbniki,
  • witaminy: C, B2, B6, E, P, PP,
  • składniki mineralne: mangan, miedź, kobalt, bor czy jod.

Zawartość prozdrowotnych polifenoli w owocach tej rośliny jest znacznie wyższa niż w czarnej porzeczce, wiśniach, truskawkach, żurawinie, borówkach czy jeżynach, dlatego uważa się, że aronia jest jednym z owoców o najwyższych właściwościach prozdrowotnych. Spożywanie soku z aronii:

  • zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy, udaru mózgu oraz spowalnia starzenie się organizmu,
  • obniża poziom glukozy we krwi, zapobiega cukrzycy,
  • obniża poziom cholesterolu LDL, a zwiększa poziom cholesterolu HDL,
  • wspomaga leczenie otyłości,
  • ma działanie przeciwnowotworowe,
  • obniża ciśnienie tętnicze,
  • dzięki zawartości witaminy C zmniejsza ryzyko przeziębień,
  • poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci.

Należy podkreślić, że same owoce aronii nie są smaczne, dlatego nie je się ich w postaci nieprzetworzonej. Spożywane są one w postaci soków, nalewek oraz dżemów.

Sok z aronii – działanie

Dzięki zawartości przciwutleniaczy, sok z aronii „zatrzymuje młodość”. Korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci, działa przeciwzmarszczkowo, hamując procesy starzenia się. Odmładzające właściwości soku z aronii zawdzięczamy także witaminom z grupy B, które uzupełniają braki i od wewnątrz dbają o ciało.

Duża dawka witaminy C sprawia, że aronia jest idealnym owocem na przeziębienia oraz w okresie osłabionej odporności. (Dowiedz się o innych sposobach na poprawę odporności) Zawartość witaminy E, PP, B2 oraz kwasu foliowego, czyni sok z aronii kompleksowym składnikiem diety.

Ponadto, posiada właściwości obniżające ciśnienie krwi, co ważne jest w prewencji chorób serca i zapobieganiu miażdżycy. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz zapobiega żylakom.

Nierzadko również sok z aronii polecany jest diabetykom, gdyż spowalnia absorpcję glukozy, nie dopuszczając do gwałtownych skoków jej stężenia we krwi.

Obok wymienionych wcześniej właściwości, sok z aronii potrafi odprężyć i zrelaksować, łagodząc stres i napięcia.

Jak stosować sok z aronii?

Sok z aronii z powodzeniem można pić solo, uzupełniając dzienną dawkę witamin, ale także często dodawany jest do herbaty, szczególnie w okresie zimowym, wzbogacając ją o cenne składniki pomagające wzmocnić odporność. Może być także zdrowym dodatkiem do deserów, idealnie komponując się ze słodyczą na przykład budyniu.

Jak do tej pory nie pojawiły się jeszcze konkretne zalecenia dotyczące dawkowania dziennego soku z aronii, jednak opierając się na badaniach, można stwierdzić, że jedna szklanka soku dziennie wpływa korzystnie na poprawę stanu zdrowia. Nie wykazano również, aby sok z aronii wchodził w interakcje z przyjmowanymi lekami, ale niezwykle ważne jest, aby poinformować lekarza o spożywaniu tego produktu.

Sok z aronii – przeciwwskazania

Sok z aronii dzięki swym właściwościom prozdrowotnym, polecany jest praktycznie każdemu. Dobry jest zarówno dla starszych, jak i młodszych. Jednak w przypadku choroby wrzodowej, nadkwasoty, stanów zapalnych żołądka i dwunastnicy należy go unikać.

Jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki?

Przygotowanie soku z aronii nie jest skomplikowanym procesem. Polega na gotowaniu owoców w wodzie aż do puszczenia przez nie cennego soku. Jednak sam sok z aronii jest cierpki w smaku, dlatego konieczne jest dodanie do niego odpowiedniej ilości cukru, aby uzyskał on pożądany, słodszy smak.

Mało popularny, lecz korzystny dla zdrowia – sok z aronii dba o nasze zdrowie, wzbogacając organizm w potężne dawki witaminy C i przeciwutleniaczy. Polecany jest w wielu chorobach, stanach przeziębienia, a także dla pań, które dbają o swój wygląd. Jest cennym źródłem składników wspierających prawidłowe działanie organizmu.

Literatura:

  1. Białek M. i in., „Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej”, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 6 (85), s. 21–30,
  2. Sikora J. i in., „Rola i właściwości lecznicze aronii czarnoowocowej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych”, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 2009, 1, s. 10–17,
  3. Banaś A., Koruś A., „Prozdrowotne właściwości owoców i przetworów z aronii”, Med Rodz 2015; 4(18), s.179181.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Sok z aronii. Działanie, stosowanie i przeciwwskazania - 3.5/5. Oddano 782 głosy.
Autor artykułu:
Justyna Paroń
, Dyplomowany dietetyk kliniczny i doradca żywieniowy. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym chorób dietozależnych i autoimmunologicznych. Autorka bloga zamalocukru.pl.

Opinie

  • Boźena 15.08.2018, 12:07

    Sok robi się w wysokiej temperaturze, a wtedy vit c jest wyeliminowana? !

    Odpowiedz
    • ewa 06.09.2018, 8:52

      Witam,aby sok zachował swoje właściwości należy owoce zamrozić minimum 24h .Następnie zmiksować i wycisnąć przez gazę .Wyciśnięty sok przelać do słoiczka i pasteryzować przez 10 min.Pozdrawiam.

      Odpowiedz
      • Przemo 07.09.2018, 9:55

        Głupota mrozić! Każda obróbka termiczna niszczy dobroczynne właściwości aronii ! Tylko na zimno!

        Odpowiedz
  • ewa 18.09.2018, 3:44

    dla mnie sok z aroni zle sie ponim czuje jestem osłabiona spiaca

    Odpowiedz
  • ZOFIA MANKA 23.09.2018, 11:53

    ARONIE ZASYPAŁAM CUKREM, PO3 DNIACH ZMIELIŁAM W MALAKSERZE I DO M.SŁOIKÓW. KONIEC

    Odpowiedz
  • Jarek 26.09.2018, 10:58

    Aronia z cukrem?Bzdura!!!!

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone