Jesteś na:

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem oleju lnianego

16 18 20

Surówka z kiszonej kapusty może być smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu potraw, nie tylko tych na bazie ryb. Pasuje idealnie do dań mięsnych, a także jako samodzielna przekąska w ciągu dnia. Kiszona kapusta zawiera naturalne przeciwutleniacze i spore pokłady witaminy C, która wzmacnia organizm. Ponadto jest bogatym źródłem witamin E, K, z grupy B oraz soli mineralnych.

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem oleju lnianego

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem oleju lnianego

Składniki

Kapusta kiszona – 200g

Marchew – 70g (1 sztuka)

Cebula – 1/2 sztuki

Jabłko – 100g (1 mała sztuka lub ½ większej)

Pietruszka liście – 1 łyżka (posiekanej)

Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Olej lniany – 1 łyżka

Pieprz czarny – do smaku

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem oleju lnianego

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem oleju lnianego

Sposób przygotowania:

Kapustę wypłukać w zimnej wodzie, odcisnąć i drobno poszatkować. Cebulę drobno pokroić i sparzyć wrzątkiem. Marchewkę oraz jabłko obrać, umyć i zetrzeć na tarce, marchew na drobnych, jabłko na grubych oczkach. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać natkę pietruszki, pieprz oraz oleje. Całość dokładnie wymieszać i wstawić na pół godziny do lodówki.

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem oleju lnianego

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem oleju lnianego

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem oleju lnianego

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem oleju lnianego

Oceń
7.3/10. Oddano 9 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: