Owsiany deser z truskawkami

To jest łatwe porcji: 3
🕣 2 min czytania

Owsiany deser z truskawkami to idealna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jest to pełnowartościowy posiłek, który zasmakuje nawet najbardziej wybrednym. Bardzo dobre źródło wielu witamin np. (A, C, z grupy B), składników mineralnych (magnez, wapń, selen) oraz błonnika, który wpływa na uczucie sytości.

Doskonale sprawdzi się jako poczęstunek na przyjęciu dla dzieci, jak i dorosłych.

12946929_1146958225350096_1907731710_o

Składniki
🕣 2 min czytania

Płatki owsiane 100 g

Truskawki (świeże lub mrożone) 400 g

Orzechy włoskie 5 sztuk

Słonecznik 1 łyżka

Sezam 1 łyżeczka

Miód 1 łyżka

Jogurt naturalny 2% 200 g

Ser Mascarpone 100 g

0/5 (0 Reviews)

12948444_1146958235350095_599490983_o

Sposób przygotowania

Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni, po chwili dodać posiekane orzechy, słonecznik, sezam oraz miód. Całość dokładnie wymieszać na koniec dorzucić 250 g truskawek (w moim przypadku były mrożone, dlatego pozostawiłam je na patelni około 7 minut). Pozostałe truskawki (150 g)  zmiksować. Jogurt naturalny wymieszać z serkiem Mascarpone. W wysokiej szklance umieścić jogurt z serkiem, masę owsianą oraz mus truskawkowy.

12922382_1146958135350105_1032449717_o

12941172_1146958138683438_1997374991_o

12952880_1146958065350112_1102229481_o

Smacznego !

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
mgr Magdalena Borowiec
mgr Magdalena Borowiec , Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie na wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, ze specjalnością ”Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych".
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *