bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jagoda kamczacka – odmiany, właściwości, przetwory. Nalewka z jagody kamczackiej

Jagoda kamczacka – odmiany, właściwości, przetwory. Nalewka z jagody kamczackiej

jagoda kamczacka właściwości przepisy
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Jagoda kamczacka jest bogatym źródłem polifenoli oraz witaminy C. W jakiej formie warto po nią sięgać? Jakie właściwości prozdrowotne wnosi do naszych codziennych jadłospisów? Zachęcam do przeczytania artykułu.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Jagoda kamczacka
  • Jagoda kamczacka – odmiany
  • Jagoda kamczacka – właściwości
  • Jagoda kamczacka – przetwory

Jagoda kamczacka

Suchodrzew jadalny lub wiciokrzew siny, czyli Lonicera caerulea jest to roślina krzewiasta z rodziny Przewiertniowatych. Rozpowszechniona jest na północnej części globu w postaci 180 gatunków zaczynając od Japonii, Chin i Rosji aż po kraje Europy wraz z zimną Skandynawią oraz z najdalszymi rejonami Stanów Zjednoczonych Ameryki i Kanady. Najlepiej roślina rozwija się w klimacie umiarkowanym.  

Krzewy wiciokrzewu sinego dorastają do 0,8 do 3 m wysokości i cechują się wysoką mrozoodpornością ( do – 48 stopni Celsjusza) oraz małymi wymaganiami glebowymi – piaskowa lub gliniasta o pH od  5 do 7. Wykazują się plennością nawet do 30 lat oraz wysoką odpornością na szkodniki i choroby. Pierwsze owoce pojawiają się już po roku od roku od posadzenia na przełomie maja i czerwca. Po 3 latach ok. 0,5 kg owoców z krzaka w zależności od odmiany.

Pierwsze wzmianki o hodowli tej rośliny pochodzą z 1894 roku z uwagi na szerokie zastosowanie jagody kamczackiej w medycynie ludowej. Nie tylko owoce, ale też gałęzie, kwiaty i liście stanowiły kolejno remedium na: obrzęki, przeziębienie, stany zapalne gardła i oczu, osłabienie, nadciśnienie, anemię, jaskrę czy malarię.

Owoce jagody kamczackiej są barwy ciemnoniebieskiej do ciemnofioletowej o podłużnym cylindrycznym kształcie z woskowym nalotem o długości od 1,5 do 3 cm zawierająca wiele nasion. Tylko gatunki Lonicera kamtschatica i Lonicera edulis mają jadalne smaczne owoce przypominające smakiem borówkę amerykańską, soczyste i kwaśno – słodkie, od których pochodzą odmiany hodowlane, przeznaczone zarówno do plantacji wielko powierzchniowych, jak i roślin do przydomowego ogrodu. Pozostałe gatunki pochodzące od Lonicera altaica mają owoce cierpkie i z wyczuwalną goryczką.

Jagoda kamczacka – odmiany

Najpopularniejsze w Polsce odmiany suchodrzewu jadalnego to:

  • Warszawa –  wysoka wydajność i masa owoców
  • Wojtek – owocuje w pierwszej dekadzie czerwca,
  • Zielona – owocuje w pierwszej dekadzie czerwca, największa ilość witaminy C (55 mg/100 g) i ekstraktu
  • Czarna – owocuje w pierwszej dekadzie czerwca, owoce duże, jędrne, krzak cechuje się najmniejszą ilością opadów owoców.
  • Brązowa
  • Atut
  • Czelabińska/Czelabinka – zawartość witaminy C – 25 mg/ 100 g
  • Duet
  • Dlinnopłodna
  • Wołoszebnica

Jagoda kamczacka – właściwości

Owoce wiciokrzewu sinego charakteryzują się działaniem przeciwutleniającym wynikający z zawartości polifenoli, głównie antocyjanów zawartych w ciemnej skórce owoców. Kwas galusowy zawarty w jagodzie kamczackiej (140,5 do 1142 mg /100 g) wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, chemoochronne oraz zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca. Właściwości związków biologicznie aktywnych jak fenole oraz witaminy w tym witamina C (30,5 do 186,6 mg kwasu askorbinowego na 100 g świeżego owocu) różnią się w zależności od przechowywania oraz stopnia dojrzałości owoców – na początku zbiorów zawierają więcej witaminy C, a mniej związków fenolowych, a pod koniec sezonu – odwrotnie.

Owoce jagody kamczackiej zawierają też bogactwo witamin z grupy B, magnezu, fosforu, potasu i wapnia.

Działanie przeciwutleniające jagody kamczackiej może okazać się przydatne w takich jednostkach chorobowych jak: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia czy nowotwory zarówno, jako ich profilaktyka, jak i w czasie terapii. Aktywność przeciwzapalna tych ciemnofioletowych owoców ogranicza produkcję czynników prozapalnych jak: TNF-α, COX-2 czy IL-6 oraz utlenianie lipidów, a także zmniejsza produkcję ROS (reaktywnych form tlenu).

