Jesteś na:

Kwas mlekowy w kosmetyce – zastosowanie. Kwas mlekowy na twarz

16 18 20

Kwas mlekowy wykorzystywany jest na szeroką skalę w kosmetyce, a wszystko za sprawą jego dobroczynnego wpływu na naszą skórę. Wykazuje on m.in. działanie przeciwstarzeniowe, antybakteryjne, złuszczające i nawilżające. W jakich kosmetykach można go znaleźć?

Kwas mlekowy

Kwas mlekowy (łac. acidum lacticum, E270) jest słabym, rozpuszczalnym w wodzie kwasem organicznym, zawierającym asymetryczne atomy węgla. Z tego względu jest związkiem chiralnym, występuje w dwóch czynnych optycznie odmianach: enancjomeru D(-) lewoskrętnego lub L(+) prawoskrętnego.

Uzyskuje się go na drodze syntezy chemicznej katalitycznej addycji cyjanowodoru do aldehydu octowego lub w wyniku fermentacji mlekowej węglowodanów (np. skrobi) wywołanej działaniem bakterii Lactobacillos.

Kwas mlekowy obecny jest w produktach spożywczych. Powstaje on na drodze wspomnianej już fermentacji mlekowej cukrów: fruktozy znajdującej się w owocach i warzywach czy też laktozy występującej w mleku. Obecny w produktach spożywczych kwas mlekowy nadaje im specyficzny, kwaskowaty smak. W mleku powoduje koagulację białek, które wchodzą w jego skład, w wyniku czego zmienia ono swoją strukturę i smak. Proces ten jest masowo wykorzystywany przy produkcji kefiru, jogurtów, serów i innych produktów mlecznych. Kwas mlekowy powstaje również w wyniku celowej fermentacji ogórków bądź kapusty. Jego dosyć duże stężenie nadaje tym warzywom kwaśny smak i powoduje ich mięknięcie, ciemnienie i kurczenie się. Spożywanie kiszonek oraz produktów mlecznych sprzyja zachowaniu prawidłowej mikroflory jelita, a tym samym podnosi ogólną odporność organizmu, poprawia trawienie oraz zapobiega zaparciom i wzdęciom.

W przemyśle spożywczym kwas mlekowy jest używany zazwyczaj jako regulator kwasowości oraz przeciwutleniacz. Znalazł też zastosowanie w przemysłach garbarskim, włókienniczym, farbiarskim i tekstylnym. W przemyśle chemicznym może być wykorzystywany do otrzymywania m.in. glikolu propylenowego oraz kwasu akrylowego. Otrzymywany z kwasu mlekowego polimer kwasu mlekowego używany jest np. do wyrobu biodegradowalnych toreb jednorazowego użytku. Ma on swoje miejsce również w medycynie estetycznej. W 1999 r. został zatwierdzony w Europie jako „nowy wypełniacz” w kategorii wypełniaczy zmarszczek [3]. Poza tym kwas mlekowy na szeroką skalę stosowany jest w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Kwas mlekowy w kosmetyce

W kosmetyce używana jest forma prawoskrętna kwasu mlekowego, ponieważ tylko w takiej postaci wykazuje on biologiczną aktywność.

Przemysł kosmetyczny wykorzystuje kwas mlekowy ze względu na jego dobroczynne działanie nawilżające, przeciwstarzeniowe, złuszczające i regulujące pH skóry.

  • Kwas mlekowy jest jednym z głównych składników naturalnego czynnika nawilżającego (NMF). Dlatego też wpływa on na odpowiednie nawilżenie i nawodnienie skóry, utrzymując prawidłowy poziom wilgoci w naskórku.
  • Ponadto powoduje produkcję kolagenu, a przez to poprawia jędrność i elastyczność skóry.
  • Forma L kwasu mlekowego pobudza skórę do produkcji ceramidów, co skutkuje jej wzmocnieniem i poprawą bariery ochronnej naskórka. Chroni to skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych oraz przed mimowolnym parowaniem wody z jej struktur.
  • Kwas mlekowy wykazuje pozytywne działanie w odbudowie pH skóry, przywracając jej naturalny, fizjologiczny odczyn.

