Jesteś na:

Jak działa kumaryna? Zastosowanie kumaryny

16 18 20

Kumaryna to związek pochodzenia naturalnego, który został wykryty w ponad 80 gatunkach roślin. Swoje zastosowanie znalazła w przemyśle tytoniowym, mydlarskim, perfumeryjnym oraz spirytusowym. Wykazuje działanie przeciwobrzękowe i rozkurczowe. Spożywana w nadmiarze kumaryna może jednak działać niekorzystnie na nasze zdrowie, ponieważ łatwo ulega wchłonięciu z jelit do limfy i krwi, powodując marskość wątroby.

Kumaryna

Coraz częściej zwraca się uwagę na zdrowy tryb życia oraz zdrowe odżywianie. Na rynku jest wiele substancji, które mogą przyczynić się do poprawy stanu naszego zdrowia. Z całą pewnością należy do nich kumaryna, która spożywana w odpowiedniej ilości wywiera pozytywny wpływ na kondycję naszego organizmu. Po raz pierwszy została wyizolowana w 1820 roku przez chemika Alfreda Vogela, który poddał badaniu nasiona drzewa Coumarou. Jest to organiczny związek chemiczny z grupy benzopirenów o wzorze sumarycznym C9H6O2. Kumaryna jest bezbarwnym ciałem stałem przyjmującym postać krystalicznego proszku lub prostokątnych kryształów. Trudno rozpuszcza się w wodzie, natomiast dobrze w alkoholu, eterze i tłuszczach. Jej zapach jest słodki przypomina woń skoszonej trawy i wanilii, a smak gorzki i piekący. Warto pamiętać, że zgodnie z prawem Unii Europejskiej zawartość kumaryny w produktach spożywczych może wynosić maksymalnie 2 mg/kg.

Kumaryna – działanie

Kumaryna posiada szerokie spektrum zastosowania w medycynie. Najczęściej wykorzystywana jest w leczeniu nerwic, kolek, zaparć spastycznych, przewlekłej obturacyjnej choroby płuc oraz astmy. Jest składnikiem leków używanych zazwyczaj w terapii i zapobieganiu powikłań zakrzepowo-zatorowych wśród osób chorych na zatorowość żył głębokich, zatorowość płucną oraz u osób z migotaniem przedsionków. Wykazuje działanie przeciwzapalne, z tego względu stosowana jest w leczeniu obrzęków. Ponadto kumaryna charakteryzuje się działaniem przeciwwirusowym, rozszerzającym naczynia krwionośne, przeciwbakteryjnym, przeciwutleniającym, uspokajającym, przeciwgrzybicznym oraz antykoagulacyjnym. Dodatkowo pobudza repigmentację skóry w łuszczycy i bielactwie. Badania naukowe dowodzą jej działanie kancerogenne, ponieważ hamuje ona replikację DNA i spowalnia podziały komórkowe. Przyjmowana w zbyt dużych ilościach może jednak negatywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia i doprowadzić do powstania marskości wątroby. Przeciwwskazana jest u kobiet w ciąży, gdyż może doprowadzić do poronień.

Kumaryna – zastosowanie

Kumaryna swoje zastosowanie znalazła przede wszystkim w przemyśle spirytusowym, mydlarskim, perfumeryjnym oraz tytoniowym. Wykorzystywana jest do barwienia alkoholu, m.in. likieru, wina grzanego czy wódki Żubrówki. Stosowana jest także do maskowania zapachu niektórych wyrobów przemysłowych oraz jako dodatek do żywności. Jest składnikiem wielu sosów, zup, mięs oraz suplementów diety. W kosmetologii, ze względu na swoje działanie wzmacniające naczynia limfatyczne, wykorzystywana jest do pielęgnacji skóry naczyniowej. Wykazuje również działanie przeciwzapalne i zmiękczające, dlatego coraz częściej jest składnikiem maseczek do cery tłustej. Kumaryna okazała się też pomocna w przypadku atopowego zapalenia skóry. Ponadto wykorzystywana jest jako marker fluorescencyjny do oznaczania aktywności żywych komórek i enzymów. Związek ten jest również składnikiem środków promieniochronnych, ponieważ absorbuje promieniowania ultrafioletowe.

Podsumowując, kumaryna dzięki bogatemu spektrum działania wykorzystywana jest do leczenia rozmaitych dolegliwości. Doskonale sprawdza się w kosmetyce, jako składnik maseczek czy kremów, oraz jako dodatek do żywności. Należy jednak pamiętać o nieprzekraczaniu jej zalecanej dziennej dawki.

Literatura:

  1. M. Czarna, I. Kamińska, J. Ortyl, „Właściwości i zastosowania pochodnych 2H-1-benzopiran-2-onu jako związków pochodzenia naturalnego”, Technical Issues, 2015, 3, 11–17,
  2. K. Bielawska, M. Malinowska, M. Cyuńczyk, „Wpływ kumaryn na organizm człowieka”, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2014, 2, 213–221,
  3. A. Pudo, I. Kamińska, J. Ortyl, „Pochodne kumaryny jako molekularne sensory fluorescencyjne stosowane do monitorowania procesów fotopolimeryzacji”, Technical Issues, 2015, 1, 47–53,
  4. A. Skoczyńska, A. Pastuszko, E. Budzisz, „Kumaryny – właściwości i zastosowanie w kosmetologii i medycynie”, Polish Journal of Cosmetology”, 2014, 17, 1, 2–13.

Kup dietę już za 20zł

Zobacz >>

Opublikowano ponad tydzień temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Magdalena Olejnik
, Dyplomowany dietetyk. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną. Jej pasją jest opracowywanie smacznych i dietetycznych potraw.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?