Ser Mascarpone

Kalorie: 394 kcalBiałko: 3.5 kcalTłuszcze: 40 kcalWęglowodany: 5.1 kcal

Ser Mascarpone, który od czasu do czasu wykorzystujemy do ciast i deserów ma wyjątkowo długą i bogatą tradycję. Pochodzi z północnej krainy Włoch – Lombardii, w której wytwarzany był już w XVI wieku. Początkowo bazowym surowcem dla Mascarpone była śmietana, która pozostawała po produkcji innego rodzaju sera, parmezanu. Oryginalny Mascarpone wytwarzany tradycyjnymi metodami produkowany jest ze śmietanki, która powstaje z mleka specjalnie żywionych krów. Są one karmione mieszanką traw, kwiatów oraz ziół, dzięki czemu ser ma wyjątkowy smak i aromat.

Ser Mascarpone właściwości

Smak sera Mascarpone jest delikatny, słodki i lekko kwaskowaty. Jest kremowy, biały i na pierwszy rzut oka przypomina masło, dlatego stanowi doskonały dla niego zamiennik – idealnie się rozprowadza, ma miękką konsystencję i nie zawiera najdrobniejszych grudek. Trzeba jednak pamiętać, że ponad połowę objętości sera stanowi tłuszcz – Mascarpone jest dosyć kaloryczny i nie należy spożywać go zbyt często oraz w dużych ilościach, gdyż może się to odbić na wadze. Poza tym, Mascarpone jest raczej stworzony do delektowania się smakiem niż do spożywania go w nadmiarze. Ser jest też bardzo dobrym źródłem wapnia, który jest niezbędnym elementem budulcowym naszych kości. Warto podawać go dzieciom, które nie przepadają za zwykłym, żółtym serem. Dzięki temu dostarczymy im odpowiednią porcję wapnia, a serek naprawdę będzie im smakował.

Ser Mascarpone zastosowanie

Ser Mascarpone to doskonały składnik przede wszystkim słodkich wypieków i deserów. Jest nieodłącznym elementem ciasta tiramisu, na jego bazie świetnie wychodzą serniki na ciepło i na zimno. Można go podawać z lodami czy jako nadzienie do rurek z kremem. Przy wykorzystaniu sera Mascarpone można tworzyć masy tortowe oraz gęste i aromatyczne sosy. Ale to nie wszystko – wbrew pozorom ser sprawdzi się nie tylko w daniach przygotowywanych na słodko. Można go podawać z makaronem i warzywami, zarówno gotowanymi czy duszonymi, jak i zapiekanymi. Idealnie pasuje do dań kuchni śródziemnomorskiej. Ser można też wykorzystać do tworzenia pysznych past kanapkowych – świetnie komponuje się z ziołami (np. świeżym szczypiorkiem, natka pietruszki, bazylią i oregano), łososiem, tuńczykiem czy suszonymi pomidorami. Pasta kanapkowa na bazie mascarpone jest lekka, pożywna i ma idealną konsystencję.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł