bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Zatrucie pleśnią – objawy, leczenie zatrucia

Zatrucie pleśnią – objawy, leczenie zatrucia

zatrucie pleśnią objawy leczenie
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

Mimo, że liczne gatunki pleśni wykorzystywane są w produkcji żywności i farmaceutyce, u większości osób nie wywołują pozytywnych skojarzeń. Wszystko za sprawą niekorzystnego działania na przechowywaną żywność. Pleśnie mogą powodować psucie, gnicie i rozkład produktów żywnościowych, sprawiając, że stają się one niezdatne do spożycia. Jakie zagrożenie niesie ze sobą obecna w żywności pleśń?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Zatrucie pleśnią
  • Zatrucie pleśnią – objawy
  • Zatrucie pleśnią – leczenie

Zatrucie pleśnią

Pleśnie to nic innego jak potoczna nazwa mikroskopijnych grzybów, mogących atakować rośliny i stwarzających realne niebezpieczeństwo dla ludzi i zwierząt. Zatrucia spowodowane są nie przez same grzyby, ale ich metabolity, tzw. mikotoksyny. Głównym źródłem kontaktu człowieka z mikotoksynami jest żywność (zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego). Pożywienie nie jest jedynym źródłem ekspozycji na pleśnie. Zarodniki tych grzybów znajdują się również w powietrzu atmosferycznym.

Ekspozycja na alergeny pleśni może wywołać nieżyt błony śluzowej nosa, astmę oskrzelową, a nawet chorobę płuc. Natomiast mikotoksyny mogą być przyczyną ostrych lub przewlekłych zatruć. W Polsce jak dotąd nie odnotowano przypadków ostrych zatruć. Niebezpieczeństwo ze strony pleśni wynika więc ze stopniowej kumulacji małych dawek mikotoksyn w organizmie. Jest się czego obawiać, ponieważ mikotoksyny wykazują plejotropowe (wielokierunkowe) działanie. Mogą wpływać praktycznie na każdy z narządów i układów człowieka – począwszy od nerek i wątroby,  na przewodzie pokarmowym i układzie immunologicznym kończąc. Niektóre z nich uznaje się za silne kancerogeny i mutageny. Znane jest również ich działanie cytotoksyczne, neurotoksyczne i teratogenne.

Ważne jest, aby nie spożywać produktu, na którym pojawiła się pleśń. Mikotoksyny mają zdolność do migracji, dlatego nawet po usunięciu widocznej gołym okiem pleśni nadal istnieje spore ryzyko zatrucia.

Zatrucie pleśnią – objawy

Niestety nie istnieją swoiste (charakterystyczne) objawy zatrucia pleśnią. Może pojawić się ogólne osłabienie organizmu spowodowane immunosupresyjnym działaniem mikotoksyn (osłabiającym układ immunologiczny). Niektóre metabolity grzybów pleśniowych mogą powodować nudności, wymioty i biegunki.

Zatrucie pleśnią – leczenie

Jak dotąd nie odkryto sposobu na pozbycie się pleśni, czy eliminacji mikotoksyn z organizmu. Terapia antybiotykami lub innymi lekami nie jest skuteczna. Najlepszym sposobem na uniknięcie zatrucia wydają się działania prewencyjne. Co prawda nie mamy wpływu na zanieczyszczenia pleśniami surowców podczas uprawy, zbioru, przechowywania i transportu. Za to możemy kontrolować warunki, w których przechowujemy zakupione produkty. Powinniśmy zwracać uwagę na sugestie producenta co do warunków przechowywania danych produktów oraz utrzymywać miejsca, w których przechowujemy żywność w należytej czystości. Nie można zapominać o regularnym myciu lodówki, ponieważ resztki jedzenia i inne zanieczyszczenia stanowią doskonałe siedlisko dla rozwoju pleśni. Natomiast jeśli zauważymy na produkcie jakiekolwiek zmiany, absolutnie nie powinniśmy go spożywać (nawet po usunięciu widocznej pleśni).

Powszechna obecność w żywności pleśni i wytwarzanych przez nie mikotoksyn sprawia, że jest to zagrożenie, którego nie można bagatelizować. Warto zwracać uwagę na świeżość kupowanych i spożywanych produktów, przechowywać je w odpowiednich warunkach, a w razie zauważania jakichkolwiek nieprawidłowości zrezygnować z ich konsumpcji.

Literatura:

  1. Chemia żywności t.3, pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego , Wydawnictwo WNT, Warszawa 2012, s. 159-162
  2. Health Risks Associated with Exposure to Filamentous Fungi, Mary Augustina Egbuta, Mulunda Mwanza and Olubukola Oluranti Babalola, Int. J. Environ. Res. Public Health 2017, 14, 719
  3. Wróbel B. 2014. Zagrożenia zwierząt i ludzi toksynami grzybów ple-śniowych zawartych w paszach i żywności. Woda-Środowisko-Obszary Wiejskie. T. 14. Z. 3(47) s. 159–176
  4. Wykorzystanie mikroorganizmów do usuwania mikotoksyn z żywności i pasz, Małgorzata Piotrowska, POST. MIKROBIOL., 2012, 51, 2, 109–119
  5. Grzyby pleśniowe w środowisku komunalnym i w miejscu pracy – istotne zagrożenie zdrowotne, Marta Wiszniewska, Jolanta Walusiak, Beata Gutarowska, Zofia Żakowska, Cezary Pałczyński, Medycyna Pracy 2004; 55 (3): 257 — 266
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Grupa
Paulina Grupa , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Pleśń, drobnoustroje i bakterie w…

Poznaj sposoby, które pomogą Ci odróżnić świeży pokarm od tego zepsutego. Czytaj dalej...
zatrucie pokarmowe co jeść w czasie i po zatruciu pokarmowym?
zatrucie

Zatrucie pokarmowe – objawy, leczenie.…

Zatrucie pokarmowe to schorzenie powszechne, szczególnie wśród małych dzieci i przedszkolaków. Nieprzyjemne objawy związane z chorobą osłabiają organizm i mogą doprowadzić do odwodnienia. Przeczytaj artykuł, by dowiedzieć się, czym jest… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie > zatrucie

    zatrucie

    Zatrucie alkoholowe – limity, powikłania, pomóc przy zatruciu

    8 wskazówek, jak uniknąć zatrucia pokarmowego podczas wakacji

    Objawy zatrucia jadem kiełbasianym

    solanina zatrucie solaniną
    zatrucie

    Solanina – niebezpieczna substancja w ziemniakach. Zatrucie solaniną

    jad kiełbasiany jak powstaje
    zatrucie

    Jak powstaje jad kiełbasiany i jak go rozpoznać?

    arsen wpływ na organizm skutki szkodliwość

    Czym jest arsen? Jak usunąć arsen z organizmu?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.