Jesteś na:

Cudowne właściwości oleju lnianego i jego szerokie zastosowanie

16 18 20

Olej lniany jako bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 stał się ostatnio jednym z podstawowych komponentów diet oczyszczających i zachowujących organizm w dobrej formie. Posiada wiele cennych właściwości prozdrowotnych, a jego długotrwałe stosowanie może przyczynić się nawet do walki z chorobami nowotworowymi.

Olej lniany

Olej pozyskiwany z nasion lnu jest uznawany przez lekarzy i dietetyków za jeden z najzdrowszych, dostępnych obecnie na rynku tłuszczów roślinnych. Ostatnie badania wykazały, że jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin niezwykle ważnych dla organizmu. Potwierdzono również, że jest lekiem na powszechnie występujące dziś choroby cywilizacyjne.  Cieszy się coraz większym zainteresowaniem nie tylko wśród fanów zdrowego odżywiania, ale i tych, którzy borykają się z poważnymi chorobami serca i układu krążenia.

Olej lniany – właściwości

Olej lniany to przede wszystkim cenne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te występują zarówno w produktach pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Ich działanie polega na obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu (LDL) we krwi, jednocześnie zwiększając stężenie jego „lepszej” frakcji HDL.

WażneLipoproteiny o niskiej gęstości (LDL) transportowane są z wątroby do komórek ciała, a ich nadmiar odkłada się w tętnicach, powodując tym samym złogi zwane inaczej blaszkami miażdżycowymi. To niebezpieczne zjawisko, prowadzi do powstawania zatorów i zwężania tętnic wieńcowych, co z kolei przyczynia się do rozwoju chorób serca i układu krążenia. Frakcja HDL ma natomiast działanie odwrotne. Nadmiar cholesterolu usuwany jest z tętnic do wątroby, gdzie ulega rozkładowi i wydalany jest z organizmu w postaci żółci. Im wyższy poziom HDL we krwi tym lepiej, gdyż ta frakcja cholesterolu zapobiega tworzeniu się zmian miażdżycowych, zmniejsza ryzyko występowania zawałów i innych powikłań sercowych.

Do tej grupy związków należą również nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Nie są one wytwarzane w organizmie człowieka, dlatego też muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. To między innymi kwas linolowy (omega 6) i alfa-linolenowy (omega 3).  Kwasy te są związkami niezbędnymi do prawidłowego rozwoju, szczególnie młodych organizmów i warunkiem zachowania zdrowia u osób dorosłych. Odpowiedzialne są między innymi za utrzymanie dobrej kondycji układu krążenia oraz zahamowanie rozwoju miażdżycy.

WażneBadania wykazały, że tłuszcze roślinne zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dodatkowo spożywane na zimno mogą przyczynić się do ograniczenia ryzyka występowania chorób nowotworowych. Tłuszcze te zapobiegają ekspresji genów, zmniejszając tym samym aktywność nowotworu. Uważa się, iż redukcja występujących w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych i zastąpienie ich wielonienasyconymi zmniejszy ryzyko zachorowania między innymi na raka piersi.

Zawarta w oleju lnianym witamina E, czyli naturalny przeciwutleniacz, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i wzmożoną produkcją szkodliwych dla zdrowia wolnych rodników. Przeciwutleniacze mają zdolność nie tylko zabijania tych szkodliwych związków, ale także zmniejszania szkód jakie zdążyły wyrządzić w ciele człowieka. Wolne rodniki powstają na skutek wpływu na organizm niekorzystnych warunków zewnętrznych jak zanieczyszczenia powietrza, nieunikniony codzienny stres, palenie tytoniu czy zła dieta. Ich działanie polega na zaburzeniu struktury DNA, zmniejszeniu odporności organizmu na infekcje, zaburzeniu pracy mózgu i innych narządów. To między innymi właśnie one odpowiedzialne są za powstawanie zmian nowotworowych. Witamina E jako naturalny przeciwutleniacz wymiata je z organizmu zapobiegając tym samym licznym powikłaniom zdrowotnym. Co więcej, witamina E korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku i rozwój płodu, a jej niedobór może powodować uszkodzenie systemu nerwowego, zwiększenie podatności na infekcje, anemię i ogólne zmęczenie.

Olej lniany – zastosowanie

W przemyśle spożywczym najpopularniejszy jest obecnie olej lniany „budwigowy”, przeznaczony do picia i spożywania na zimno. Nazwa oleju pochodzi od nazwiska dr Johanny Budwig, autorki diety silnie oczyszczającej organizm, której głównym elementem jadłospisu jest właśnie olej z lnu. Dieta stworzona przez dr Budwig zalecana jest głównie w profilaktyce i leczeniu nowotworów.

