Jesteś na:

Pieczeń z indyka z warzywnym farszem

16 18 20

Danie idealne dla osób będących na diecie i nie tylko. Aromatyczne, wilgotne, z małą zawartością tłuszczu i bardzo smaczne. Pasuje jako główny składnik drugiego dania, ale również na zimno jako alternatywa dla kupnej wędliny.

Pieczeń z indyka z warzywnym farszem

Pieczeń z indyka z warzywnym farszem

Składniki

Pierś z indyka, bez skóry 1 kg

Oliwa z oliwek 2 łyżki

ser Ricotta 2 łyżki

Marchew 1 sztuka

Pietruszka korzeń 1 sztuki

Pietruszka liście 2 łyżki (posiekana)

Rozmaryn 1 łyżeczka (świeży, posiekany)

Bazylia 1 łyżka (świeża, posiekana)

Oregano 1 łyżka

Cytryna 2 łyżki soku

Czosnek 3 ząbki

Sól do smaku

Pieprz czarny do smaku

Dodatkowo:

Rękaw do pieczenia

 

Pieczeń z indyka z warzywnym farszem

Pieczeń z indyka z warzywnym farszem

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka oczyścić, naciąć wzdłuż (nie do końca), otworzyć jak książkę, przykryć folią spożywczą i delikatnie rozbić tłuczkiem, aby otrzymać w miarę równy prostokąt.

Rozmaryn, bazylię, oregano, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z solą, pieprzem oraz oliwą, marynatą natrzeć z każdej strony mięso i odłożyć w chłodne miejsce na minimum godzinę, najlepiej całą noc.

Marchew i pietruszkę oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyć przez kilka minut na teflonowej patelni, do momentu aż delikatnie zmiękną. Dodać ser ricotta, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Gotowy farsz rozłożyć równomiernie na płacie mięsa, z jednej strony pozostawiając wolne miejsce (około 3 cm), aby farsz nie wyleciał podczas pieczenia. Zwinąć roladę, związać (najlepiej bawełnianym sznurkiem) i włożyć do foliowego rękawa do pieczenia. Tak przygotowanego indyka położyć w formie (u mnie sylikonowa) i piec przez 1,5h w 180 °C. Około 20 min przez końcem naciąć folię, aby wierzch mięsa się delikatnie zrumienił.

Pieczeń z indyka z warzywnym farszem

Pieczeń z indyka z warzywnym farszem

Pieczeń z indyka z warzywnym farszem

Pieczeń z indyka z warzywnym farszem

 

Oceń
7.8/10. Oddano 6 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: