bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Zgaga – objawy, przyczyny, leczenie oraz dieta

Zgaga – objawy, przyczyny, leczenie oraz dieta

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 30 grudnia, 2024

Zgaga, czyli nieprzyjemne uczucie pieczenia za mostkiem, jest objawem, który dosyć często dokucza Polakom. Czy jest zjawiskiem groźnym? Jaki wpływ na jej występowanie ma nasza dieta i styl życia? Co zrobić, żeby się jej pozbyć?

Niemalże każdy z nas cierpiał kiedyś na epizod zgagi. Większość pamięta ten nieprzyjemny, palący ból w okolicy przełyku po obfitej, świątecznej kolacji czy też po zjedzonym w biegu śniadaniu. Jest on naturalną reakcją organizmu na nadmiar treści pokarmowej w żołądku. Kiedy ta zakwaszona sokiem żołądkowym treść, zamiast przemieszczać się w kierunku dwunastnicy, wraca do przełyku, wtedy narusza jego błonę śluzową powodując ból. Zgaga może, ale nie musi być oznaką takich zaburzeń jak choroba refluksowa przełyku czy nadkwasota żołądka. Jak rozpoznać, kiedy mamy do czynienia z tym zjawiskiem i jak sobie z nim poradzić?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Zgaga – objawy
  • Zgaga – przyczyny
  • Zgaga – leczenie
  • Zgaga – dieta

Zgaga – objawy

Pojawienie się zgagi najczęściej jest opisywane jako palący ból w klatce piersiowej i przełyku. Niejednokrotnie bywa mylona z bólami wieńcowymi z powodu podobnej lokalizacji. Jak więc te dwa zjawiska rozróżnić? Zgaga pojawia się zazwyczaj po spożyciu posiłku, szczególnie jeśli był on obfity i tłusty. Nasila się także w czasie schylania i w pozycji leżącej. Pacjenci z chorobą refluksową i nadkwasotą powinni raczej definiować to uczucie jako zgagę, jednak nie jest to reguła. Ból wieńcowy natomiast nie ma związku z jedzeniem. Jeżeli pojawia się np. po wysiłku fizycznym lub w sytuacji bardzo stresowej i doświadcza go osoba, u której zdiagnozowane są problemy z układem sercowo-naczyniowym, można wtedy podejrzewać, że nie jest powiązany ze zgagą.

Zgaga – przyczyny

Podstawowym czynnikiem wpływającym na pojawienie się zgagi jest nieprawidłowy styl życia składający się na:

  • zbyt obfite posiłki,
  • za szybkie jedzenie (razem z pokarmem połykamy powietrze i zwiększamy tym samym objętość treści żołądkowej),
  • pokarmy tłuste, ostro przyprawione,
  • napoje gazowane,
  • stres,
  • używki,
  • choroba refluksowa przełyku,
  • nadkwasota żołądka,
  • ciąża (wzrastający płód powoduje ucisk na żołądek, a progesteron wpływa na rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku).

Zgaga – leczenie

Jeżeli palenie w przełyku jest zjawiskiem, które rzadko nas dotyka i nie jest uciążliwe, to wprowadzenie modyfikacji do diety i wyeliminowanie pokarmów, które je wywołują są wystarczające, aby sobie z nim poradzić. Przy takich epizodach można się również posiłkować doraźnymi lekami dostępnymi bez recepty, tj. kapsułkami, tabletkami musującymi czy syropami, których zadaniem jest zablokowanie nadmiernej produkcji kwasu solnego w żołądku lub zobojętnianie tego kwasu. W tej kwestii najlepiej skonsultować wybór odpowiedniego preparatu z farmaceutą. U kobiet w ciąży zaleca się eliminowanie tego zjawiska domowymi sposobami. Jeśli jednak zgaga pojawia się często, należy wtedy zasięgnąć porady lekarskiej i ewentualnie podjąć próby zdiagnozowania przyczyny jej występowania poprzez wykonanie odpowiednich badań.

Zgaga – dieta

Leki nie są jedynym, skutecznym sposobem pozbycia się zgagi. Przede wszystkim trzeba zadbać o zmianę nawyków, które wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Najważniejsze zasady to:

  • spożywanie małych objętościowo pokarmów,
  • unikanie leżenia i podejmowania aktywności fizycznej od razu po posiłku,
  • ograniczenie tłustego jedzenia,
  • zrezygnowanie z ostrego przyprawiania i dosalania potraw,
  • odstawienie kofeiny, alkoholu i tytoniu,
  • unikanie kwaśnych pokarmów i napojów,
  • wyeliminowanie z diety wszystkich produktów, które wywołują u nas zgagę,
  • zadbanie o to, aby w posiłkach nie brakowało pełnowartościowego białka, które ma zdolność wiązania nadmiaru kwasu solnego w żołądku.

Bardzo skutecznym sposobem w trakcie epizodu zgagi jest zjedzenie małej garści migdałów. Jest to metoda szczególnie zalecana do stosowania dla kobiet ciężarnych.

Zgaga pojawiająca się po posiłku może skutecznie uprzykrzyć życie osobie, która jej doświadcza. Nie każdy atak jest oznaką poważniejszych schorzeń, jednakże jeśli niepokoi nas częstotliwość, z jaką się pojawia i brak skuteczności metod zastosowanych w celu jej złagodzenia, powinniśmy skonsultować ten fakt z lekarzem gastrologiem.

Literatura:

Konturek S., Gastroenterologia i hepatologia kliniczna, Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2006

Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa, PZWL, 2009

Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2010

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Dominika Maj ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Kobieta trzyma ból brzucha, ćwiczenie, zdrowie.
refluks

Domowe sposoby na refluks –…

Refluks jest schorzeniem, które utrudnia życie wielu ludziom. Czy jedynym skutecznym sposobem walki z nim jest farmakoterapia przepisana przez lekarza? Co z medycyną naturalną? Czy istnieją metody, które możemy zastosować… Czytaj dalej...
refluks

Refluks – rodzaje, rozpoznanie, czynniki…

Jedną z najczęstszych przyczyn wizyt u gastrologa są dolegliwości związane z powracaniem treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Kiedy zjawisko to można uznać za niegroźne, a kiedy powinno stanowić podstawę… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Układ pokarmowy i trawienie

    refluks żołądek
    Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
    refluks

    Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby

    dieta refluksowa jadłospis
    5
    refluks

    Jak złagodzić objawy refluksu? Dieta refluksowa – jadłospis i przepisy na każdy dzień

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    mdłości po jedzeniu
    1

    Mdłości i odbijanie po jedzeniu. Sposoby na mdłości

    grypa żołądkowa w ciąży

    Grypa żołądkowa w ciąży i przy karmieniu piersią. Ile trwa grypa żołądkowa?

    podwyższona amylaza we krwi a rak trzustki

    Podwyższona amylaza – leczenie, dieta. Amylaza i lipaza a rak trzustki

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.