Jesteś na:

Naturalne spalacze tłuszczu. Poznaj ich źródła

16 18 20

Natura oferuje mnóstwo substancji, które wspomagają proces redukcji tkanki tłuszczowej, dzięki czemu może on być przeprowadzony efektywniej. Są one łagodne, ale skuteczne, a włączone do codziennego menu przy odpowiednio skonstruowanej diecie i aktywności fizycznej, przyspieszą efekty naszych zmagań.

Yohimbina

Yohimbina jest naturalną substancją pozyskiwaną z kory drzew, która ma potwierdzony badaniami i sprawdzony wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej. Wspomaga bowiem blokadę receptorów alfa – adrenergicznych, które odpowiedzialne są za hamowanie lipolizy. Receptory te są rozmieszczone w największej ilości w adipocytach najbardziej opornych na uwalnianie kwasów tłuszczowych, czyli w okolicach ud, bioder i pośladków. Celowe działanie na te obszary nadaje yohimbinie wyjątkowych właściwości we wspomaganiu spalania resztek tłuszczu. Jej działanie potęguje kofeina, która działa do niej synergicznie. Yohimbina jest skuteczna, jednak nie powinno się przyjmować jej wraz z węglowodanami, które niwelują, zmniejszają i spowalniają jej działanie, dlatego substancja ta jest idealnym dopełnieniem diet redukcyjnych niskowęglowodanowych oraz wysokotłuszczowych. Pomimo, iż Yohimbina w postaci HCL (postać skuteczniejsza od ekstraktu, pojawiającego się często w aptekach) jest trudno dostępna w Polsce, nie jest ona groźną substancją, jeśli jest używana z głową. Nie powinno się przekraczać 0,2 mg tej substancji na kg masy ciała w ciągu doby, najlepiej podzielić sumaryczną dawkę na kilka porcji w ciągu dnia.

Niektórzy są bardzo wrażliwi na działanie Yohimbiny i mogą odczuwać nadmierne pobudzenie czy kołatania serca, stąd należy rozpocząć jej przyjmowanie od niewielkich dawek i zobaczyć jak reaguje na nie organizm.

Kofeina

Kofeina jest bardzo popularnym i właściwie jedynym tak dokładnie przebadanym środkiem, który ma wpływ na przyspieszenie spalania tłuszczu. Działa ona poprzez wpływ na receptory lipolityczne, powodując szybszy rozpad kwasów tłuszczowych w adipocytach (wpływ na funkcjonowanie cAMP). Jej działanie opiera się również na przyspieszeniu termogenezy i podniesieniu temperatury ciała oraz zwiększeniu wytrzymałości i pobudzeniu do wysiłku (dzięki blokadzie receptorów adenozynowych odpowiedzialnych za odczucie zmęczenia). Udowodniono również wpływ kofeiny na wyniki sportowe. W połączeniu z innymi środkami, takimi jak np. efedryna, aspiryna czy wyciągi z roślin mocno nasila lipolizę i pobudza do wysiłku. Swego czasu bardzo popularna wśród sportowców wielu dyscyplin, w tym siłowych, była mieszanka o nazwie ECA zawierająca efedrynę, kofeinę i aspirynę, mająca na celu maksymalne pobudzenie, spalanie tłuszczu i jednoczesny wzrost siły zawodnika. Wielu z nich kończyło jednak z poważnymi powikłaniami sercowymi, przez co nie jest to środek polecany w jakimkolwiek naturalnym procesie redukcyjnym.

Aspiryna

Popularna aspiryna, mająca tak wiele zastosowań (przeciwgorączkowo, przeciwbólowo, przeciwzakrzepowo) działa w zaskakujący sposób i może mieć swój udział w okresie redukcji. Kwas salicylowy w niej zawarty, wykazuje bowiem pobudzające działanie na poszczególne enzymy (kinazy – AMPK), które odpowiedzialne są za transport substratów energetycznych do mitochondriów i ich aktywne spalanie oraz za utlenianie i spalanie tłuszczów w poszczególnych narządach. Krótko mówiąc, blokuje ona proces magazynowania tłuszczów i w połączeniu z aktywnością tlenową, sprzyja spalaniu kwasów tłuszczowych. W połączeniu z kofeiną (200 mg) w dawkach bliskich 200 mg–300 mg (aspiryny) może dać zaskakujące efekty. Należy się jednak upewnić, że nie posiadamy żadnych przeciwwskazań do przyjmowania aspiryny i nie przekraczać zalecanych dawek. Najlepiej przyjmować ją cyklicznie, gdyż istnieje ryzyko przyzwyczajenia organizmu lub nasilenia skutków ubocznych czy wystąpienia ewentualnych bólów głowy, dyskomfortu i rozdrażnienia. Aspiryna działa również ochronnie na wątrobę (chroni komórki przed uszkodzeniem polekowym), co może przyczynić się do sprawniejszego jej funkcjonowania i utleniania kwasów tłuszczowych i tym samym szybszej redukcji tłuszczu.

