Opinie

  1. Mówimy o oleju rzepakowym rafinowanym czy tłoczonym na zimno? Wg wielu opracować olej rzepakowy rafinowany jest najlepszy do smażenia, ale tłoczony na zimno w ogóle sie do smażenia nie nadaje.

  2. Parę lat temu na pokazie kupiłam patelnię z dnem groszkowym. Dno do którego nic nie przywiera , nawet bez tłuszczu.

  3. Ala to jest myśl nie pomyślałam, że można kupić używaną. Co prawda jak poględzę mężowi to będzie wolał kupić nową, ale przynajmniej mam punkt zaczepienia. ;p

  4. Zdrowy tłuszcz wcale nie jest taki zły ale ja jednak wole gotowac na parze to dopiero jest zdrowie.

  5. Ja smaże beztłuszczowo na patelni Philpiaka która kupiona z drugiej ręki nie musi być droga. Samo zaś jedzenie przygotowane w ten sposób jest pyszne i zdrowe.

  6. Zdrowe tłuszcze oczywiście tez występuja, u mnie w domu wszyscy przyzwyczaili się do dań gotowanym na parze, w phiipiaku zdrowo mozna gotować.

    1. A jak ktoś chce bez tłuszczu to mają też specjalną patelnię do tego.Myślałam, że to chwyt marketingowy, ale działa. Serio, bez przypalania.

      1. Gdzie można obejrzeć taką patelnię?

  7. olej slonecznikowy ma ogromna ilosc Omega 6, ktore w nadmiarze powoduja stany zapalne w organizmie. do smazenia najlepiej uzywac olej kokosowy, smalec, maslo sklarowane.
    olej rzepakowy rafinowany do smazenia to znacznie zdrowsza propozycja od slonecznikowego.

  8. Ja odeszłam od smażenia produktów zastępując je pieczeniem oraz gotowaniem na parze, a oleju używam tylko do nacierania potraw.

    1. Jestem podobnego zdania, ale i tak warto mieć dobrą patelnię. Jak ta z philipiaka, marzy mi się na święta. Czasem każdy coś przysmaży. Uwielbiam przypieczoną skórkę na rybie.

  9. Nie wyobrażam sobie smażenia bez tłuszczu więc używam oleju rzepakowego. By zrobić smaczną i zdrową potrawę ważna jest też dobrej jakości patelnia dlatego ja mam taką z górnej półki.

  10. Witam 🙂 Po przeczytaniu artykułu czuje się lekko zdezorientowana, gdyż pisze Pani o tym, że lepiej unikać oleju rzepakowego do smażenia, ale jest on wymieniony w przepisie na babeczki marchewkowe 🙂 Smażenie a pieczenie to dwie różne sprawy? Temperatura w obu przypadkach wynosi około 200 stopni… 🙁

  11. Olej słonecznikowy? To już lepiej do smażenia używać oleju ryżowego, masła klarowanego czy chociażby smalcu (tu temp. dymienia jest bardzo wysoka). Pozdrawiam.

  12. a co o masle klarownym?

  13. Panie autorze spożywanie oleju slonecNikowego nie jest dobrym pomysłem proszę popatrzeć na skład i na mocna przewagę omega 6 nad omega 3 bardzo niekorzystna przewaga smażymy na kokosowym rzepakowym .

  14. Well wait. Piszecie cały tekst że olej rzepakowy nie nadaje się do smażenia, że lepiej słonecznikowy, po czym w podsumowaniu piszecie że to właśnie olej rzepakowy zaraz obok kokosowego jest najlepszy do smażenia. To jak w końcu?

    1. Witam
      Oczywiście w podsumowaniu powinno być
      “lepszym wyborem będą: olej SŁONECZNIKOWY, kokosowy czy kukurydziany.”

      Dziękuje serdecznie za studiowanie artykułu z uwagą, błędy rzecz ludzka, szczególnie jeśli cały artykuł ma wiadomy sens i smażyć powinno się na oleju słonecznikowym, nie na rzepakowym.
      Pozdrawiam Zofia Mikoś

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *