skrobia

Tapioka – właściwości, rola w diecie osób z problemami pokarmowymi, przepisy

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Perłowe kuleczki tapioki coraz częściej goszczą na półkach naszych sklepów. Zainteresowanie tym produktem jest szczególnie duże wśród osób na diecie bezglutenowej. Jakie ma zastosowanie i czy warto wprowadzić tapiokę do naszej codziennej diety?

Maltodekstryna – wpływ na zdrowie oraz zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jeśli interesujesz się składem recepturowym kupowanych produktów spożywczych, a czytanie informacji zawartych na etykiecie należy do Twoich bezwarunkowych odruchów, myślę, że nie raz udało Ci się spotkać z „maltodekstryną”. Co kryje się pod dziwnie brzmiącą nazwą, gdzie możemy znaleźć maltodekstrynę i czy jej obecność w produkcie powinna nas martwić? Zapraszam do lektury

Ryż paraboiled – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jakie wartości odżywcze niesie za sobą spożywanie ryżu parabolicznego oraz jakimi cechami kulinarnymi charakteryzuje się ten gatunek zboża? Zapraszam do lektury!

Migdały ziemne chufa, czyli właściwości i zastosowanie orzechów tygrysich

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Wywodzące się ze starożytnego Egiptu, słodkie w smaku orzechy tygrysie zaliczane są do „superfoods”. Czym są i w jaki sposób możemy wykorzystać w życiu codziennym migdały ziemne? Zapraszam do lektury!

Skrobia oporna – właściwości, rodzaje, źródła

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Skrobię oporną zaliczaną do frakcji błonnika nierozpuszczalnego w wodzie, możemy śmiało zakwalifikować do żywności o prozdrowotnych właściwościach. Dlaczego warto zainteresować się skrobią oporną i w jaki sposób możemy sami ją wytworzyć w żywności? Zapraszam do lektury artykułu!

Czerstwy chleb – przyczyny, sposób zapobiegania i pomysły na wykorzystanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Pieczywo jest najpopularniejszym źródłem węglowodanów w diecie przeciętnego człowieka. Chleb ze względu na zmiany zachodzące w pieczywie, należy do produktów, o krótkim terminie przydatności. Aby nie wyrzucać niespożytego pieczywa do kosza warto kupować je w odpowiedniej ilości lub skorzystać z kilku pomysłów na przetworzenie czerstwego pieczywa i wykorzystanie go w postaci grzanek, tostów francuskich czy bułki tartej.

Skrobia modyfikowana i jej szkodliwość – sprawdźmy w jakich produktach się ukrywa

Agnieszka Czapla ponad miesiąc temu

Skrobia modyfikowana ze względu na swoją nazwę często kojarzona jest z produktami GMO, czyli genetycznie modyfikowanymi. A to nic bardziej mylnego!

Soczewica - zastosowanie, właściwości, wartości odżywcze i wpływ na odchudzanie

Kinga Gąsienica - Roj ponad miesiąc temu

Nasiona soczewicy jadalnej charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, dlatego powinny pojawiać się częściej w diecie osób pragnących zdrowo się odżywiać.

Komosa ryżowa, czyli gotowanie i właściwości pseudozboża guinoa!

Agnieszka Czapla ponad miesiąc temu

W latach 80. XX wieku, komosa ryżowa zaczęła odzyskiwać swoją popularność, czy słusznie?

Dlaczego zwykłą mąkę warto zastąpić zdrową mąką pełnoziarnistą?

Julia Sikora ponad miesiąc temu

Czy można zastąpić zwykłą mąkę, mąką zdrową i pełnowartościową a dodatkowo mniej tuczącą?