Pumpernikiel – skład, przepis. Czy pumpernikiel jest dozwolony na diecie?

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024

Osoby, które samodzielnie podejmują decyzję i rozpoczynają dietę odchudzającą wykluczają ze swojej diety pieczywo, uważając je za przyczynę swojej nadwagi. Czy wszystkie rodzaje pieczywa mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie i sylwetkę? 

Pumpernikiel

Pumpernikiel prawdopodobnie wywodzi się z Niemiec i w tym języku określany jest jako trudny do strawienia chleb lub zakalec. W sprzedaży pumpernikiel dostępny jest w szczelnych, utrudniających ucieczkę wilgoci opakowaniach pakowany po 5–6 cienkich kromek. Kromki pieczywa posiadają 5–6 milimetrów grubości.

Pumpernikiel – skład

Pumpernikiel jest charakterystycznym rodzajem ciemnego, wręcz czarnego, gruboziarnistego pieczywa żytniego razowego przygotowywanego na zakwasie. Do jego przygotowania wykorzystuje się gruboziarnistą mąkę żytnią,  miód, melasę lub ekstrakt z jabłek, a także słodu. Chleb ten w przeciwieństwie do tradycyjnego pieczywa żytniego, pieczony jest w niskiej temperaturze ok. 120–150°C, od 10 do 16 godzin.

Pumpernikiel – właściwości

Pumpernikiel wpisuje się w ramy produktów zalecanych na diecie wysokobłonnikowej, która sprzyja regulowaniu pracy jelit, zapobiega zaparciom oraz chroni przed rozwojem raka jelita grubego. Dieta bogata w błonnik, zgodnie z danymi literaturowymi, obniża ryzyko rozwoju choroby naczyń wieńcowych serca, a także zgonów z powodu miażdżycy. U osób na diecie wysokobłonnikowej notuje się niższe parametry poziomu cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz trójglicerydów we krwi.

Spożywając produkty zawierające w swoim składzie cenne włókno pokarmowe, które sprzyja normalizacji poziomu glukozy we krwi, obniżamy ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.  Błonnik reguluje poziom glukozy we krwi, zapobiega gwałtownym skokom poziomu cukru we krwi, co skutkuje lepszą kontrolą glikemii poposiłkowej. U osób chorych na cukrzycę i stosujących dietę bogatą w błonnik pokarmowy, notuje się mniej incydentów hipoglikemii, czyli spadku poziomu cukru poniżej wartości prawidłowych.

Kolejną zaletą spożywania pumpernikla bogatego w błonnik pokarmowy jest zwiększone uczucie sytości po spożytym posiłku. Błonnik pęcznieje w kontakcie z wodą, zwiększa objętość, a tym samym zmniejsza apetyt, co pomaga lepiej kontrolować ilość spożywanych posiłków.

Pumpernikiel – kalorie, indeks glikemiczny

Pumpernikiel jest pieczywem o niskiej zawartości wody, dlatego jego wartość kaloryczna jest nieco wyższa w porównaniu do tradycyjnego pieczywa razowego, natomiast podobna do pieczywa żytniego jasnego z pestkami dyni. Pumpernikiel zasobny jest w błonnik pokarmowy frakcji rozpuszczalnej w wodzie, posiada średnią zawartość węglowodanów, co pozwala zakwalifikować go do grupy produktów o niskim indeksie glikemicznym (wartość 50). Wartość odżywczą 100g, czyli 2,5 kromki pieczywa przedstawia poniższa tabela:

Wartość odżywcza 100g pumpernikla
Energia 256kcal
Białko 6,3g
Tłuszcz

W tym kwasy tłuszczowe nasycone

2,0g

0,4

Węglowodany 48,8g
Błonnik pokarmowy 9,4g

Pumpernikiel na diecie

Pumpernikiel jest pieczywem, które warto wdrożyć do diety odchudzającej. Chleb ten posiada niski indeks glikemiczny oraz wysoki indeks sytości dzięki czemu łatwiej zjeść mniej na diecie będąc jednocześnie usatysfakcjonowanym i najedzonym. Dostarcza ponadto błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit oraz witaminy z grupy B. Nie należy natomiast przesadzać z ilością spożywanego pieczywa, ponieważ nadmiar błonnika może powodować zaparcia, wzdęcia oraz gazy, a nadmiar sodu sprzyja nadciśnieniu tętniczemu oraz obrzękom.

Pumpernikiel – przepis

Kanapki z pumpernikla z twarożkiem i zielonym ogórkiem

Składniki:

  • 2 kromki pumpernikla
  • 60g twarogu półtłustego
  • 60g jogurtu naturalnego
  • 100g ogórka zielonego
  • 3 łyżeczki szczypiorku
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania: twaróg rozdrobnić w miseczce i wymieszaj z jogurtem oraz szczypiorkiem i przyprawami. Twarożek ułóż na kromkach pumpernikla. Do kanapek pokrój ogórka.

Pumpernikiel jest lekko słodkim pieczywem o ciemnej barwie oraz wysokiej zawartości włókna pokarmowego. Warto wdrożyć go do codziennej diety, również odchudzającej, gdyż po jego spożyciu długo odczuwamy sytość.

Literatura:

  1. Galiński G., Anioła J., Gawęcki J.: Ocena indeksu sytości wybranych produktów spożywczych w zależności od wieku badanych osób. Problemy Higieny i Epidemiologii 2013, 94, 2, str. 231-323
  2. Kluczyński B., Gramza-Michałowska A.: Znaczenie indeksu i ładunku glikemicznego w zapobieganiu rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Problemy Higieny i Epidemiologii 2015, 96, 1, str. 51-56
  3. Platta A.: Rola diety bogatoresztkowej w profilaktyce i leczeniu zaparć, otyłości, cukrzycy i chorób układu sercowo naczyniowego. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej W Gdyni, 2014, 86, str. 154-166
  4. Krochmal-Marczak B., Cycoń H.: Wartość odżywcza pieczywa oraz zmiany zachodzące podczas jego przechowywania. Uczelnia dla gospodarki – gospodarka dla uczelni. Tom II, Krosno 2010, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie, str. 21-26
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Dodaj do ulubionych