Jesteś na:

Sok i nalewka z aloesu. Proste przepisy na skuteczne, domowe leki

16 18 20

Aloes jest rośliną bogatą w cenne składniki chroniące i wspomagające organizm. Łagodzi bóle, wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i przyspiesza gojenie się ran. Ten naturalny lek ma zdolności obniżające poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi.

Aby aloes był dobrze przyswajalny przez organizm, można z niego sporządzić sok lub nalewkę. To wcale nie jest trudne. Przekonaj się sam.

Sok z aloesu

Sok z aloesu jest fantastycznym środkiem, który podnosi odporność i regeneruje organizm. Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwbólowe, regeneruje błony śluzowe i świetnie wpływa na wygląd skóry, pobudza i reguluje mechanizmy obronne organizmu. Regularne picie soku z aloesu obniża poziom glukozy we krwi, a ostatnie badania wskaują na wpływ tej rośliny na obniżenie poziomu cholesterolu.

Sok z aloesu świetnie sprawdza się przy zaparciach. Zwiększa ilość wody w masach kałowych i pobudza jelita do produkcji śluzu oraz poprawia ich perystaltykę.

Sok z aloesu – przepis

Liście, które wybieramy do sporządzenia zarówno soku, jak i nalewki z aloesu powinny mieć minimum 2 lata, ale nie więcej niż 5. Zalecane jest kupowanie rośliny o wysokości około 30 cm, wtedy dolne liście dobrze nadają się do użycia. Aloes lubi światło, dlatego najlepiej przetrzymywać go w jasnym pomieszczeniu. Przed zrobieniem z aloe vera soku czy nalewki, nie należy rośliny podlewać przez około dwa tygodnie przed wykorzystaniem jej liści.

Sok z miodem: przemrożone w zamrażalniku liście aloesu, należy pokroić, a następnie zmiksować lub włożyć do sokowirówki (liście miksowane przecierać przez sito). Do soku dodać łyżeczkę miodu i wymieszać. Można przelać sok do buteleczki z ciemnego szkła i przechowywać w lodówce. Można stosować go 2–3 razy dziennie po łyżeczce.

Nalewka z aloesu

Nalewka na problemy trawienne: 100 g świeżych liści należy zmieszać z 50 g miodu oraz 50 ml spirytusu. Następnie przelać do butelki z ciemnego szkła i odstawić na 5 dni w zaciemnione miejsce. Po tym czasie wstawić nalewkę do lodówki i zażywać po jednej łyżeczce przed jedzeniem.

Nalewka wzmacniająca: liście aloesu miksujemy i przecieramy przez sito lub wkładamy do sokowirówki. Do tak sporządzonego soku dodajemy czerwone wino w proporcji 1:1 oraz 200 g płynnego miodu. Następnie mieszamy i wlewamy do butelki z ciemnego szkła i odstawiamy w ciemne miejsce na około 10 dni. Taką nalewkę należy pić raz dziennie po małym kieliszku.

Naturalne, domowe sposoby na wszelkiego rodzaju dolegliwości są najlepszym rozwiązaniem. Sok i nalewka z aloesu są bardzo proste w przygotowaniu, a bogactwo składników prozdrowotnych zawartych w liściach aloesu jest niczym niezastąpione.

Kup sok z aloesu z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Oceń
Sok i nalewka z aloesu. Proste przepisy na skuteczne, domowe leki - 6.7/10. Oddano 225 głosy.
Aleksandra Musiał
ponad miesiąc temu Ukończyła dietetykę na Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz biotechnologię ze specjalizacją analityka biotechnologiczna na Uniwersytecie Rolniczym.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?