Kwas mlekowy – zastosowanie

Kwas L-mlekowy znalazł swoje zastosowanie w kosmetykach przeciwtrądzikowych. Jest on wykorzystywany zarówno w terapii przeciwtrądzikowej, jak i w zapobieganiu zaskórnikom, wypryskom czy stanom zapalnym skóry. To zastosowanie wynika z jego antybakteryjnego wpływu na naszą skórę. Pomaga on w ten sposób rozszerzyć pory skóry, co umożliwia jej oczyszczenie. Kwas mlekowy jest pomocny również w rozjaśnianiu przebarwień skórnych i blizn spowodowanych trądzikiem.

Innymi preparatami, w których kwas mlekowy jest stosowany, są kosmetyki przeciwzmarszczkowe. Ze względu na swoje silne, przeciwzmarszczkowe działanie powoduje on spłycenie drobnych, powierzchniowych zmarszczek.

Kwas mlekowy jako regulator odnowy komórkowej używany jest do peelingu skóry twarzy. Pomaga usunąć martwy naskórek, sprawiając, że skóra ma wyrównany koloryt i staje się gładka i miękka w dotyku.  

Kwas mlekowy ma też właściwości pobudzające i przyspieszające porost włosów, dlatego jest składnikiem szamponów i odżywek do włosów. Regularne stosowanie takich preparatów sprawia, że włosy są mocne i szybciej rosną.

Kwas mlekowy na twarz

Stosowanie kwasu mlekowego na twarz niesie za sobą szereg pozytywnych korzyści. Godne polecenia są kremy na twarz z jego dodatkiem, które z łatwością można znaleźć w aptekach oraz drogeriach. Są one zalecane szczególnie dla osób z wrażliwą i suchą skórą oraz z osłabioną barierą ochronną naskórka. Regularna aplikacja powoduje, iż skóra jest odpowiednio nawilżona, miękka, gładka i promienna.  

W salonach urody możemy znaleźć oferty zabiegów pielęgnacyjnych i upiększających, takich jak maseczki czy peelingi z dodatkiem kwasu mlekowego.

Zabieg pielęgnacyjny z kwasu mlekowego możemy wykonać także sami w domu. Ale należy zachować ostrożność w tym, co robimy, ponieważ kwas ten nie powinien być stosowany bezpośrednio na skórę, gdyż może powodować podrażnienia skóry i dróg oddechowych. Kwas mlekowy jest bezpieczny, jeżeli stosuje się go w rozcieńczeniu z wodą.

Dlatego też kupiony czy to w aptece, czy też przez internet kwas mlekowy przed użyciem należy rozcieńczyć z wodą. Wystarczy 10% roztwór kwasu mlekowego, aby cieszyć się odpowiednio nawilżoną i gładką skórą. Jak przygotować taki roztwór? To nic skomplikowanego. Należy zmieszać 5 ml kwasu mlekowego z 45 ml wody. Tak przygotowany roztwór kwasu mlekowego można śmiało stosować na twarz bądź dodać do ulubionego kremu, toniku czy maseczki.

Kwas mlekowy znalazł swoje zastosowanie w kosmetykach przeciwtrądzikowych, przeciwzmarszczkowych oraz w preparatach złuszczających martwy naskórek. Warto regularnie sięgać po kremy do twarzy z kwasem mlekowym, jeżeli chcemy, aby nasza skóra jak najdłużej wyglądała młodo, była odpowiednio nawilżona, miękka i pozbawiona wyprysków.

Literatura:

  1. Foltynowicz Z., Jakubiak P., Poli (kwas mlekowy) – biodegradowalny polimer otrzymywany z surowców roślinnych, Polimery, 2002, 47(11–12): 769–774,
  2. Mitka K., Kwas mlekowy (E 270) substancja nie tylko dla przemysłu spożywczego. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2009, 53(3),
  3. Palm M., Woodhall K., Butterwick K., Goldman M., Cosmetic Use of Poly-L-Lactic Acid: A Retrospective Study of 130 Patients. Dermatologic Surgery, 2010, 36: 161–170,
  4. Rzeźnik S., Kordus K., Śpiewak R., Kosmetyki do cery trądzikowej dostępne  w aptekach: Analiza deklarowanych składników aktywnych oraz substancji potencjalnie niebezpiecznych. Estetologia Medyczna i Kosmetologia, 2012,  2(3): 77–82.

Sprawdź ile kalorii dziennie spalasz

Oblicz

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Kwas mlekowy w kosmetyce – zastosowanie. Kwas mlekowy na twarz - 2.0/5. Oddano 1 głosy.
Autor artykułu:
Dominika Suślik
, Dyplomowany dietetyk i Diet Coach.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone