bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Rozkład kalorii i składników odżywczych na 5 posiłków

Rozkład kalorii i składników odżywczych na 5 posiłków

rozkład kalorii i wartości odżywczych na posiłki
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 26 lutego, 2024

Każda dieta zakłada pewną ilość posiłków w ciągu dnia. Zależnie od wieku, stanu zdrowia i odżywienia różne metody dystrybucji pokarmów na przestrzeni doby mogą mieć różne efekty. Zalecenia mogą również różnić się w zależności od celu stosowania konkretnej diety, a także od trybu życia osoby stosującej ją. Jedno jest pewne – nie ma jednego systemu, który jest najlepszy i uniwersalny, i który można zalecić bezwzględnie każdemu. Mimo, że zalecenie spożywania 4–5 posiłków co 3–4 godziny stanowi fundament zaleceń żywieniowych dla populacji polskiej, to jest to spore uogólnienie – dosyć często zdarzają się wyjątki od reguły.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Rozkład kaloryczny posiłków
  • Rozkład składników odżywczych  

Rozkład kaloryczny posiłków

Rozkład dobowej podaży energii z dietą na 5 posiłków daje duże możliwości manipulacji kalorycznością każdego z nich. W zależności od pory aktywności fizycznej i intelektualnej w ciągu dnia (np. praca zmianowa lub nieregulowany czas nauki na studiach), posiłki te najprościej można rozłożyć na równe porcje – o 20 % puli energii w każdej. Innym powszechnie zalecanym sposobem jest podział na udział procentowy posiłków w następującej kolejności: I – 25 %; II – 15 %; III – 30 %; IV – 10%; V – 20%.  Uśredniając dla przejrzystości zapotrzebowanie energetyczne do 2000 kcal dla kobiet oraz 2500 kcal dla mężczyzn kalorie można rozłożyć na następujące sposoby.

Dla kobiety o zapotrzebowaniu 2000 kcal każdy z pięciu posiłków mógłby mieć po około 400 kcal lub według drugiej metody kolejno: I – 500 kcal; II – 300 kcal; III – 600 kcal; IV – 200 kcal; V – 400 kcal.

W przypadku mężczyzny o zapotrzebowaniu 2500 kcal byłoby to 5 posiłków po 500 kcal każdy lub zgodnie z nieregularnym rozkładem: I – 625 kcal; II – 375 kcal; III – 750 kcal; IV – 250 kcal; V – 500 kcal.

Jak widać obie metody są niezwykle proste w przeliczaniu, a wartości te można regulować i dostosowywać do pór aktywności w ciągu dnia.

Rozkład składników odżywczych  

Podobnie jak wartościami energetycznymi kolejnych posiłków w ciągu dnia, tak również można manipulować ich kompozycją składników odżywczych. Podobnie jak w rozkładzie kalorii na posiłki – w przypadku doboru poszczególnych ich źródeł można je dostosować do pór dnia.

Najprostszym sposobem jest rozkład regularny – taka sama ilość białka, węglowodanów i tłuszczów w każdym z posiłku. W zależności od zapotrzebowania organizmu na konkretne składniki, cała dieta i każdy posiłek z osobna mogą zawierać przykładowo 15–25 % białka, 20–35 % tłuszczów, 40–55 % węglowodanów.

Popularne w ostatnich latach stały się rotacje składnikami odżywczymi w ciągu dnia. Niektóre z takich technik zakładają np. spożycie dań białkowo-tłuszczowych na śniadanie, natomiast potraw wysokowęglowodanowych na kolację. Może to mieć pewne znaczenie biorąc pod uwagę cykl dobowy wydzielania niektórych hormonów, jednak o ile cały czas zaspokojone będzie zapotrzebowanie – o tyle nie ma to w większości przypadków większego znaczenia.

Rozdzielając składniki odżywcze, warto wziąć pod uwagę własny tryb życia, wygodę, a także strawność i pory kolejnych posiłków. Ustalając dietę można zwrócić uwagę na porę spożywania konkretnych białek – na przykład tych zawierających większe ilości tyrozyny w godzinach porannych, a tych zawierających większe dawki tryptofanu wieczorem.

Kompozycja węglowodanów i błonnika też może mieć pewne znaczenie – rano lub w ciągu dnia, kiedy potrzebny jest „zastrzyk” glukozy warto pomyśleć o łatwostrawnych, szybkoprzyswajalnych węglowodanach i niewielkiej podaży błonnika (głównie nierozpuszczalnego). Wieczorem natomiast zaleca się spożywanie wolniej wchłanialnych węglowodanów o nieco większej zawartości błonnika (głównie rozpuszczalnego).

Podobnie sytuacja wygląda w przypadku rozdziału tłuszczów. Łatwostrawne tłuszcze zawierające krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe lepiej wybierać w pierwszych godzinach doby – są łatwostrawne i dostarczają szybko energii, natomiast długołańcuchowe kwasy tłuszczowe można zostawić na pory wieczorne, w celu uzyskania większej sytości między kolacją a śniadaniem.

Każdy człowiek ma nieco inne zapotrzebowanie na energię i konkretne składniki odżywcze, a także nieco inny rozkład obowiązków w ciągu dnia. Wybierając optymalny plan żywieniowy, należy kierować się wygodą stosowania diety – wtedy prawdopodobieństwo odstępstw od niej będzie mniejsze. Kluczem jest dostosowanie systemu żywieniowego pod własne potrzeby, tak aby nie stać się „niewolnikiem diety”, aby mogła służyć zarówno zdrowiu, jak i wygodzie.

Literatura:

1. M. Jarosz: Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, 2017.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Jakub Wiącek , Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Dzienne całkowite zapotrzebowanie kaloryczne –…

Nie ma odchudzania bez poznania swojego zapotrzebowania kalorycznego. Sprawdź jak to zrobić! Czytaj dalej...
co jeść na śniadanie żeby schudnąć?

Co jeść na śniadanie, żeby…

Większość z nas wie, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Niestety równie duża część z nas nie spożywa go w ogóle lub też przyrządza ten posiłek z niewłaściwych… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe

    Skuteczne odchudzanie Zdrowa dieta

    Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

    Znaczenie zrównoważonej diety w zdrowym stylu życia

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?

    Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?

    Nawyki żywieniowe

    8 wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.