Jesteś na:

Oczyszczająca dieta dr Ewy Dąbrowskiej – zasady, efekty i przepisy

16 18 20

W poszukiwaniu skutecznego sposobu na oczyszczenie organizmu z toksyn, natrafiamy na różne metody. Ostatnimi czasy bardzo popularna stała się dieta oczyszczająca dr Dąbrowskiej. Jest nie tylko metodą na uwolnienie organizmu od zbędnych i szkodliwych substancji, ale także metodą profilaktyki i leczenia. Kuracja warzywno-owocowa pozwala na odtrucie organizmu, a przy okazji zyskujemy szansę na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów.   



Dr Ewa Dąbrowska

Ewa Dąbrowska w 1978 roku uzyskała tytuł doktora nauk medycznych za badania w dziedzinie immunologii. Wiele lat pracowała naukowo w Akademii Medycznej w Gdańsku. Podczas przygotowywania rozprawy habilitacyjnej, prowadzone badania skłoniły dr Dąbrowską do zgłębienia wiedzy na temat roli żywienia w leczeniu chorób cywilizacyjnych. Na podstawie wyników badań, wielu lat nauki i pogłębiania wiedzy oraz wnikliwych analiz publikacji naukowych na temat głodówek zdrowotnych, dr Ewa Dąbrowska opracowała innowacyjną dietę warzywno-owocową, której zadaniem jest oczyścić organizm, a także wspomóc jego system odpornościowy.

Dieta dr Dąbrowskiej

Dieta dr Dąbrowskiej ma charakter okresowo przeprowadzanej głodówki leczniczej oraz zdrowej diety zgodnej z zasadami zdrowego odżywiania. Zakłada spożywanie głównie warzyw i owoców, stąd też nazwa diety: warzywno-owocowa. Dieta nie tylko przywraca prawidłowe funkcjonowanie organizmu, uwalniając go z toksyn, ale także wspiera naturalne mechanizmy regeneracyjne, lecznicze oraz dostarcza ważnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu witamin, mikroelementów oraz enzymów.

Cała kuracja sprowadza się do dwóch etapów: leczniczej głodówki, której zadaniem jest oczyszczenie organizmu i przygotowanie go do przyjmowania wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz następującej po tym czasie diecie, która zakłada spożywanie zdrowych produktów, nisko przetworzonych, opierając się na warzywach, owocach, roślinach strączkowych i ziarnach.

Dieta Dąbrowskiej – zasady

Dieta zakłada spożywanie warzyw i owoców, najlepiej w formie surowej, gdyż wtedy zachowują swoje wszystkie walory. Polecane są także soki warzywno-owocowe, szczególnie z zielonych warzyw i pędów (botwina, szpinak, natka pietruszki, seler naciowy, pokrzywa, brokuł), które zawierają dużą dawkę chlorofilu. Spożywane warzywa powinny zawierać niską zawartość skrobi, należy również wybierać owoce niskocukrowe: cytrusy (grejpfruty, cytryny), jabłka i jagody. Produkty te można spożywać na surowo, w formie zup, surówek czy w postaci duszonej.  Można też nieco zmodyfikować dietę na łatwiej strawną, włączając gotowanie potraw, będzie ona bardziej odpowiednia dla osób z dolegliwościami przewodu pokarmowego. Zalecana jest czysta woda, ziołowe herbatki oraz soki warzywne i owocowe (świeżo wyciskane). Należy wykluczyć z diety cukier (słodkie, słodzone napoje), nie powinno się spożywać kawy, herbaty czy alkoholu.  Zabrania się spożywania wysoko przetworzonych produktów, które „zaśmiecają” organizm. Ponadto wskazana jest aktywność fizyczna, która wzmocni efekt oczyszczający. Dieta dr Ewy Dąbrowskiej należy do niskokalorycznych, które pozwalają na pozbycie się paru niechcianych kilogramów.

Dieta Dąbrowskiej – efekty

Przede wszystkim dieta dr Dąbrowskiej pozwala na oczyszczenie, odtrucie organizmu ze zbędnych substancji, które nierzadko okazują się dla niego toksyczne, zaburzając prawidłową pracę wszystkich układów. Na tak oczyszczonym polu, wszystkie (cenne) składniki odżywcze, jak witaminy, minerały, enzymy, przeciwutleniacze i inne bioskładniki, będą lepiej wchłaniane, a ich działanie będzie wykorzystywane do odbudowania fizjologicznych zachowań organizmu. Dieta dr Dąbrowskiej ma także na celu przywrócenie naturalnych barier systemu immunologicznego, pobudzenie do regeneracji i samoleczenia. Działa odmładzająco i uzdrawiająco. Posiada także działanie profilaktyczne w stosunku do wielu chorób cywilizacyjnych.  Normalizuje poziom glukozy we krwi, a także stabilizuje ciśnienie tętnicze. Ponadto spadkowi ulega stężenie cholesterolu LDL. Obok korzystnych efektów zdrowotnych, niewątpliwie można zgubić parę kilogramów, co dodatkowo potęguje zdrowy wpływ diety. Organizm wzmacnia się, przyjmując wszystkie niezbędne składniki odżywcze w prostej, nieprzetworzonej formie.

Dieta Dąbrowskiej – przepisy

Przepis na zielony koktajl

Składniki:

  • jarmuż
  • sok z małej limonki
  • 1 średni ogórek
  • seler naciowy

Przygotowanie: wszystko razem zmiksować na sok. Ewentualnie dodać parę kropli soku z cytryny do smaku.

rozwiń
Przepis na zupę selerowo-szpinakową

Składniki:

  • 1 średniej wielkości seler
  • 2 średnie lub jeden duży korzeń pietruszki
  • 1 mały por
  • parę ząbków czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 cytryna
  • odrobina chrzanu (startego)
  • pieprz, zioła, sól do smaku

Przygotowanie: do 1,5 litra wrzącej wody, dodajemy umyte i pokrojone warzywa, gotujemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie, kiedy warzywa są miękkie, wszystko blendujemy. Przyprawiamy chrzanem, sokiem z cytryny oraz przyprawami.

rozwiń

Dieta dr Dąbrowskiej stanowi niskoenergetyczną propozycję kuracji oczyszczającej, która ma na celu pozbycie się z organizmu zalegających toksyn i zbędnych substancji. Korzystnie wpływa na system odpornościowy, skłaniając organizm do samoregeneracji i odbudowy prawidłowych funkcji. Ponadto spożywanie warzyw i owoców, dostarcza cennych witamin, minerałów oraz aktywnych bioskładników. Dzięki diecie dr Dąbrowskiej można poczuć się lepiej, zauważając spadek masy ciała.

Oceń
Oczyszczająca dieta dr Ewy Dąbrowskiej – zasady, efekty i przepisy - 6.2/10. Oddano 464 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?