Jesteś na:

Zioła brahmi – jakie mają działanie? Jak stosować zioła brahmi?

16 18 20

Zioła brahmi ze względu na swoje właściwości i lecznicze działanie doceniane są przede wszystkim przez osoby mające problem z pamięcią. Preparaty na bazie tej rośliny poprawiają koncentrację, usprawniają pracę mózgu oraz wspomagają leczenie chorób neurodegeneracyjnych, m.in. Alzheimera i Parkinsona. Jak należy dawkować zioło brahmi?

Zioła brahmi

Brahmi, inaczej bakopa drobnolistna (Bacopa monnieri), jest to roślina dziko rosnąca w południowo-wschodniej Azji oraz w Indiach. Swoje zastosowanie znalazła w medycynie ajurwedyjskiej, natomiast współcześnie coraz częściej włącza się ją do konwencjonalnych leków. W skład tego zioła wchodzą alkaloidy, saponiny sterydowe, mannitol, fitosterole, flawonoidy oraz glikozydy triterpenoidowe. Z tego względu stosowane jest ono w stanach obniżonego nastroju, pogorszenia koncentracji oraz pamięci. Brahmi wspiera również prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Wykazuje ponadto właściwości adaptogenne, antyoksydacyjne oraz stymulujące procesy regeneracyjne, dlatego stosowana jest w rekonwalescencji po przebytych udarach oraz urazach mózgu.

Zioła brahmi – działania

Bakopa drobnolistna zwiększa zdolność koncentracji, usprawnia pracę mózgu oraz polepsza pamięć zarówno u osób starszych, jak i u młodszych. Z tego względu zalecana jest uczniom oraz osobom pracującym intelektualnie. Badania kliniczne potwierdzają dobre efekty stosowania bakopy w odbudowie funkcji mentalnych u dzieci cierpiących na ADHD oraz w polepszeniu funkcji poznawczych u osób po udarze mózgu oraz przy padaczce. Roślina ta wspomaga również leczenie chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer i Parkinson. Inne badanie z udziałem 54 osób chorych na depresję wykazało, że zioło to ma działanie przeciwdepresyjne. Potwierdzono również zmniejszenie stanu lękowego oraz częstości akcji serca. Stwierdzono także, że metanolowy ekstrakt z brahmi wykazuje działanie przeciwwrzodowe, zwiększa wydzielanie śluzu, żywotność komórek śluzówki oraz posiada działanie przeciwutleniające. Natomiast w badaniach in vitro dowiedziono skuteczności tego zioła przeciw Helicobacter pylori, która jest jedną z przyczyn choroby wrzodowej. Indyjscy naukowcy udowodnili, że etanolowy ekstrakt z brahmi wykazuje działanie ochronne na wątrobę, a także obniża poziom enzymów wątrobowych ASPAT i ALAT oraz poziom bilirubiny. Dodatkowo zioła brahmi mają właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Zioła brahmi – dawkowanie

Zioła brahmi można kupić najczęściej w postaci sproszkowanych preparatów lub w mieszankach ziołowych dostępnych w aptekach bądź sklepach zielarskich. Jak stosować bakopę drobnolistną? Czubatą łyżeczkę ciętego ziela należy zalać wrzątkiem i zaparzać około 10 minut. Pić wraz z posiłkiem 2–3 razy dziennie. Natomiast w przypadku sproszkowanej rośliny – zaparzać 1–2 g dwa razy dziennie przez 5 minut pod przykryciem. Zioła brahami można również jeść z jogurtem lub pić jako zawiesinę wodną. Najlepiej spożywać je wraz z posiłkiem, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia nudności. Zaleca się stosować bakopę drobnolistną przez okres 8–12 tygodni.

Podsumowując, zioła brahmi dzięki bogatemu spektrum działania wykorzystywane są do leczenia różnorodnych dolegliwości. Doskonale sprawdzą się w przypadku choroby wrzodowej, padaczki oraz w stanach zapalnych organizmu. Z tego względu warto swoją apteczkę domową wzbogacić w bakopę drobnolistną.

Literatura:

  1. Łojewski M., Muszyńska B., Sułkowka-Ziaja K., „Bacopa monnieri L. Pennel – roślina i wielokierunkowym działaniu leczniczym”, Postępy Fitoterapii. 2014, 2, 84–89,
  2. Gudipati T., „ Hepatoprotective potential of in vitro Bacopa monnieri L. against carbon tetrachloride – induced hepatotoxicity in albino mice”, Int J Pharma Bio Sci. 2012,
  3. Vangalapati M.A., Review on pharmacological studies of Bacopa monnieri. J Chem Biol Phys Sci., 2011.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Magdalena Olejnik
, Dyplomowany dietetyk. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną. Jej pasją jest opracowywanie smacznych i dietetycznych potraw.