Działanie przeciwdrobnoustrojowe owoców suchodrzewu jadalnego wykazano w badaniach odmiany Wojtek wobec 13 chorobotwórczych drobnoustrojów wobec różnych stężeń ekstraktu i form przygotowania.

Wśród nich:

  • Corynebacterium diphtheriae i Moraxella catarrhalis wrażliwe na roztwór wodno – alkoholowy w stężeniu 8 mg/ml
  • Neisseria meningitidis w stężeniu 1 mg/ml
  • Escherichia coli – roztwór alkoholowy
  • Bacillus subtilis, Kocuria rhizophila, Campylobacter jejuni – roztwór wodny
  • Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli, Enterococcus faecalis,  Streptococcus mutans – ogranicza adhezje (przyleganie bakterii do śluzówki przewodu pokarmowego oraz układu moczowego

Badania pokazują możliwe działanie przeciwcukrzycowe wobec stosowania diety bogatej w cukry wykazano obniżenie glikemii oraz wyrównanie poziomu stężeń tłuszczów we krwi. Ekstrakt z jagody kamczackiej może także działać radioochronne wśród pacjentów poddawanych często promieniowaniu lub u personelu medycznego pracującego w środowisku promieni Rentgena. Przeciwdziała również promieniowaniu UV.

Jagoda kamczacka – przetwory

Owoce jagody kamczackiej najlepiej smakują świeże. Świetnie nadają się do przygotowywania mrożonek, dżemów, przecierów, soków i nalewek. Badania pokazują, że nalewka z użyciem 96% etanolu, suszonymi owocami jagody i zakwaszeniu ekstraktu HCl wpływa na wzrost ekstrakcji barwników antocyjanowych. W porównaniu do soku nalewka odznacza się mniejszą ilością antocyjanów.

Przepis na nalewkę z jagody kamczackiej

Składniki:

  • 1 kg owoców jagody kamczackiej
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l wódki 40%
  • 0,5 l spirytusu
  • laska cynamonu

Przygotowanie: jagody wrzucamy do słoja i przysypujemy cukrem, przykrywamy gazą i odstawiamy na 7 dni. Gdy jagody puszczą sok dolewamy spirytus, dorzucamy cynamon, zamykamy szczelnie i odstawiamy na miesiąc. Po miesiącu zlewamy płyn, a owoce zalewamy wódką i odstawiamy na dwa tygodnie. Na koniec odcedzamy owoce, łączymy płyny i  rozlewamy do butelek (wcześniej sklarować). Odstawiamy na 6 miesięcy na dojrzewanie.

rozwiń

Literatura:

  1. Kula M., Krauze – Baranowska M.: Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L.) – aktualny stan badań fitochemicznych i aktywności biologicznej. Borgis – Postępy Fitoterapii 2/2016, s. 111-118
  2. Ochmian I., Grajkowski J.: Wzrost i plonowanie trzech odmian jagody kamczackiej (Lonicera Caerulea) na Pomorzu Zachodnim w pierwszych latach po posadzeniu. Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu – CCCLXXXIII (2007), Ogrodnictwo. 41, str.  351-355
  3. Szot I., Lipa T., Kozłowska B.: Jagoda kamczacka – właściwości prozdrowotne owoców i możliwość ich zastosowania. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2014, 4 (95), str. 18 – 29
  4. Ochmian I., Grajkowski J., Skupień K.: Plonowanie, skład chemiczny oraz jędrność owoców w warunkach przechowywania “shelf-life” oraz chłodniczych trzech odmian jagody kamczackiej (Lonicera caerulea) J. Fruit Ornam. Plant Res. vol. 16, 2008: str. 83-9
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Monika Kubiś dietetyk kliniczny ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
jagody goiji działanie dawkowanie uprawa
owoce jagodowe

Jagody goji – działanie, dawkowanie,…

Owoce goji, których właściwości prozdrowotne znane są od tysięcy lat, coraz częściej pojawiają się na talerzach Polaków. Co takiego mają w sobie te magiczne owoce i czy warto wprowadzić je… Czytaj dalej...

Jagody camu camu (Myrciaria dubia)…

Kwaśne w smaku, amazońskie jagody camu camu biją na głowę pod względem zawartości witaminy C żurawinę, czarną porzeczkę, acerolę czy też dziką różę. Znajduje się w nich również cała gama… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce jagodowe

    owoce jagodowe
    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce jagodowe

    Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    owoce jagodowe

    Smaczne przepisy z truskawkami

    owoce

    Wiśnie – odmiany, właściwości. Wiśnie suszone, mrożone. Przetwory z wiśni

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.