bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kadm – źródła w żywności, szkodliwe działanie na organizm człowieka, zatrucie

Kadm – źródła w żywności, szkodliwe działanie na organizm człowieka, zatrucie

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 14 października, 2019

Kadm jest jednym z powszechniej występujących w żywności metalem ciężkim o bardzo szkodliwym i szerokim spektrum działania na funkcjonowanie ustroju człowieka. Podobnie jak rtęć, kadm nie pełni w organizmie żadnej funkcji regulacyjnej, toteż dostarczany z produktami żywnościowymi, może spowodować jedynie komplikacje zaburzając metabolizm pewnych organów. Kadm jest szczególnie niebezpieczny dla osób stosujących diety bazujące na produktach roślinnych, mężczyzn oraz dzieci, niemowląt i kobiet w ciąży. Warto poznać źródła kadmu oraz przyczyny celowego obniżenia wartości tolerowanego tygodniowego pobrania (TWI) z żywnością, wydanego w 2009 r. przez Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kadm w żywności
  • Kadm – szkodliwe działanie na organizm człowieka
  • Kadm – zatrucie

Kadm w żywności

  1. Obecność kadmu stwierdza się w wodzie, glebie, powietrzu oraz tkankach zwierząt i roślin. Mimo że kadm jest mało rozpowszechniony w skorupie ziemskiej, jest chętnie wykorzystywany w różnych gałęziach przemysłu, w tym rolnictwa. Raz wprowadzony kadm do środowiska pozostaje w ciągłym obiegu.
  2. Kadm znajduje się w produktach zbożowych, warzywach i owocach, co jest wynikiem stosowania nawozów sztucznych (np. superfosfatów) oraz podlewania roślin zanieczyszczoną wodą.
  3. Warzywa korzeniowe (ziemniaki, marchew, pietruszka, buraki, seler itp.) kumulują kadm w częściach podziemnych roślin. Niektóre warzywa liściaste mają tendencję do kumulacji, również w częściach nadziemnych np. liście sałaty, szpinaku. Dotyczy to roślin (w tym również zbóż) hodowanych w silnie zanieczyszczonych środowiskach np. w okolicy uprzemysłowionej.
  4. Ryby hodowane w silnie zanieczyszczonych wodach, mogą być źródłem kadmu dla człowieka, jednak w mniejszym stopniu niż warzywa czy zboża.
  5. Palenie papierosów stwarza ryzyko zagrożenia zatruciem kadmu. Badania dowodzą, że paląc jednego papierosa dostarczamy organizmowi ok 0,1–0,2 µg kadmu, podczas gdy TWI wynosi 2,5 µg/kg masy ciała.

Kadm – szkodliwe działanie na organizm człowieka

Kadm do organizmu dostaje się z pożywieniem, przez układ oddechowy i skórę. Szacuje się, że 95% pobrania kadmu pochodzi z żywności pochodzenia roślinnego – warzyw. Kadm jest szkodliwym metalem o toksycznym i szerokim spektrum działania. Kumuluje się w ważnych organach człowieka, które odpowiadają za detoksykację tj. wątroba oraz nerki, a ponadto może odkładać się w kościach i jądrach – powodując zaburzenia ich funkcjonowania i metabolizmu. W wyniku przewlekłego zatrucia kadmem może dojść do dysfunkcji kanalików proksymalnych nerek i rozwoju protonutrii lub nowotworu. Kadm powoduje demineralizację i deformacje kości, co w konsekwencji prowadzi do osteomalacji, osteoporozy czy krzywicy. Kadm powoduje zaburzenia funkcji metabolicznych związanych z konkretnymi pierwiastkami, ponieważ jako pierwiastek dwuwartościowy jest wchłaniany tymi samymi szlakami co wapń, żelazo, cynk i miedź. Powoduje to ograniczone wchłanianie niezbędnych organizmowi pierwiastków, na rzecz kadmu, co powoduje zaburzenia enzymatyczne prowadzące do zmian morfologicznych i funkcjonalnych niektórych narządów.

Kadm indukuje zaburzenia układu sercowo-naczyniowego powodując uszkodzenia śródbłonka naczyń, co sprzyja odkładaniu blaszek miażdżycowych w uszkodzonych fragmentach naczyń, wywołując miażdżycę. Indukując stres oksydacyjny upośledza antyoksydacyjne działanie metabolizmów obronnych, co nasila odczyn zapalny i może sprzyjać np. otyłości. Kadm jest również niebezpieczny dla mężczyzn, gdyż wywołuje zmiany morfologiczne jąder co prowadzi do martwicy kanalików nasiennych, zaburzając syntezę testosteronu i upośledzając spermatogenezę. Kadm zaburza również czynności hormonalne i wydzielnicze prostaty, zmniejszając płodność mężczyzn. Warto również dodać, że kadm stanowi czynnik kancerogenny. Poprzez uszkodzenie struktur komórkowych np. zmianę przepuszczalności błony komórkowej, nasiloną apoptozę (zaprogramowaną śmierć komórek), hamowanie naprawy i metylacji DNA czy wywoływanie mutacji w genomie. Kadm jest przyczyną raka nerek, wątroby, jąder, prostaty i płuc (składnik dymu tytoniowego), a jony Cd 2+ zostały zakwalifikowane do grupy I jako substancja kancerogenna.

Kadm – zatrucie

Na zatrucie kadmem szczególnie narażone są osoby będące na diecie bazującej na produktach pochodzenia roślinnego, mężczyźni, kobiety w ciąży, niemowlęta i dzieci. Ponadto osoby, które zamieszkują tereny silnie uprzemysłowionego rolnictwa lub pracujące z kadmem zawodowo np. rolnicy czy wieloletni palacze. Aby chronić się przed zatruciem tym szkodliwym pierwiastkiem, należy zwracać szczególną uwagę na kupowane produkty: warzywa korzeniowe, liściaste i  inne, owoce, produkty zbożowe, ryby. Kupując wymienione produkty z różnorodnych źródeł, zmniejszymy prawdopodobieństwo nadmiernego spożycia kadmu z żywnością. Targi czy ryneczki, na których można spotkać rolników są dobrym rozwiązaniem na zakupy warzyw i owoców. Sprzedawcy chętnie dzielą się informacjami na temat swoich produktów, warto zadawać pytania na temat stosowanych nawozów, okolic pól uprawnych czy sadów. Będzie to ciekawy pomysł, aby nie tylko zdobyć wiedzę na temat spożywanej żywności, ale i nawiązać ciekawe znajomości. Warto również ograniczyć palenie papierosów i unikać „palenia biernego”, czyli przebywania w otoczeniu osób palących. Bierne palenie może być bardziej szkodliwe, niż palenie czynne.

Kadm w żywności jest pierwiastkiem powszechnie występującym. Jego działanie na organizm człowieka jest szerokie, negatywne i warto je w miarę możliwości ograniczać. Wykluczenie warzyw i owoców, zbóż i ryb z diety nie będzie dobrym rozwiązaniem, gdyż są one źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Polecam natomiast kupowanie produktów żywnościowych w różnych, ale sprawdzonych sklepach spożywczych z ekologiczną żywnością oraz kupowanie bezpośrednio od rolników, którzy mogą być źródłem cennej wiedzy na temat hodowli interesujących nas produktów żywnościowych. Palenie tytoniu wywiera niekorzystny wpływ na organizm człowieka, toteż warto powoli ograniczać ilość wypalanych dziennie papierosów, nie tylko ze względu na potencjalne zatrucie kadmem, ale i innymi substancjami zawartymi w dymie papierosowym.

Literatura:

„Kadm w środkach spożywczych – celowość obniżenia limitów”; Maria Wojciechowska, Mazurek Monika Mania, Krystyna Starska, Małgorzata Opoka

„Kadm – zagrożenie i skutki zdrowotne” – H. Czeczot, M. Majewska

„Toksykologia żywności – przewodnik do ćwiczeń” pod red. A. Brzozowskiej (Wyd. SGGW 2010);

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Kadm, ołów, rtęć i arsen,…

Są jednymi z najbardziej szkodliwych dla zdrowia składników pożywienia, mogących wywoływać poważne powikłania zdrowotne. Przekonaj się jakie. Czytaj dalej...

Rtęć i metylortęć – źródła…

Rtęć i metylortęć nie pełnią w organizmie ludzkim żadnej roli, a dostarczone wraz z pożywieniem lub innymi źródłami gromadzą się w organizmie, co może przyczyniać się do rozwoju chorób neurologicznych… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie

    zatrucie

    Zatrucie alkoholowe – limity, powikłania, pomóc przy zatruciu

    8 wskazówek, jak uniknąć zatrucia pokarmowego podczas wakacji

    Objawy zatrucia jadem kiełbasianym

    solanina zatrucie solaniną
    zatrucie

    Solanina – niebezpieczna substancja w ziemniakach. Zatrucie solaniną

    jad kiełbasiany jak powstaje
    zatrucie

    Jak powstaje jad kiełbasiany i jak go rozpoznać?

    arsen wpływ na organizm skutki szkodliwość

    Czym jest arsen? Jak usunąć arsen z organizmu?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.