bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Estragon – przyprawa o leczniczych właściwościach. Opis, charakterystyka, zastosowanie

Estragon – przyprawa o leczniczych właściwościach. Opis, charakterystyka, zastosowanie

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 28 stycznia, 2025

Ta niepozorna roślina zwana również bylicą dragankiem jest przyprawą szczególnie docenianą w zachodniej Europie. W wielu krajach jest już powszechnie uprawiana. Jej zastosowanie w kuchni wymaga jednak pewnej wiedzy, aby nie popsuć przygotowywanych potraw. Niektórzy doceniają tylko i wyłącznie jej walory lecznicze.   

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Estragon – właściwości
  • Estragon – zastosowanie
  • Ocet estragonowy – przepis

Estragon – właściwości

Ta niezwykle aromatyczna roślina jest uprawiana ze względu na charakterystyczny smak liści. To właśnie ta część rośliny jest najbardziej pożądana. W Polsce uprawia się odmianę zwaną dragankiem lub głupichem. Smak estragonu można porównać do lekko gorzkiego, przypominającego anyż. Jako surowiec przyprawowy najlepiej pozyskiwać młode liście, ponieważ te będą mocno aromatyczne, starsze zaś mogą mieć nieco intensywniejszy, gorzkawy smak.

Komponowanie tej przyprawy wraz z posiłkami nie powoduje podnoszenia ciśnienia (jak to się dzieje zazwyczaj przy stosowaniu m.in. soli), dlatego bardzo jest ceniona w dietach bezsolnych. Jej stosowanie nie przyczynia się do wypłukiwania soli mineralnych z pokarmów. Stosować tę przyprawę można zarówno w postaci suszonej, jak i świeżej. W przypadku stosowania niezasuszonych liści estragonu należy uważać z długością gotowania jej z komponentami całego posiłku, gdyż po zbyt długim czasie zaczyna być mocno gorzka i dominować smak całego dania. Rozwiązaniem wcale nie musi być rezygnowanie z tej przyprawy, lecz dodawanie jej pod koniec gotowania. Nie należy również przesadzać z nadmiernym doprawianiem dań tym ziołem ze względu na jego mocny aromat. Estragon zawiera dużo witaminy C, która m.in. wzmacnia naszą odporność, jest doskonałym antyutleniaczem oraz witaminy A, która np. ma dobroczynny wpływ na nasz wzrok czy skórę.     

WażneCIEKAWOSTKA: nazwa estragonu wywodzi się z łacińskiego słowa draco (wąż), stąd początkowo ziele to określano mianem wężowca lub wężowego ziela. Łacińska nazwa to Artemisia dracunculus – pochodzi od imienia Artemidy: jednej z bogiń greckich, strażniczki przyrody i zwierząt.

Estragon – zastosowanie

Ta roślina ma dwojakie zastosowanie przekładające się na dwa obszary: kulinarny oraz leczniczy. Od dawien dawna znajduje swoich zwolenników w jednym i drugim. Tak więc biorąc pod lupę tematykę kulinarną:

  • najczęstsze zastosowanie będzie miała z octem oraz rybami,
  • świeża postać najlepiej komponuje się z sałatkami oraz zupami,
  • świetnie nadaje się do kiszenia ogórków i kapusty,
  • podkreśla smak sosów m.in. tatarskiego,
  • udoskonala i podkreśla smak wszelakich mięs.

Na przestrzeni lat lekarskie opinie na temat tego zioła były i nadal są pozytywne. Zauważono m.in., że stosowanie tej rośliny przekłada się np. na: 

  • poprawię apetytu i usprawnianie procesów związanych z trawieniem, dlatego też stosuje się ją przy zaburzeniach żołądkowo-trawiennych,
  • działanie przeciwzapalne i antyseptyczne, a także wspomagające zwalczanie niektórych pasożytów,
  • działanie moczopędne,
  • niwelowanie problemów reumatycznych, artretycznych, skazy moczanowej.

Sięgając do literatury można na pewno znaleźć o wiele więcej przykładów zastosowań tej niepozornej, ale jakże wyjątkowej rośliny.

Ocet estragonowy – przepis

Na uwagę zasługuje ocet estragonowy. Odpowiednio przygotowany może być pomocny w wielu schorzeniach zdrowotnych, a także śmiało wykorzystywany w kuchni. Estragon ma wspaniałą właściwość nadawania smaku octowi. Sporządzenie takiej mikstury nie jest skomplikowane. Do słoja o określonej wielkości (zależnej od tego, jaką ilość octu estragonowego chcemy otrzymać) wlewamy około ¾ wyselekcjonowanego octu winnego. Może być również jabłkowy lub spirytusowy. Następnie do słoja wkładamy kilka świeżych gałązek estragonu wraz z listkami. Na koniec można wycisnąć jeszcze kilka kropel soku z cytryny. Tak przygotowaną mieszankę zakręcamy szczelnie i odstawiamy na czas około 10–14 dni. Codziennie należy delikatnie wstrząsnąć całością. Po określonym czasie zawartość przecedzamy i cieszymy się jej walorami smakowymi lub leczniczymi.        

Dla początkujących fanów ziół opcja wypróbowania estragonu może okazać się kusząca pod wieloma względami. Zapewne niektórzy już nie wyobrażają sobie swojej codzienności bez jego stosowania.  Dlatego też, może i warto eksperymentować i chociaż raz zasmakować estragonu.  

Literatura:

 Geoff Burnie i inni: Botanica. Rośliny ogrodowe. Könemann, 2005. ISBN 3-8331-1916-0.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Damian Adamiak
Damian Adamiak , Technolog żywności, trener personalny. Ceni sobie ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Bazylia – właściwości, zastosowanie i…

Bazylia to ważny element kuchni śródziemnomorskiej. Może być dodawana zarówno do dań słodkich, jak i słonych. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ta niezwykła roślina nie tylko świetnie smakuje,… Czytaj dalej...
przyprawy

Tymianek – gwiazda wśród ziół…

Zioło niezastąpione w kuchniach całego świata. Zobacz koniecznie kiedy i jak go używać! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > przyprawy

    przyprawy
    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    przyprawy

    Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

    przyprawy

    Pieprz czarny. Właściwości pieprzu czarnego

    przyprawy

    Jakie właściwości ma wanilia? Do czego użyć wanilię?

    przyprawy

    Majonez: domowy vs sklepowy. Jak zrobić majonez domowy? Właściwości, korzyści, przeciwwskazania

    Dieta wegańska

    Wegański majonez – skład. Jak zrobić wegański majonez?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.