Miód

16 18 20
Kalorie: 324 kcal Białko: 0.3 g Węglowodany: 79.5 g

Miód to naturalny produkt spożywczy wytwarzany przez owady – pszczoły, z pyłku i nektaru kwiatowego. Te produkty są przez owady gromadzone w gnieździe, na plastrach, gdzie dzięki przemianom fizycznym i chemicznym, gotowy produkt dojrzewa i może zostać zebrany przez człowieka. Wyróżnia się wiele różnych rodzajów miodu, zależnie od rośliny z jakiej on pochodzi. Podstawowy podział dotyczy miodów nektarowych, spadziowych i mieszanych. Różnią się one między sobą smakiem i kolorem. Produkt ten, w zależności od swojej zasobności w glukozę, wolniej lub szybciej podlega procesowi krystalizacji. Istnieje także miód sztuczny.

Właściwości odżywcze miodu – witaminy i minerały

Ciemniejsze miody zawierają większą ilość przeciwutleniaczy, które są odpowiedzialne za przeciwdziałanie wolnym rodnikom w organizmie, dlatego mogą one służyć profilaktyce antynowotworowej oraz urodzie, zapobiegając procesom starzenia się skóry. Oprócz przeciwutleniaczy, w miodzie zawarte są także substancje o działaniu bakteriobójczym, takie jak inhibina oraz enzymy, m.in. amylazy, inwertaza, beta-fruktofuranozydaza, katalaza. Z tego powodu miodu używa się do leczenia ran i oparzeń. Enzymy wytwarzane są przez gruczoły ślinowe owadów.

Inne substancje działające podobnie jak antybiotyk, to lizozym i apidycyna. Najbardziej zasobne w nie są miody spadziowe. Potrafią one zwalczać gronkowce i paciorkowce. Miód wpływa na likwidację wąglika, prątków gruźlicy, a także grzybów z rodzaju Candida. Oczywiście jest on stosowany tylko pomocniczo i nie zastępuje syntetycznych lekarstw na te przypadłości.

Miód zawiera acetylocholinę, która wpływa na znaczne zwiększenie wydolności działania mięśnia sercowego. Zawiera on również potas, który przejawia działanie ochronne wobec układu krążenia. Ten pierwiastek ma również wpływ na prawidłową gospodarkę wodną i elektrolitową w organizmie.

Miód sztuczny nie jest produkowany przez pszczoły. Wytwarza go człowiek z cukrów zawartych w różnych produktach, na przykład syropie ziemniaczanym. Powstaje słodki syrop, którego skład uzupełnia się o aromaty i barwniki, by jak najbardziej przypominał oryginał. Oczywiście taki miód nie ma nic wspólnego z oryginałem. Rozpoznać go można przede wszystkim za sprawą dużo niższej ceny.

Z miodu powinny zrezygnować osoby chorujące na cukrzycę. Nie można go także podawać małym dzieciom, ponieważ w swoim składzie zawierać może on niewielką ilość botuliny, z którą młody organizm nie potrafi sobie poradzić. Alergie na miód także występują, chociaż nie są to częste przypadki.

Kalorie – ile kalorii ma miód?

Kaloryczność miodu może się nieco różnić w zależności od rodzaju. Średnio 100 g miodu dostarcza 324 kcal. Znajdziemy w nim także 0,3 g białka, 79,5 g węglowodanów.

Zastosowanie miodu

Miodem można zastąpić cukier w niemal każdej formie. Nadaje się on doskonale do wypieków, na przykład ciast i ciasteczek. Deserom dodaje on wyjątkowego aromatu i smaku. Oprócz tego pozwala na słodzenie sosów i dressingów. Dodaje się go do marynat do mięsa. Jednak najlepszy jest nie podgrzewany miód. Ma on swoją temperaturę graniczną, powyżej której zaczyna tracić cenne substancje. W zależności do rodzaju jest to między 40 a 45 stopni Celsjusza.

Zdaniem wielu naukowców najzdrowszy na świecie jest miód manuka, który pochodzi z krzewów o takiej nazwie, czyli inaczej z drzewa herbacianego. Roślina ta występuje w Australii i Nowej Zelandii. Zawiera on metyloglioksal, dzięki czemu wykazuje znaczące działanie bakteriobójcze. Ten składnik pojawia się także w polskich miodach, ale w znacznie mniejszych ilościach.

Zobacz również:
Oceń
8.3/10. Oddano 3 głosy.
ponad miesiąc temu