Jesteś na:

Batoniki musli

16 18 20


Batoniki musli to szybka, bardzo smaczna i wartościowa przekąska, która nadaje się do szkoły, pracy, bądź jako poczęstunek na przyjęcie gości. Samodzielne ich przygotowanie umożliwi Wam dołączenie ulubionych składników oraz pozwoli uniknąć dodatku cukru, bądź syropu glukozowo- fruktozowego, którego spożywanie nie jest wskazane.

Składniki

Samodzielnie przygotowane musli – 2 szklanki samodzielnie przygotowanego musli

Żurawina suszona – garść

Orzechy włoskie – kilka sztuk

Otręby pszenne – 2 łyżki

Miód – 1 łyżka

Jajko – 1 szt.

Musli 

Płatki owsiane

Siemię lniane

Sezam

Pestki dyni

dowolne suszone owoce

Baton musli 1

Baton musli 2

Sposób przygotowania: 
Wszystkie suche składniki dokładnie razem mieszamy, a następnie prażymy na suchej patelni. Po ostudzeniu mieszanki dodajemy miód oraz całe jajko, a następnie formujemy batoniki. Pieczemy na papierze, w 160 stopniach około 10 minut. Batoniki można przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

Baton musli 3

Baton musli 5

Smacznego !

Oceń
6.8/10. Oddano 13 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię