Jesteś na:

Olej tamanu – właściwości, efekty. Gdzie kupić olej tamanu?

16 18 20

Niesamowity olej uzyskiwany z drzewa tamanu znany jest od tysięcy lat! W grupie jego właściwości wymieniamy działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, antyoksydacyjne i wiele innych! Co takiego kryje w sobie olej i jakich efektów możemy spodziewać się po jego zastosowaniu?

Szerokie działanie najróżniejszych olejów z powodzeniem wykorzystywane jest w kosmetyce. Oleje roślinne z natury stanowią bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Na szczególną uwagę zasługuje olej tamanu, wykazujący między innymi działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Może stanowić dodatek do kosmetyku lub równie dobrze być stosowany bezpośrednio na skórę. Co stoi za prozdrowotnymi właściwościami oleju tamanu?

Olej tamanu

Olej tamanu uzyskiwany jest z pestek owoców drzewa tamanu (Calophyllum Inophyllum) i stanowi cenny surowiec wykorzystywany przede wszystkim w kosmetykach. Drzewo to możemy spotkać w tropikalnych rejonach Azji , Afryki oraz wysp Pacyfiku. Drogocenne właściwości surowców uzyskiwanych z rośliny znane są od tysięcy lat i były przekazywane w tradycjach ludowych. Dziś działanie to potwierdzone zostało w licznych badaniach. Olej charakteryzuje się żółtą barwą oraz intensywnym korzenno-ziołowym zapachem. Olej najczęściej możemy znaleźć jako dodatek do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry. Zalecany jest zarówno dla kobiet dojrzałych w celu spowolnienia procesów starzenia, jak i osób z problemami skórnymi. Okazuje się, że olej z powodzeniem może być stosowany w różnych jednostkach chorobowych skóry, gdzie przyspiesza proces gojenia, a także zapobiega powstawaniu blizn.

Właściwości oleju tamanu

Olej tamanu wykazuje szerokie spektrum działania, dzięki czemu znajduje zastosowanie w walce z najróżniejszymi problemami skórnymi. W składzie oleju możemy znaleźć takie związki jak kwas kalofillowy i kallofilloidyna. To właśnie one odpowiadają za przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a także właściwości gojące oleju. Kosmetyki z dodatkiem oleju, stosowane na blizny, skutecznie zmniejszają ich wielkość i widoczność. Działanie antyoksydacyjne przeciwdziała starzeniu się skóry. Dodatek oleju do kremu używanego w codziennej pielęgnacji skóry twarzy redukuje niekorzystne działanie promieniowania słonecznego, stanowiącego jeden z głównych czynników wpływających na kondycję skóry.

Oprócz wcześniej wspomnianych flawonoidów, olej tamanu stanowi bogate źródło Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), takich jak kwas oleinowy i linolowy. Związki te odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie skóry, a niedobór może objawiać się suchością, łuszczeniem, spowolnieniem procesów gojenia oraz osłabieniem bariery ochronnej skóry.

Olej szczególnie zalecany jest osobom ze skórą tłustą, trądzikową i skłonną do tworzenia zaskórniaków. Związki zawarte w oleju przyspieszają gojenie ran, zmniejszają ryzyko wystąpienia blizn po zmianach trądzikowych. Preparaty z dodatkiem oleju możemy stosować na całą twarz. Sam olej może być stosowany punktowo, bezpośrednio na zmiany skórne objęte procesem zapalnym, blizny i rozstępy w celu przyspieszenia procesu gojenia.

Olej tamanu – efekty

Systematyczne stosowanie oleju w obrębie zmian skórnych działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie ran i zapobiega powstawaniu blizn. Preparaty z olejem tamanu szczególnie polecane są do pielęgnacji cery dojrzałej i zniszczonej. Olej doskonale sprawdzi się też w przypadku podrażnienia skóry na skutek zbyt długiej ekspozycji na promieniowanie słoneczne. Związki zawarte w oleju działają kojąco i przyspieszają regenerację naskórka.

Zastosowanie oleju nie ogranicza się jedynie do obszaru skóry twarzy. Preparaty z jego dodatkiem możemy stosować do pielęgnacji całego ciała, również obszarów owłosionej skóry głowy. Taki zabieg może okazać się pomocny dla osób z łupieżem i łuszczycą.

Gdzie kupić olej tamanu?

Decydując się na zakup oleju, koniecznie wybierajmy pewne źródła. Najlepszym wyborem będzie apteka, gdzie olej jest przechowywany w odpowiednich warunkach. Z pewnością powinniśmy unikać zakupów internetowych, ale jeżeli wybierzemy taką metodę zdecydujmy się na stronę apteki. Zakup bezpośrednio w aptece pozwoli nam na wcześniejsze sprawdzenie składu produktu i da pewność, że stosowany preparat stanowi w 100% olej tamanu.  

Podsumowując olej tamanu niesie ze sobą szereg korzyści nie tylko u kobiet z cerą dojrzałą, ale także osób zmagających się z licznymi problemami skórnymi. Olej stosowany regularnie bezpośrednio na skórę lub jako dodatek do kremu czy balsamu skutecznie łagodzi zmiany skórne, przyspiesza gojenie ran i zmniejsza ryzyko powstania blizn. Pamiętajmy, aby olej przechować w odpowiednich warunkach, dzięki czemu na dłużej zachowa on swoje prozdrowotne właściwości, a przy zakupie upewnijmy się czy produkt który kupujemy pochodzi z pewnego źródła.

Literatura:

  1. Dweck AC, Meadows T. Tamanu (Calophyllum inophyllum) – the African,Asian, Polynesian and Pacific Panacea. International Journal of Cosmetic Science. 2002; 24: 1-8.
  2. Yimdjo MC, Azebaze AG, Nkengfack AE, et al. Antimicrobial and cytotoxic agents from Calophyllum inophyllum. Phytochemistry. 2004 Oct;65(20):2789-95.

Oceń
Olej tamanu – właściwości, efekty. Gdzie kupić olej tamanu? - 5.5/10. Oddano 2 głosy.
ponad tydzień temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?