Olej lniany coraz częściej występuje również w diecie najmłodszych. Kluczowe znaczenie dla organizmu dziecięcego ma prawidłowy rozwój umysłowy i fizyczny. Kwasy omega 3 zawarte w oleju z lnu warunkują właściwy rozwój dziecka, wzmacniając jego układ nerwowy, poprawiając pracę mózgu i odporność organizmu.

Ze względu na liczne właściwości prozdrowotne olej lniany znalazł zastosowanie również w kosmetyce. Zawartość witaminy E powoduje, iż stosowany na zewnątrz opóźnia proces starzenia skóry, poprawia jej koloryt i elastyczność. Polecany jest także osobom o skórze wrażliwej i suchej, gdyż zawarte w nim składniki zmniejszają utratę wody przez naskórek nawilżając ją i poprawiając w ten sposób ogólną jej kondycję. Olej lniany coraz częściej staje się komponentem kosmetyków do pielęgnacji ciała jak balsamy, pomadki do ust czy płyny do kąpieli. Świetnie radzi sobie również z problemami skórnymi – stosowany systematycznie i długotrwale zwalcza trądzik, pomocny jest także w przypadku poparzeń słonecznych. Olej lniany ze względu na właściwości nawilżające z powodzeniem stosuje się także do pielęgnacji włosów. Coraz częściej występuje jako składnik maseczek i odżywek, gdyż wzmacnia strukturę włosa, nawilża oraz likwiduje problem rozdwajających się końcówek. Śmiało może być stosowany do pielęgnacji ciała i włosów w czystej postaci, jako kosmetyk naturalny.

Olej z nasion lnu stosowany nie tylko wewnętrznie, ale i zewnętrznie wykazuje korzystne działanie na organizm. Świetnie smakuje jako dodatek do pieczywa i sałatek. Powinien być spożywany na zimno, gdyż pod wpływem temperatury traci cenne wartości odżywcze. Najlepszy jest olej w postaci nieoczyszczonej, a jego długotrwałe stosowanie przyniesie widoczne efekty.

Zobacz również:
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Cudowne właściwości oleju lnianego i jego szerokie zastosowanie - 3.5/5. Oddano 544 głosy.
Autor artykułu:

Opinie

  • Jan 03.12.2017, 3:31

    Myślę,że olej lniany czy rzepakowy tłoczony na zimno jest .pojęciem teoretycznym.Rozmawiam często z jego producentami czy sprzedawcami i oni uważają
    ,że jeżeli zmielone nasiona są podgrzewane do temp.poniżej 40 czy 50 st.C to otrzymany olej jest tłoczony na zimno.Nie uwzględniają,że zgodnie z zasadami termodynamiki ,wzrost ciśnienia podczas tłoczenia powoduje wzrost temperatury i to w przypadku pras ślimakowych bardzo znaczny.Można temu zapobiec tłocząc bardzo powoli lub stosując urządzenia do odprowadzania ciepła lecz ww producenci i sprzedawcy nie mają o tym pojęcia.Dla nich mocno podgrzany na tzw patelni surowiec daje olej normalny a trochę podgrzany [40-50st.C] daje olej tłoczony na zimno.

