bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Co to jest glikogen? Funkcje glikogenu w mięśniach, wątrobie. Jak uzupełnić glikogen?

Co to jest glikogen? Funkcje glikogenu w mięśniach, wątrobie. Jak uzupełnić glikogen?

co to jest glikogen jak uzupełnić poziom glikogenu
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 20 maja, 2024

Wiemy, że glukoza jest źródłem łatwoprzyswajalnej energii dla naszego ciała. Czym jednak jest glikogen i co z glukozą ma wspólnego? Gdzie się gromadzi i na jak długi czas wystarczają jego zapasy? Jak uzupełnić braki w naszym energetycznym „magazynie”?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Glikogen
  • Glikogen w mięśniach, wątrobie
  • Glikogenoza
  • Funkcje glikogenu
  • Jak uzupełnić glikogen

Glikogen

Glikogen należy do grupy polisacharydów (wielocukrów), którego jedna cząsteczka składa się z około 100 000 reszt D-glukozy połączonych ze sobą w złożony łańcuch. Glikogen stanowi główny zapasowy materiał energetyczny w komórkach zwierzęcych, w tym człowieka. Jego struktura podobna jest do łańcucha amylopektyny obecnej w skrobi, różni się jednak budową i rozgałęzieniem łańcucha. Polisacharyd ten występuje w postaci ziaren o średnicy 10–40 nm zawieszonych w cytoplazmie komórek.

Glikogen w mięśniach, wątrobie

Wyróżniamy dwa typy glikogenu – wątrobowy i mięśniowy. Siedmiokrotnie większe stężenie glikogenu występuje w komórkach wątrobowych, jednak ze względu na dużą masę mięśni szkieletowych to one są największym magazynem glikogenu w organizmie człowieka – około 3/4 całkowitej zawartości glikogenu w ciele znajduje się właśnie w tkance mięśniowej.

Wątroba może zmagazynować maksymalnie ok. 70 g cukru w postaci glikogenu. Po 12–18 godzinach głodówki zapasy są praktycznie wyczerpane. Ilość tego wielocukru zgromadzona w mięśniach jest z kolei bardzo różna – zależy bowiem od ilości posiadanej muskulatury. U osób o przeciętnej budowie ciała jest to około 300 g.

Ciekawe!

Glikogenoza

Glikogenoza należy do dziedzicznych zaburzeń metabolicznych zaliczanych do chorób spichrzeniowych glikogenu. Wynika z nieprawidłowości w funkcjonowaniu enzymów uczestniczących w przemianie glukozy w glikogen i odwrotnie. Objawami glikogenozy są m.in. hipoglikemia, osłabienie, niski wzrost, bóle mięśni, powiększenie wątroby. Choroba występuje z częstotliwością 1 na 20–40 000 urodzeń.

Funkcje glikogenu

Glikogen spełnia w organizmie jedną podstawową funkcję – stanowi zapasowy materiał energetyczny, który w miarę potrzeb ciała jest wykorzystywany na cele związane z wydatkowaniem energii. Stanowi on ustrojową rezerwę węglowodanową, która ulega zużyciu w momencie, gdy poziom glukozy w krwiobiegu obniża się i dostępność tego cukru dla poszczególnych tkanek i narządów ulega zmniejszeniu. Co ważne, glikogen mięśniowy stanowi zapas energii tylko dla komórek mięśni poprzecznie prążkowanych (szkieletowych), zaś ten zgromadzony w wątrobie zaopatrza w energię krwinki czerwone i nerwowe, które nie są zdolne wykorzystywać kwasów tłuszczowych jako materiału energetycznego. Glikogen mięśniowy nie może być źródłem energii dla erytrocytów i neuronów i odwrotnie – glikogen wątrobowy nie jest zużywany na potrzeby pracujących mięśni.

Jak uzupełnić glikogen

Tempo odnowy zapasów glikogenu wynosi około 5% na godzinę, a więc pełna resynteza następuje dopiero po upływie kilkunastu godzin. Głównym czynnikiem uszczuplającym zapasy glikogenu mięśniowego jest wysiłek fizyczny, dlatego po treningu lub innej formie aktywności należy szczególnie zadbać o uzupełnienie rezerw energii. W procesie resyntezy glikogenu ważna jest nie tylko odpowiednia podaż węglowodanów, które uzupełnią pulę utraconych zapasów, ale i szybkość ich podania po wysiłku – im szybciej po treningu nasze ciało dostanie porcję węglowodanów tym lepiej. Mówi się, iż resynteza najbardziej efektywnie zachodzi przez pierwsze 5–6 godzin od zakończenia aktywności.

