Sen – zalecana ilości snu, rola, związek z otyłością
Choć do tej pory nie rozwikłano do końca fenomenu snu, od zawsze podejrzewano, że pełni niezwykle istotne funkcje. W przeciwnym razie nieprzespana noc nie wzbudzałaby w nas tak silnej potrzeby drzemki.
Rola snu dla regeneracji organizmu
Bez wątpienia właściwa ilość snu ma znaczenie dla sprawności poznawczej. Wielu z nas zna to z własnego doświadczenia, a potwierdzają to także badania. Niedobór snu, nawet zaledwie kilkugodzinny, wiąże się z mniejszą efektywnością procesów uczenia się, zapamiętywania, negatywnie wpływa na podzielność uwagi. Istnieje wiele dowodów na to, że sen pozwala na lepsze przyswojenie wiedzy i zapamiętanie materiału. Badania z udziałem ludzi wykazały, że w trakcie fazy NREM snu niedługo po zakończeniu nauki następowało uaktywnienie ścieżek w mózgu – tych samych, które pobudzane zostały w trakcie nauki.
Przypuszcza się także, że sen to proces odbudowywania i regeneracji dla mózgu – następuje wtedy uzupełnienie zapasów wapnia w komórkach presynaptycznych (niezbędnych do wywołania sygnału nerwowego), pęcherzyków z neurotransmiterami (np. glutaminianem), synteza białek. Czy zmiany zachodzą wyłącznie w mózgu? Prawdopodobnie nie – sen wydaje się mieć wpływ także na układ hormonalny i metabolizm komórkowy. Im więcej snu i lepsza jego jakość, tym mniejsze ryzyko utraty wrażliwości komórek na działanie insuliny.
Ile czasu powinniśmy przeznaczyć na sen?
Zalecana ilość snu – wytyczne
Zgodnie z wytycznymi National Sleep Foundation wraz z wiekiem spada optymalna długość snu.
Wiek | Rekomendowana długość snu [h] |
0-3 miesięcy | 14-17 |
4-11 miesięcy | 12-15 |
1-2 lat | 11-14 |
3-5 lat | 10-13 |
6-13 | 9-11 |
14-17 | 8-10 |
18-25 | 7-9 |
26-64 | 7-9 |
65+ | 7-8 |
Sen i jego związek z otyłością
Brak snu może wiązać się także ze zwiększonym ryzykiem nadmiernej masy ciała. U osób z zaburzonym rytmem snu spadał poziom leptyny – hormonu wzmagającego uczucie sytości – jednocześnie wzrastał poziom greliny – hormonu stymulującego uczucie głodu. W jednym z badań dokonano ciekawej obserwacji. Osoby, które niedosypiały odczuwały większą aktywność w rejonach mózgu odpowiedzialnych za odczuwanie przyjemności, niż osoby, które spały odpowiednią ilość czasu. Ponadto niedobory snu wiążą się zazwyczaj z mimowolnie większą konsumpcją kalorii w ciągu dnia (od 300 do 550 kcal ponad zapotrzebowanie), co w konsekwencji nieuchronnie prowadzi do dodatniego bilansu energetycznego, a tym samym do przyrostu masy ciała. Wśród osób z nadwagą, u których średni czas trwania snu wynosił 6,5 h – w badaniu eksperymentalnym wydłużono go o 1–1,5h. Efekt – spadek apetytu na słodycze i słone przekąski. Podejmując się więc redukcji masy ciała należy odpowiednio zadbać o nocny wypoczynek. W jednym z eksperymentów wykazano, że jedna dodatkowa godzina snu wiąże się z utratą 0,77% tkanki tłuszczowej.
Regulacja przyjmowania pokarmu i regeneracja organizmu to procesy niezwykle złożone i niedające sprowadzić się wyłącznie do zależności od snu. Nie ulega jednak wątpliwości, że sen istotny jest w wielu aspektach funkcjonowania organizmu – w tym w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała. Nie tylko ruch i właściwa dieta, ale także higiena snu odpowiadają za efektywną utratę zbędnych kilogramów. Chociaż przesypiamy 1/3 naszego życia nie jest to czas stracony i nie warto na nim oszczędzać.
Literatura:
- M.-P. St-Onge; Sleep–obesity relation: underlying mechanisms and consequences for treatment; Obesity Reviews 18 (Suppl. 1), 34–39, February 2017
- Functional Aspects of the Sleep EEG | Reto Huber; Epileptologie 2009
- https://sleepfoundation.org