Olej lniany

16 18 20
Kalorie: 900 kcal Tłuszcze: 99.5 g

Olej lniany to produkt uzyskiwany dzięki tłoczeniu na zimno nasion lnu zwyczajnego. Ma on żółty kolor i bardzo charakterystyczny zapach. Jest to tłuszcz jadalny, ale często wykorzystuje się go w przemyśle. Dłuższy termin przydatności do użycia jest możliwy dzięki rafinowaniu oleju, sprzedawaniu go w ciemnych, szklanych butelkach oraz odpowiedniemu sposobowi przechowywania. Jednak pamiętać trzeba, że produkt przechowywany na półkach sklepowych poza lodówką będzie posiadał znacznie mniej kwasów omega-3. Dzieje się tak z uwagi na ich nietrwałość i niemożliwość dłuższego przechowywania. Obecny był już w potrawach kuchni staropolskiej, a obecnie przeżywa swój renesans.

Olej lniany – właściwości

Olej lniany zawiera bardzo dużo kwasów z grupy omega-3. To wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które przede wszystkim ograniczają ryzyko wystąpienie chorób cywilizacyjnych. Wpływają one na redukcję stężenia triacylogliceroli, normalizują ciśnienie krwi, działają przeciwzakrzepowo, przeciwmiażdżycowo, a także hamują rozwój choroby niedokrwiennej serca. Olej lniany jest szczególnie istotny w diecie przyszłej mamy, ponieważ kwas DHA (wielonienasycony kwas tłuszczowy należący do grupy omega-3) w nim zawarty wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego u dziecka. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe stanowią budulec komórek nabłonkowych w całym ciele. Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć kwasów omega-3 i omega-6, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Olej lniany to również źródło szeregu witamin, w tym A, D i E. Ich prawidłowy bilans jest niezbędny w trosce o zapobieganie chorobom neurologicznym oraz okulistycznym. Olej lniany może być prewencyjnie spożywany w celu zapobiegnięcia degeneracji plamki żółtej, która jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku w podeszłym wieku. Witamina E często bywa nazywana witaminą młodości. Działa regenerująco nie tylko na skórę, włosy i paznokcie, ale także zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby wieńcowe.

Olej lniany pomoże zwalczyć skutki zaparć, a także wspomoże regenerację skóry, na której powstały odleżyny i owrzodzenia.

Olej lniany – zastosowanie

Olej lniany stosuje się w farmaceutykach. Pomaga on w leczeniu uszkodzeń skóry powstałych na skutek działania zarówno wysokiej, jak i niskiej temperatury. Występuje jako element maści. Używany jest w malarstwie do zabezpieczania gotowego obrazu przed działaniem czynników zewnętrznych. Z oleju lnianego wytwarza się pokost. Wówczas dodaje się do niego sykatyw. To impregnat do drewna, tynków i innych materiałów.

Ma on oczywiście również przeznaczenie typowo spożywcze. Charakteryzuje się intensywnym, nieco gorzkim smakiem oraz “rybim” posmakiem. Stosuje się go jako dodatek do sałatek oraz innych dań, na przykład sosów i gotowanych jarzyn. Używa się go jedynie na zimno. Jako typowy preparat poprawiający stan zdrowia, olej lniany pić można na czczo z dodatkiem wody i cytryny.

Olej lniany używać można również w zabiegach kosmetycznych. Maseczki na twarz i włosy doskonale je nawilżą. Po delikatnym podgrzaniu przy jego pomocy wykonywać można masaż, który wygładzi skórę.

Zobacz również:
Oceń
9.0/10. Oddano 1 głosy.
ponad miesiąc temu