smak

Kokumi – źródła i zastosowanie nowego smaku

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Japończycy słowo “kokumi” tłumaczą jako „smakowitość” lub „pycha”. Kokumi to druga substancja obok „umami”, odkryta przez mieszkańców Japonii. Wykorzystują ją jako wzmacniacz niektórych substancji smakowych zawartych w pożywieniu. Zawartość pewnych nukleotydów wpływa na wyostrzenie i wytworzenie pełnego aromatu w końcowym produkcie, co po jego spożyciu daje wrażenie pełności i kompletności smaku.

Poznaj smaki dziecka i zachęć je do jedzenia warzyw

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dzieci często odmawiają nam zjedzenia warzyw, co pozostaje nie małym problemem. Warzywa są najzdrowszym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Co zatem zrobić, aby przekonać dziecko do jedzenia warzyw?

Kubek, z którego woda będzie smakować jak Cola!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Amerykańska firma opracowała innowacyjny kubek Right Cup, który odmieni smak zwykłej wody, bez dodatku cukru i substancji smakowych. Idealne rozwiązanie dla osób dbających o linię!

Cena posiłku wpływa na jego smak

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Zespół badawczy z Cornell University in Ithaca w Nowym Jorku przeprowadził eksperyment, który wykazuje dużą zależność pomiędzy ceną dania w restauracji a naszą oceną smaku zjedzonego posiłku. Pierwsze wrażenie jest najważniejsze dla drogich dań, w przypadku tańszych nie ma ono aż tak dużego znaczenia.

Znaczenie smaku w rozwoju nawyków żywieniowych u dzieci

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

Należy przekazywać dzieciom jak najlepsze nawyki żywieniowe. Co je zatem kształtuje i w jakim okresie naszego życia? Wiedza na ten temat z pewnością pozwoli Wam bez problemu ukierunkować swoje pociechy na zdrowy styl życia!

Umami – piąty element zagadki smaków

Joanna Rojkowicz ponad miesiąc temu

Każdy z nas doskonale potrafi odróżnić smak słony od słodkiego, czy gorzki od kwaśnego. Jak ma się sprawa z umami? Dowiedz się, jak go rozpoznać!