Cynamon i Imbir

Cynamon to bardzo łagodny i zarazem smaczny produkt wpływający na termogenezę organizmu i podobnie jak kofeina (jednak bez pobudzenia układu nerwowego) oddziałuje na nasilenie procesu lipolizy. Działa rozgrzewająco, uspokajająco na układ nerwowy i jednocześnie oczyszczająco. Można spożywać go osobno lub jako dodatek do posiłków, a nawet jako przyprawa do kawy. Imbir wykazuje podobne działanie, pomaga również w sprawniejszym trawieniu. W tym celu można przygotować sobie poranną miksturę maksymalizującą tempo metabolizmu już od pierwszych minut po przebudzeniu. Składa się ona z połowy soku wyciśniętego z cytryny i łyżeczki sproszkowanego imbiru, zalanych ciepłą wodą. Można dołożyć również łyżeczkę miodu, ale należy pamiętać by mieszanki nie zalewać wrzątkiem. Tak przygotowany płyn gwarantuje nakręcenie metabolizmu, przyspieszenie perystaltyki jelit i zastrzyk energii.

Pieprz Cayenne i Piperyna

Popularna ostra przyprawa ma swój udział w spalaniu tkanki tłuszczowej poprzez aktywność kapsaicyny, substancji działającej silnie termogenicznie i wspierającej tym samym wzrost tempa metabolizmu i nasilenie lipolizy. W połączeniu z innymi substancjami, takimi jak kofeina czy cynamon oraz aktywnością fizyczną pozwala zwiększyć wytrzymałość i znacznie nasilić proces spalania kwasów tłuszczowych. Na tę substancję powinny jednak uważać osoby z problemami żołądkowymi, szczególnie z nadkwasotą czy wrzodami, ponieważ może ona nasilić dolegliwości bólowe i nieprzyjemne objawy tych schorzeń. Piperyna to inaczej popularny czarny pieprz, jednak w postaci wyciągu, zawarta w popularnych spalaczach tłuszczu ma zupełnie inne działanie i mocniej oddziałuje na spalanie tkanki tłuszczowej niż zwykła przyprawa.

Ocet jabłkowy

Stał się bardzo popularny ostatnimi czasy w kręgu osób próbujących zrzucić nadmiar tłuszczu. Umieściłam go na końcu ze względu na fakt, iż nie oddziałuje on bezpośrednio na proces lipolizy, a bardziej na tempo przemiany materii, uczucie sytości, trawienie oraz metabolizm węglowodanów oraz regulację poziomu cukru we krwi. Wszystkie te czynniki mają niebagatelny wpływ na proces odchudzania, dzięki czemu dobrej jakości ocet jabłkowy może być sprzymierzeńcem w procesie redukcyjnym. Dzięki zawartości kwasów wspomaga trawienie i dostarcza cennych enzymów, a obecne pektyny, zapewniają uczucie sytości oraz wspomagają pasaż jelitowy, spowalniając jednocześnie wchłanianie węglowodanów i uwalnianie cukru we krwi. Szczególnie ta właściwość potrafi obniżyć IG (indeks glikemiczny) posiłków i zapewnić uczucie sytości na dłużej. Ocet jabłkowy z łatwością można przyrządzić samemu w domu. Poleca się, aby wypijać go pół godziny przed posiłkiem w stosunku: 2 łyżeczki octu na pół szklanki wody. Osoby z wrażliwym szkliwem mogą wypijać tak przygotowaną miksturę przez słomkę.

Naturalne spalacze tłuszczu nie powinny być traktowane jako tuszowanie niewłaściwych nawyków żywieniowych, polegających na przejadaniu się, braku ruchu i przyjmowaniu nadmiaru węglowodanów i cukrów wraz ze spożywaniem przetworzonego jedzenia. Powinny być one elementem dopełniającym uczciwe starania w powrocie do formy i w paleniu pokładów tłuszczyku, szczególnie tych najsilniej się opierających. Spalacze występują także w postaci suplementów diety. W początkowych zmaganiach odpowiednia będzie kofeina, imbir, cynamon czy pieprz cayenne, a w ostatnich szlifach na tzw. „końcówce” redukcji wyjątkowo pomocna będzie yohimbina oraz aspiryna, które jednak należy dawkować z wyjątkową ostrożnością. Ocet jabłkowy można na stałe włączyć do swojego menu pamiętając o okresach przerwy, by nie przyzwyczaić układu trawiennego i nie rozleniwić go za nadto.

Literatura:

  • Krzysztofiak H., Iwański J. i inni, Wspólne Stanowisko Centralnego Ośrodka Medycyny Sportowej i Komisji Medycznej Polskiego Komitetu Olimpijskiego: Stosowanie suplementów diety i żywności funkcjonalnej w sporcie. Rekomendacje dla polskich związków sportowych, 2012, Warszawa
  • Pitchford P., Odżywianie dla zdrowia, wyd. Galaktyka, 2008, Łódź
  • Wierzbicka I., Spalacze tłuszczu, „Zdrowie i Dieta” MST 3, 2014, s.38-39

Zobacz również:
Oceń
Naturalne spalacze tłuszczu. Poznaj ich źródła - 7.3/10. Oddano 16 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?