Jesteś na:

lecytyna

Lecytyna – działanie, skutki uboczne. Lecytyna na pamięć

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Lecytyna to mieszanina związków, w skład której wchodzą fosfolipidy. Jednym z dominujących jest fosfatydylocholina. Fosfolipidy zbudowane są z cząsteczki glicerolu połączonej z dwoma kwasami tłuszczowymi oraz z jedną resztą fosforanową, do której z kolei przyłączona jest np. cholina. Wchodzą w skład błony komórkowej każdej komórki – co jednoznacznie świadczy o tym, że są nam do życia niezbędne. Cholina, której źródło stanowi lecytyna – pełni rolę także prekursora acetylocholiny – bardzo istotnego neurotransmitera.

Lecytyna sojowa – właściwości i funkcje. Jaka jest najlepsza lecytyna?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Lecytyna (fosfatydylocholina) to związek należący do grupy fosfolipidów otrzymywany najczęściej z żółtek kurzego jaja i ziaren soi. W organizmie człowieka występuje w każdej komórce ciała, przede wszystkim jako składnik błon komórkowych i pełni wiele ważnych funkcji. Łączy w sobie ważne właściwości dietetyczne, fizjologiczne, farmaceutyczne i technologiczne.

Emulgatory i zagęstniki w żywności i kosmetyce – działanie i szkodliwość

Magdalena Wilk ponad miesiąc temu

Na pewno słyszeliśmy o emulgatorach i zagęstnikach, jednak czy wiemy jakie mają zastosowanie i czy są dla nas szkodliwe?