Jesteś na:

Kofta z indyka i dodatkiem cukinii

16 18 20

Zapraszam na dietetyczną koftę, w sam raz na lekki, letni obiad. Smakuje świetnie przygotowana zarówno w piekarniku, na patelni grillowej, jak i grillu elektrycznym. Koftę najlepiej podawać z chlebkiem pita lub młodymi ziemniaczkami, koniecznie w towarzystwie dipu, u mnie jogurtowo-czosnkowy ze startym ogórkiem kiszonym. Do tego sałatka z pomidora, ogórka, rzodkiewki oraz awokado i zdrowy, szybki obiad gotowy.

Kofta z indyka i dodatkiem cukinii

Kofta z indyka i dodatkiem cukinii

Składniki

Pierś z indyka, bez skóry – 1/2 kg (zmielona)

Cukinia – 1/2 sztuki

Pietruszka liście – 2 łyżki (posiekana)

Cebula – 1 sztuka

Masło Extra – 1 łyżeczka

Czosnek – 2 ząbki

Musztarda – 2 łyżeczki

Papryka czerwona – 1 łyżeczka (w proszku)

Papryka wędzona – 1/2 łyżeczki

Kurkuma – 1 łyżeczka

Imbir – ½ łyżeczki (w proszku)

Oregano – 1 łyżeczka

Sól – do smaku

Pieprz czarny – do smaku

Dodatkowo:

Patyczki do szaszłyków

Kofta z indyka i dodatkiem cukinii

Kofta z indyka i dodatkiem cukinii

Sposób przygotowania:

Mięso przełożyć do większej miski lub garnka. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć chwilkę na maśle. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z nadmiaru wody. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Cebulę, cukinię i czosnek wrzucić do mięsa, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.

Zwilżonymi dłońmi formować z mięsa podłużne kotleciki, nabijać je na patyczki do szaszłyków, uprzednio namoczone w zimnej wodzie przez około 20 min. Gotowe kofty układać na ruszcie i piec w piekarniku w tmp. 180 °C przez 25-30 min.

Kofta z indyka i dodatkiem cukinii

Kofta z indyka i dodatkiem cukinii

Kofta z indyka i dodatkiem cukinii

Kofta z indyka i dodatkiem cukinii

Oceń
10.0/10. Oddano 4 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej