Jesteś na:

Resweratrol. Działanie, skutki uboczne i występowanie cennego antyoksydantu

16 18 20

W krajach, gdzie panuje kultura picia wina, zauważalny jest spadek zachorowalności na choroby serca, poprawa ogólnego stanu zdrowia, a także zmniejsza się ryzyko powstawania chorób nowotworowych. Od wieków wino jest cenionym trunkiem, który króluje na stołach nie tylko jako dodatek do dań, ale także jako substancja prozdrowotna.

Przez wielu badaczy wyróżniany jest tzw. „francuski paradoks”. Pomimo dość ciężkiej, obfitej w tłuszcz i alkohol diecie, Francuzi żyją dłużej, a to za sprawą resweratrolu zawartego w czerwonym winie, które jest dominującym typem alkoholu we Francji.



Resweratrol

Resweratrol to związek chemiczny pochodzenia organicznego. Polifenol, który wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Jego źródłem jest przede wszystkim czerwone wino, które produkowane jest z winogron z zachowaniem skórek.

Posiadając właściwości przeciwutleniające sprzyja poprawie stanu zdrowia, redukuje szkodliwe działanie wolnych rodników oraz działa prewencyjnie w wielu chorobach.

Resweratrol – działanie

Resweratrol działa jako przeciwutleniacz, zmiatając wolne rodniki, które uszkadzają zdrowe komórki organizmu. Jest substancją, która zmniejsza wchłanianie cholesterolu LDL w ścianach naczyń krwionośnych, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca oraz miażdżycy. Hamuje agregację płytek krwi i nie dopuszcza do powstawania groźnych zakrzepów.

Postrzegany jest jako substancja, która ma właściwości zapobiegające występowaniu otyłości,  a także może wykazywać korzystne działanie w prewencji cukrzycy. Ponadto ma zdolności obniżające poziom ciśnienia krwi, co jest istotnym czynnikiem w zapobieganiu chorób cywilizacyjnych.

WażneKorzystny wpływ resweratrolu na organizm człowieka zauważany jest także w aspekcie powstawania chorób nowotworowych. Przeciwutleniacz ma zdolności hamujące utlenianie pożytecznych substancji, a zarazem niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników, które odpowiedzialne są za wywoływanie i przyczynianie się do wielu chorób.

Resweratrol – gdzie występuje?

Jak już wcześniej wspominaliśmy, bogatym źródłem resweratrolu są winogrona, a w szczególności ich skórka. W największej ilości antyoksydant znajdziemy w czerwonych winogronach, a zwłaszcza szczepach, z których produkowane jest czerwone wino. W winogronach resweratrol występuje w postaci naturalnej, natomiast w winie spore ilości powstają podczas fermentacji ich skórek.

Resweratrol znajdujemy także w innych owocach, jak jagody, truskawki, maliny, porzeczki, żurawina czy jabłka. Niewielkie jego ilości zawierają także orzechy, kakao oraz czekolada. Jedząc pomidory, a zwłaszcza skórkę, również dostarczamy organizmowi tego przeciwutleniacza.

Resweratrol – skutki uboczne

Pomimo tak wielu prozdrowotnych właściwości resweratrolu, może także wykazywać on niekorzystne działanie. Nadmierne jego ilości mogą prowadzić do zaburzeń funkcjonowania organizmu, prowadzić do wahań apetytu, utraty masy ciała, spadku białych i czerwonych krwinek czy nieodpowiednich wartości bilirubiny oraz albuminy w osoczu krwi.

Resweratrol jest cenionym antyoksydantem na całym świecie. Jego walory zdrowotne docenili już dawno Francuzi, którzy na co dzień korzystają z jego właściwości usprawniających pracę organizmu. Należy jednak uważać, by nie przesadzić z ilością spożywanych produktów, które zawierają przeciwutleniacz, by prozdrowotne właściwości, nie przerodziły się w kłopoty ze zdrowiem.

Oceń
Resweratrol. Działanie, skutki uboczne i występowanie cennego antyoksydantu - 6.7/10. Oddano 59 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?