    Odpowiedz
    • Mariusz z okolic Zamościa. 21.01.2018, 9:52

      Tak, Pan JAN ma rację; wyciskam olej z nasion i temat nie jest mi obcy. Zbudowałem własną prasę do wyciskania na zimno, olej który wypływa zimową porą ma temp. do max-13st,C. natomiast w lecie do max-20st,C.tak to zaleta niskich obr, i`dobrego odprowadzania ciepła. Maszyna zaś rozgrzewa się do max-26st,C. Niestety przerób jest niewielki jak i urobek mniejszy, (w 8godz.-2,5 do-3.0 L dodam że przy zalecanych obrotach można by było wycisnąć cały urobek w niecałą 1godz, wtedy wysoka temp, i składniki zdrowotne zostały by wytrącone) mało 2,5 do 3,0L ale za to jakość o niebo lepsza, całkiem inny smak zapach ,kolor jak i gęstość. Przynajmniej mam pewność że składniki zawarte w oleju pozostają niewytrącone podczas procesu wyciskania. Nawet wystawiłem na OLXa pomiędzy sokami i powiem że nabywcy pisali że chyba wysłałem inny olej niżeli zamawiali bo jest jakiś inny? -bardzo smaczny!. Powiem tak, czym niższa temperatura podczas wytłaczania oleju tym więcej bogactw w nim pozostaje. Normalnie to liczy się wydajność przerobu na godz, i ilość litrów, jakość bogactwa w witaminy i minerały na końcu Przecież wszystkim chodzi o nasze zdrowie!. Więc tak na zimno to teoria, w rzeczywistość jest zupełnie inaczej – w okolicy jest kilka fabrycznych pras na zimno, pozwoliłem sobie zrobić pomiary temperatury-zanim zbudowałem własną i tak średnica ślimaka 60mm, 39obr, na min, wydajność do 33kg, na 1godz, olej który wypływa ma temperaturę 58st,C,( po prostu paży) temperatura cylindra w zależności w którym miejscu zmierzymy- przy zasypie 54st,C, w miejscu gdzie wycieka olej (WYCHODZI PARA) temp, sięga do 82st,C. Natomiast przed wylotem makuchu działa największa siła tarcia temp, po wyżej 90st,C. Wobec tego nasuwa się pytanie, to jaka temperatura musi panować we wnętrzu maszyny? niech każdy sam spróbuje sobie odpowiedzieć?. Chciałbym w przyszłości jeszcze dać olej do badania odnośnie składu witamin, ciekawe ile może to kosztować?. Innym razem opiszę wyciskanie oleju metodą tradycyjną-pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
      • Tomasz 04.02.2018, 8:37

        Panie Mariuszu, również prosiłbym o kontakt do Pana.

        Odpowiedz
      • ELA 24.02.2018, 11:06

        Witam. Od kilku dni pije olej lniany. Ma lekko gorzkawy smak ale do zniesienia. Mam nadzieje ze posiada wszystkie wartosci ktore powninien miec lecz nie mam zadnej pewnosci ze tak jest. Ja rowniez prosze o kontakt. [email protected]
        /Ela

        Odpowiedz
        • MB 30.09.2018, 9:50

          P Mariuszu również proszę o kontakt

          Odpowiedz
      • Ewa 28.02.2018, 9:50

        Bardzo ważne informacje, proszę o kontakt

        Odpowiedz
  • Raf 26.01.2018, 9:39

    Panie Mariuszu, jakiś kontakt do Pana można prosić ?

    Odpowiedz
  • WeronikaWeron 15.03.2018, 1:53

    od jakiegoś czsu jem chudy ser z olejem lnianym.W sumie wypilam półtora litra oleju.Zdrowotnie nie zauważyłam zmian na lepsze. Natomiast sporo przybyło na wadze.Szukam odpowiedzi czy po oleju lnianym się tyje czy może coś innego

    Odpowiedz
    • Marta Pyrchała-Zarzycka 21.03.2018, 8:48

      Olej zawiera kalorie, jak każda inna substancja poza wodą. Olej jest tłuszczem. 1 gram tłuszczu ma 4 kilokalorie. W przypadku oleju roślinnego tłoczonego na zimno nie są to jednak „puste” kilokalorie – olej ten zawiera wiele cennych składników odżywczych. Jednakże należy pamiętać, aby w przypadku obaw o wagę nie stosować więcej, niż 2 łyżki oleju i aby zniwelować zwiększoną dawkę kalorii zrezygnować lub ograniczyć inny tuczący składnik w diecie, a będący źródłem „pustych” kilokalorii – ciasta, słodycze, fast foody, cukier itp. Należy też pamiętać, że właściwości prozdrowotne spożywanego produktu widać zwykle po dłuższym czasie regularnego stosowania. Ponadto skutki pozytywne są bardziej widoczne, jeśli cierpi się na problemy zdrowotne – jeśli ktoś jest zdrowy, ciężko mu zauważyć pozytywne skutki, bo ma je na co dzień. Poza tym pozytywne skutki zdrowotne można zobaczyć jedynie podczas stosowania oleju nierafinowanego, tłoczonego na zimno. Oleje rafinowane pozbawione są większości korzystnych dla zdrowia składników. Olej lniany należy też odpowiednio przechowywać – w lodówce do 3 miesięcy, z dala od źródła ciepła i światła – inaczej traci swoje właściwości i może nie oddziaływać prozdrowotnie. Polecam też stosowanie oleju lnianego na skórę i włosy – tu akurat poprawę widać bardzo szybko, często już po jednokrotnym działaniu. Co do skóry możemy olej lniany stosować zamiast kremu (np na noc), co do włosów jako maskę na godzinę i więcej przed myciem, a najlepiej na całą noc. Po czym należy wymasować włosy odżywką, a następnie zwyczajnie umyć. Pozdrawiam

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone