Jesteś na:

Rodzaje i właściwości yerba mate - jak parzyć i pić, aby się pobudzić?

16 18 20

Coraz częściej spotykamy się z nazwą yerba mate, jednak część z nas nie wie zapewne czym ona właściwie jest i gdzie można ją dostać. Yerba mate to napój podobny do naszej herbaty czy kawy, najbardziej popularny jest w krajach Ameryki Południowej takich, jak np. Urugwaj, Brazylia czy Argentyna. Napar przygotowuje się z liści zmielonego krzewu paragwajskiego, które parzy się jak zwykłą herbatę, z tą różnicą, że należy ich wsypać aż 2/3 kubka, aby uzyskać napój o odpowiednich walorach.

Yerba mate wykazuje podobne właściwości do kawy oraz herbaty, co sprawia zatem, że ma nad nimi przewagę?

Yerba mate jest świetnym antyoksydantem, wspomaga odchudzanie i zmniejsza otyłość, podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL), obniża natomiast poziom złego cholesterolu (LDL). Działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i przeciwnowotworowo. Posiada również właściwości, które działają przeciwcukrzycowo i ogranicza powikłania powstałe podczas choroby.



Yerba mate – właściwości

Yerba mate wykazuje przede wszystkim właściwości zdrowotne i pobudzające. Jej picie sprawia, że mamy więcej energii, a dzieje się tak za sprawą zawartej w niej kofeiny, teobrominy i teofiliny. Możemy zadać sobie pytanie, dlaczego właściwie jest lepsza od kawy? Ten południowoamerykański napój zawiera mnóstwo witamin i minerałów, m.in. witaminy A, B1, B2, C, E oraz minerały takie, jak: magnez ,mangan, potas. Zwykła kawa natomiast znana jest z tego, że wypłukuje magnez z naszego organizmu, przez co możemy odczuwać zmęczenie.

Dobrą wiadomością dla osób dbających o linię jest to, że yerba mate wspomaga odchudzanie.

Dobrą wiadomością dla osób dbających o linię jest to, że yerba mate wspomaga odchudzanie.

Dzięki yerba mate poczujemy się w pełni sił, poprawi się nasza koncentracja oraz zwiększy wydajność pracy umysłowej. Zawarta w niej witamina B jest naturalnym antydepresantem, co sprawia, że napój ma działanie poprawiające nastrój. Natomiast znajdujący się w yerba mate kwas chlorogenowy jest odpowiedzialny za właściwości przeciwutleniające napoju, dzięki czemu chroni przed stresem oksydacyjnym, czyli stresem, który prowadzi do wielu chorób, między innymi chorób nowotworowych.

Dobrą wiadomością dla osób dbających o linię jest to, że yerba mate wspomaga odchudzanie, może być to spowodowane przyspieszonym trawieniem lub zawartych w yerba mate saponin, które wpływają na opóźnienie wchłaniania tłuszczu oraz na metabolizm cholesterolu. U osób z nadwagą również może zostać zaobserwowany spadek wagi. Yerba mate jest produktem moczopędnym, dlatego pomaga nam wydalić nadmiar wody z organizmu.

Kup yerba matę z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Rodzaje yerba mate       

Rodzajów herbat yerba mate jest wiele i mogą się one różnić: mocą naparu, smakiem, ilością liści, miejscem pochodzenia, sposobem uprawy liści. Możemy wyróżnić :

  • arbacuá (wędzona) – herbata suszona i wędzona dymem palonego drewna.
  • laborada con palo – herbata przygotowana z gałązkami.
  • sin palo – herbata bez gałązek.
  • ostada – herbata, której liście są pieczone, przez co ma ona słodszy smak.

Jak parzyć yerba mate?

Dla kogoś, kto nigdy nie przygotowywał yerba mate, wykonanie tego „rytuału” może wydawać się czarną magią, jednak nie jest to aż tak trudne, jak się wydaje.

Yerba mate podaje się w naczyniach zwanych: mate lub guampa, które mogą być wykonane z  drewna, ceramiki, czy jak w przypadku guampa z krowiej racicy.

Bardzo istotną rzeczą przy parzeniu yerba mate jest temperatura wody, którą zalewamy liście herbaty. Nie powinno zalewać się yerba mate wrzątkiem, ponieważ wtedy liście krzewu paragwajskiego stracą większość swoich właściwości, a przede wszystkim smak, na którym przecież nam zależy. Jeśli dodamy do naszego suszu wodę o zbyt niskiej temperaturze, wtedy również utracimy jej smak i aromat. Optymalna temperatura wody, jaką należy wlać do mate to około 70 – 80 °C. Powinniśmy wsypać 2/3 liści do naszego kubka – mate, następnie przesypać cały susz na jedną stronę, włożyć bombillę (czyli rurkę do picia), a w puste miejsce wlać wodę. Trzeba poczekać aż liście „wypiją” wodę.

Jak pić yerba mate?

Kiedy woda wsiąknie w liście herbaty, należy dolać około dwóch, trzech łyków wody i wypić. Czynność z dolewaniem wody powinno się powtarzać dopóki liście nie stracą swojego koloru.

Yerba mate staje się coraz popularniejsza w Polsce, coraz więcej ludzi postanawia zacząć kurację zdrowotną z jej wykorzystaniem. Jednak yerba mate pomimo wielu zalet posiada również wady. Wiele badań dowodzi, że picie gorącej yerba mate może powodować nowotwór górnych dróg pokarmowych, głównie przełyku. Musimy również pamiętać, że picie tego napoju nie jest wskazane dla kobiet w ciąży oraz osób z chorobą wrzodową. Dlatego jeśli sięgamy po yerba mate, róbmy to rozsądnie, pamiętając, że może wpłynąć na stan naszego zdrowia zarówno pozytywnie, jak i negatywnie.

Kup yerba matę z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Oceń
Rodzaje i właściwości yerba mate - jak parzyć i pić, aby się pobudzić? - 6.7/10. Oddano 263 głosy.
ponad miesiąc temu

Opinie

  • Anastasiaa 18.11.2016, 3:13

    Yerba jest świetna ale mam też fajny patent na coś ciepłego w podrózy bo jak wiadomo z yerbą są problemy jak sie nie ma yerbowego termosu 😉 ja np bardzo polubiłam herbatę z liści manuka. Łatwiej ją zabrać w podróż niż yerbę. wystarczy zaparzyć do zwykłego termosu czy kubka termicznego i po kłopocie a właściwości ma bardzo podobne do yerby 😉

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?