Jesteś na:

Lecznicze właściwości mlecznego napoju

16 18 20

Kumys jest napojem tradycyjnie przygotowanym na bazie sfermentowanego mleka klaczy z udziałem bakterii i drożdży. Dziś często bazą dla niego jest łatwiej dostępne mleko krowie. Poznajcie jego niezwykłe właściwości lecznicze!



Kumys na choroby i nie tylko

Kumys to tradycyjny napój mongolskich plemion koczowniczych. W Europie staje się coraz bardziej popularny. Wytwarzany jest jednak z bardziej dostępnego mleka krowiego. Oprócz wielu witamin w tym witaminy C, A, E, D i z grupy B, zawiera także substancje o działaniu antybiotycznym. Tradycyjny kumys wytwarzany na kobylym mleku wykorzystywany jest przy leczeniu:

  • gruźlicy
  • chorób dróg oddechowych
  • anemii po krwotokach (operacji, porodzie)
  • chorób przewodu pokarmowego (nieżyt żołądka, owrzodzenia, biegunki, zaburzenia trawienia i wchłaniania)
  • przemęczenia, osłabienia po przebytych chorobach
  • zaburzeń miesiączkowania
  • białaczki
  • cukrzycy
  • nerwowości

Z pewnością kumys wiele zawdzięcza właściwościom kobylego mleka. Jednak dużą rolę odgrywają również drożdże, które także są produktem niezwykle cennym, wzmacniającym organizm i chroniącym go przed wieloma niedoborami.

Oceń
ponad miesiąc temu