Tapioka – właściwości, rola w diecie osób z problemami pokarmowymi, przepisy
Perłowe kuleczki tapioki coraz częściej goszczą na półkach naszych sklepów. Zainteresowanie tym produktem jest szczególnie duże wśród osób na diecie bezglutenowej. Jakie ma zastosowanie i czy warto wprowadzić tapiokę do naszej codziennej diety?
Maltodekstryna – wpływ na zdrowie oraz zastosowanie
Jeśli interesujesz się składem recepturowym kupowanych produktów spożywczych, a czytanie informacji zawartych na etykiecie należy do Twoich bezwarunkowych odruchów, myślę, że nie raz udało Ci się spotkać z „maltodekstryną”. Co kryje się pod dziwnie brzmiącą nazwą, gdzie możemy znaleźć maltodekstrynę i czy jej obecność w produkcie powinna nas martwić? Zapraszam do lektury
Ryż paraboiled – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Jakie wartości odżywcze niesie za sobą spożywanie ryżu parabolicznego oraz jakimi cechami kulinarnymi charakteryzuje się ten gatunek zboża? Zapraszam do lektury!
Migdały ziemne chufa, czyli właściwości i zastosowanie orzechów tygrysich
Wywodzące się ze starożytnego Egiptu, słodkie w smaku orzechy tygrysie zaliczane są do „superfoods”. Czym są i w jaki sposób możemy wykorzystać w życiu codziennym migdały ziemne? Zapraszam do lektury!
Skrobia oporna – właściwości, rodzaje, źródła
Skrobię oporną zaliczaną do frakcji błonnika nierozpuszczalnego w wodzie, możemy śmiało zakwalifikować do żywności o prozdrowotnych właściwościach. Dlaczego warto zainteresować się skrobią oporną i w jaki sposób możemy sami ją wytworzyć w żywności? Zapraszam do lektury artykułu!
Czerstwy chleb – przyczyny, sposób zapobiegania i pomysły na wykorzystanie
Pieczywo jest najpopularniejszym źródłem węglowodanów w diecie przeciętnego człowieka. Chleb ze względu na zmiany zachodzące w pieczywie, należy do produktów, o krótkim terminie przydatności. Aby nie wyrzucać niespożytego pieczywa do kosza warto kupować je w odpowiedniej ilości lub skorzystać z kilku pomysłów na przetworzenie czerstwego pieczywa i wykorzystanie go w postaci grzanek, tostów francuskich czy bułki tartej.
Skrobia modyfikowana i jej szkodliwość – sprawdźmy w jakich produktach się ukrywa
Skrobia modyfikowana ze względu na swoją nazwę często kojarzona jest z produktami GMO, czyli genetycznie modyfikowanymi. A to nic bardziej mylnego!
Soczewica - zastosowanie, właściwości, wartości odżywcze i wpływ na odchudzanie
Nasiona soczewicy jadalnej charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, dlatego powinny pojawiać się częściej w diecie osób pragnących zdrowo się odżywiać.
Komosa ryżowa, czyli gotowanie i właściwości pseudozboża guinoa!
W latach 80. XX wieku, komosa ryżowa zaczęła odzyskiwać swoją popularność, czy słusznie?
Dlaczego zwykłą mąkę warto zastąpić zdrową mąką pełnoziarnistą?
Czy można zastąpić zwykłą mąkę, mąką zdrową i pełnowartościową a dodatkowo mniej tuczącą?
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !