Jesteś na:

Olej arganowy spożywczy – właściwości lecznicze i zastosowanie

16 18 20

„Płynne złoto Maroka” zyskało sympatię wielu kobiet na całym świecie, które w naturalny sposób chcą dbać o piękną i nawilżoną skórę, silne włosy i zadbane paznokcie. Olej tłoczony z ziarna arganowego wykorzystywany jest nie tylko do pielęgnacji ciała, ale również w kuchennym zaciszu, gdzie stanowi dodatek odżywczy i smakowy do orientalnych potraw.

Olej arganowy spożywczy

Olej arganowy, czyli płynne złoto Maroka, jest niezwykle cennym olejem, ponieważ jego produkcja możliwa jest wyłącznie z ziaren drzewa arganowego rosnącego jedynie na niewielkich terenach Maroka. Wyróżnia się dwa główne rodzaje oleju arganowego: spożywczy, który uzyskiwany jest z prażonych ziaren drzewa arganowego oraz kosmetyczny tłoczony z ziaren surowych. Najczęściej oba rodzaje olejów tłoczy się na zimno, czyli z zachowaniem maksymalnej ilości składników odżywczych takich jak sterole, antyoksydanty, witaminy oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Spożywczy olej arganowy postrzegany jest jako jeden z najbardziej wytrawnych olejów na świecie, a jego walory smakowe doceniane są przez znakomitych szefów kuchni. Cechami charakterystycznymi omawianego tłuszczu są ciemnozłote zabarwienia oraz ciekawy, orzechowy smak i aromat, który podkreśli nuty smakowe surówek, kasz i sałatek wchodzących w skład pełnego posiłku.

Olej arganowy – właściwości lecznicze

Bezsprzecznie, olej arganowy jest olejem wyjątkowo korzystnym dla zdrowia człowieka. W eksperymencie na szczurach, badacze wywoływali niekorzystne dla zdrowia zmiany profilu lipidowego i węglowodanowego u zwierząt podając im dietę wysokotłuszczową. Zauważono, że u szczurów karmionych dietą z dodatkiem oleju arganowego nie nastąpił oczekiwany wzrost poziomu cholesterolu ogólnego, frakcji LDL, trójglicerydów, glukozy i insuliny, a także obniżone były parametry stresu oksydacyjnego. Tym samym można stwierdzić, że dodatek do diety oleju arganowego znosi negatywny wpływ diety wysokotłuszczowej na gospodarkę lipidową oraz węglowodanową organizmu.

Drugie ciekawe badanie jest autorstwa El Midaoui i współpracowników. Autorzy badali przez 5 tygodni grupę szczurów spożywających roztwór glukozy oraz olej kukurydziany lub arganowy. W grupie zwierząt karmionych dietą z dodatkiem „płynnego złota Maroka” zaobserwowano niższe ciśnienie tętnicze krwi, a także niższy poziom glukozy we krwi i poprawę tolerancji glukozy.

Boucetta i inni badacze dostarczyli wniosków, że codzienne spożywanie oleju arganowego wpływa korzystnie na poprawę stopnia nawilżenia skóry, przywracając jej naturalną funkcję bariery, a także wzmacniając zdolność wiązania wody w naskórku. Warto dodać, że grupą badaną były kobiety po menopauzie, u których zwiększone jest ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, czyli schorzeń ściśle zależnych od prawidłowości funkcjonowania gospodarki węglowodanowej i lipidowej. Zastosowanie w tej grupie kobiet oleju arganowego może zatem przynieść o wiele więcej korzyści niż tylko poprawa stanu skóry!

W innym badaniu przeprowadzonym również na grupie kobiet po menopauzie, zaobserwowano, że u kobiet zażywających olej arganowy wzrósł poziom witaminy E w surowicy, która jest silnym przeciwutleniaczem. Witamina E obniża stres oksydacyjny, dzięki czemu wydłuża się czas przeżycia komórek budujących tkanki i organy, co w konsekwencji opóźnia proces starzenia się organizmu.

Olej arganowy spożywczy – zastosowanie

Olej arganowy w slangu kucharzy nazywany jest truflami lub kawiorem. Warto podkreślić, że ten wyjątkowy olej uzyskiwany jest w większości przypadków (można to sprawdzić na opakowaniu) metodą tłoczenia na zimno, dlatego nie należy go podgrzewać, ponieważ wówczas straci on wiele cennych dla organizmu właściwości. Nie zaleca się na nim smażyć, piec, dusić. Warto natomiast korzystać z niego w surowej i nieprzetworzonej formie, dodając do dressingu, którym polejemy warzywną sałatkę, jako bazę do ziołowego pesto oraz dodatek do warzywnych past, a także odmienionego hummusu. Sprawdzi się również do polania prawdziwej włoskiej pizzy lub małych grzaneczek, które wcześniej nieco ostudzimy. Olej arganowy stanowi także ciekawy dodatek do past rybnych oraz dań mięsnych, które można polać zimnym sosem z arganowym dodatkiem.

Olej arganowy spożywczy – cena, gdzie kupić

Arganowe złoto staje się coraz bardziej dostępne. Początkowo wyłącznie w sklepach internetowych, a obecnie również w sklepach stacjonarnych ze „zdrową żywnością” oraz na działach ekologicznych w większych hipermarketach. Niestety cena spożywczego oleju arganowego jest wysoka. Za butelkę 250 ml zapłacimy ok. 40–50zł, a za 500ml blisko 100 zł. Warto pamiętać by kupowany olej był w ciemnej i najlepiej szklanej butelce, co chroni niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe przed rozkładem pod wpływem promieniowania słonecznego.

Olej arganowy dodawany do posiłków nadaje im orientalnego smaku i aromatu, a jeśli nie zostanie mocno ogrzany, wzbogaci potrawę również o cenne wartości odżywcze: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, sterole oraz antyoksydanty.

Literatura:

Sour S., Belarbi MSari N., Benammar C.H., Baghdad C.H., Visioli F.: Argan oil reduces, in rats, the high fat diet-induced metabolic effects of obesity. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2015 Apr;25(4):382-7

Boucetta K.Q.Charrouf Z.Derouiche A.Rahali Y.Bensouda Y.: Skin hydration in postmenopausal women: argan oil benefit with oral and/or topical use. Prz Menopauzalny. 2014 Oct;13(5):280-8

El Monfalouti H., Charrouf Z., El Hamdouchi A., Labraimi H., Chafchaouni-Moussaoui I., Kartah B., El Kari K., Bensouda Y., Derouich A., Dodin S., Denhez C., Guillaume D., Agnaou H.: Argan oil and postmenopausal Moroccan women: impact on the vitamin E profile. Nat Prod Commun. 2013 Jan;8(1):55-7.

El Midaoui A., Haddad Y., Couture R.: Beneficial effects of argan oil on blood pressure, insulin resistance, and oxidative stress in rat. Nutrition. 2016 Oct;32(10):1132-7

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Olej arganowy spożywczy – właściwości lecznicze i zastosowanie - 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Autor artykułu:
Martyna Jaros
, Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.