Proces przemiany glukozy w glikogen, czyli glikogeneza jest złożoną reakcją polegającą na fosforylacji glukozy pod wpływem heksokinazy (w mięśniach) lub glukokinazy (w wątrobie) najpierw do glukozo-6-fosforanu, a później glukozo-1-fosforanu. Następne przemiany mają na celu syntezę produktu końcowego, jakim jest glikogen.

Poruszając temat uzupełniania glikogenu należy również poruszyć zjawisko tzw. superkompensacji. Zjawisko to jest związane ze zdolnością do magazynowania większej niż normalnie ilości węglowodanów pod postacią glikogenu, dzięki kilkudniowej modyfikacji diety i obciążeń treningowych. Taki zabieg stosowany jest często w okresie przed ważnymi zawodami, podczas których rezerwy glikogenu w mięśniach powinny być możliwie jak największe, by zapewnić efektywny start. Superkompensację glikogenu można przeprowadzić według dwóch metod.

Pierwsza z nich, zwana metodą australijską, zakłada superkompensację rozłożoną w perspektywie tygodnia. Siódmego dnia przed zawodami wykonuje się ostatni intensywny trening, po którym nie przyjmuje się już węglowodanów. Przez kolejne 3 dni (szósty, piąty i czwarty dzień do zawodów) wykonuje się treningi o umiarkowanej intensywności, a pula węglowodanów w ciągu dnia jest bardzo niska. Dopiero na trzy dni przed zawodami zwiększa się maksymalnie ilość węglowodanów jednocześnie powstrzymując się od wysiłku fizycznego, czyli pozostając w fazie regeneracji. Taki zabieg ma na celu początkowe „wypłukanie” całego zgromadzonego w organizmie glikogenu, a następnie jego superkompensację, czyli szybkie i bardzo efektywne zgromadzenie w tkance mięśniowej.

Drugi sposób zakłada skrócenie czasu trwania tego zabiegu z okresu tygodnia do 3 dni – przez 2 dni pozostajemy wtedy na diecie niskowęglowodanowej, a następnie dzień przed zawodami wykonujemy tzw. „ładowanie”, czyli dzień o wysokiej zawartości węglowodanów w jadłospisie. Taki zabieg może być efektywny, nie sprawdzi się jednak w przypadku startów dłuższych niż 60 min.

Glikogen jest zapasowym materiałem energetycznym w ciele człowieka. Gromadzi się w organizmie, gdy ilość węglowodanów krążących w obiegu jest wystarczająca i przekracza aktualne potrzeby organizmu – nadmiar jest wtedy gromadzony pod postacią wielocukru. Zależnie od miejsca gromadzenia się glikogenu wyróżniamy ten wątrobowy i mięśniowy. Oba stanowią rezerwę energii dla pracujących komórek. Największe straty glikogenu powoduje wysiłek fizyczny, dlatego też po jego wykonaniu konieczne jest uzupełnienie straconych zapasów. Może być ono bardziej efektywne, jeśli zastosujemy zjawisko superkompensacji – szczególnie, gdy przygotowujemy się do ważnych zawodów czy startów.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Sonia Walla
Sonia Walla , Dyplomowany dietetyk. Fascynuje się wpływem odżywiania na zdrowie i jakość życia, a także fizjologią człowieka, medycyną – także tą alternatywną – oraz holistyczną dietoterapią.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
węglowodany proste i złożone, źródła,

Węglowodany – ich rola, podział…

Są podstawą naszej diety i spożywamy je w najróżniejszych postaciach. Jednak nie zawsze są dla nas dobre. Jakie źródła węglowodanów wybierać, aby służyły naszemu zdrowiu? Czytaj dalej...
metabolizm jak przyspieszyć metabolizm
metabolizm

Metabolizm – co to jest,…

Żyjąc w świecie diet odchudzających, w pogoni za szczupłą sylwetką i potrzebą posiadania wszystkiego tu i teraz z pewnością spotkałeś się z radami, których wprowadzenie w życie ma w cudowny… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Układ pokarmowy i trawienie

    mięśnie trening wątroba
    Dieta dla sportowców

    Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu

    Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
    refluks

    Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby

    Dieta dla sportowców

    Co jeść przed treningiem?

    Co jeść na masę? 7 produktów na zwiększenie masy mięśniowej

    Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów

    wątroba

    Co jest dobre na wątrobę? 10 najlepszych pokarmów dla wątroby

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.