Truskawki

16 18 20
Kalorie: 32 kcal Białko: 0.7 g Tłuszcze: 0.3 g Węglowodany: 7.7 g

Produkcja truskawek w Polsce utrzymuje się średnio na poziomie między 150 a 200 tysięcy ton rocznie. Taka ilość to mniej więcej 20% całościowej produkcji w Unii Europejskiej. W Europie jedynie Hiszpania osiąga wyższe rezultaty na tym polu.

Truskawki to owoce jagodowe. Cieszą się olbrzymią popularnością ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat oraz łatwą dostępność. Truskawka powstała  zaledwie w XVIII wieku w Stanach Zjednoczonych, dzięki udanej próbie skrzyżowania poziomki pochodzącej z Chile i ze stanu Wirginia.

Właściwości odżywcze truskawki – witaminy i minerały

Truskawki to owoce będące bogatym źródłem fenoli, czyli naturalnych przeciwutleniaczy. Ich największą ilość zawierają odmiany Polka oraz Elsanta, natomiast najmniejszą – Kent i Kama. Mają one zdolność do wiązania szkodliwego rodnika DPPH.

W 100 gramach truskawek znaleźć można aż 60 miligramów witaminy C, która wpływa na wzmocnienie naczyń krwionośnych, zapobiegając pękaniu ich ścianek i pojawianiu się na przykład nieestetycznych pajączków. Właściwa ilość kwasu askrobinowego pomoże w przypadku cery naczynkowej, zmniejszając widoczność zmian na powierzchni skóry. Zawierają one także beta karoten. W niewielkich owocach truskawek odnaleźć można w zasadzie cały kompleks niezbędnych witamin i minerałów.

W truskawkach znajduje się wiele rozpuszczalnego błonnika, czyli pektyny wspomagającej proces odchudzania. Oprócz tego zawierają one bromelinę. Jest to jeden z enzymów odpowiedzialnych za rozkład białka oraz przyspieszenie przemiany materii. Bromelina szeroko wykorzystywana jest również w kosmetyce, posiada bowiem właściwości przeciwzapalne, wygładzające cerę oraz łagodzące zmiany trądzikowe.

Truskawki mają niski indeks glikemiczny – 40, nie powodują więc nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Najlepiej jednak jeść je w postaci surowej, kompot na bazie truskawek z dodatkiem cukru charakteryzuje się znacznie wyższym IG, nie jest więc polecany diabetykom. Przypadki uczulenia na truskawki nie są częste, jednak szczególną ostrożność należy zachować podając je małym dzieciom. Zrezygnować z nich powinny również osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na kwas salicylowy, jest on w tych owocach obecny.

Kalorie – ile kalorii mają truskawki?

Truskawki nie zawierają wiele kalorii. Jest ich mniej, niż w przypadku innych owoców jagodowych, jedynie 32 w 100 gramach. Ponadto dostarczają 0,7 g białka, 0,3 g tłuszczów, 7,7 g węglowodanów i 2 g błonnika.

Zastosowanie truskawek

Truskawki mają wiele odmian. Najbardziej popularne są owoce intensywnie czerwone, ale istnieją także truskawki białe, a nawet takie o posmaku ananasa.

W kuchni najchętniej spożywa się je na surowo. Są one również składnikiem sałatek i przystawek. Dobrze sprawdzą się jako nadzienie do słodkich pierogów i farsz do letnich naleśników. Gotuje się z nich napoje oraz zupę owocową. Przetworzone mogą być długo przechowywane jako dżemy i powidła. Świeże powinny być od razu zjedzone, ponieważ szybko pleśnieją. Zamrożone truskawki zachowują właściwości świeżych owoców.

Truskawki ze względu na wysoką zawartość witaminy C wykorzystuje się w kosmetyce, szczególnie do niwelowania przebarwień skórnych. Dodaje się je do kremów do opalania, ponieważ to naturalne blokery promieniowania UVA i UVB.

Zobacz również:
Oceń
10.0/10. Oddano 2 głosy.
ponad miesiąc temu