bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Sekrety zdrowego grillowania – mięso

Sekrety zdrowego grillowania – mięso

🕣 < 1 min czytania

Tuż, tuż majówka. Nieodłącznym elementem każdej majówki jest grill! Specjalnie dla Was przedstawimy parę wskazówek, które pomogą Wam grillować zdrowo i smacznie!

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Mięso na grilla

Mięso na grilla

Karkówki, kiełbaski, rybki i kaszanka to nieodłączne elementy każdego grilla. Wbrew pozorom produkty te nie są niezdrowe i spokojnie możemy wypełnić nimi swój grill. Najważniejsze jednak jest to, aby wybrać dobrej jakości mięso i odpowiednio je przygotować.

Choć wiele osób ostrożnie podchodzi do wieprzowiny, uważając ją za najgorszy rodzaj mięsa, i ona może mieć swoje plusy i wiele wartości odżywczych. Wieprzowinę warto kupować u małych sprzedawców, z pewnego źródła i świeżą. Pamiętajmy, że im ciemniejsze mięso tym wyższa jego jakość. Na grilla najlepiej sprawdzi się karkówka, schab z kością czy boczek. Po wybraniu odpowiedniego kawałka najważniejsze, aby umyć mięso pod silnym strumieniem wody i odkroić nadmiar tłuszczu. Nie wykrawajmy jednak wszystkiego. Tłuszcz jest także rezerwuarem smaku, bez niego mięso będzie suche i niedobre. Mięso dzień wcześniej warto zamarynować i przyprawić. Świetnie pasuje do niego świeży czosnek, tymianek, majeranek, rozmaryn, kminek, cząber.

Na grillu mogą znaleźć się również steki. Najlepszym mięsem do ich przygotowania jest wołowina, ale równie dobrze możemy zastąpić ją wieprzowiną, a nawet mięsem mielonym. Medium, rare, well done – warto wiedzieć jak prawidłowo przyrządzić i przyprawić steki, aby zachwycić swoich gości smakiem soczystego i aromatycznego mięsa. Przy wyborze kiełbas również zwracajmy uwagę na ich jakość i najlepiej kupujmy w sprawdzonych miejscach. Unikajmy raczej kiełbas specjalnie przeznaczonych na grilla. Wyroby takie zazwyczaj oprócz tłuszczu nie posiadają zbyt wiele.

Rybka z grilla to także świetny pomysł. Pamiętajmy jednak, aby przed grillowaniem natrzeć ją olejem rzepakowym, wówczas uzupełniamy straty kwasów omega-6, które następują podczas obróbki termicznej i przywracamy odpowiednią równowagę kwasów omega-3 do omega-6.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
BonaVita
BonaVita ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Jak prawidłowo grillować? Zasady, wybór…

Zanim podejmiesz się organizacji grilla, warto zaopatrzyć się we wszystkie składniki i odpowiednio je przygotować. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe

    mięso przygotowywanie żywności
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Stek na talerzu z sztućcami.
    4
    mięso

    Zepsute mięso – jak rozpoznać, zagrożenia. Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Nawyki żywieniowe

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.