Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa to owoc dużego drzewa o wiecznie zielonych liściach – muszkatołowca korzennego. Roślina ta pierwotnie występowała jedynie na Wyspach Korzennych. Obecnie jej uprawy znajdują się także w zachodnich Indiach. Z tego drzewa wytwarza się w zasadzie dwie przyprawy. Jedną z nich jest gałka, natomiast drugą – macis. Podczas gdy gałka muszkatołowa to środkowa część pestki tego owocu, macis jest jej osnówką. Owoc gałki to niewielka kulka, wielkości mniej więcej nektarynki.

Właściwości odżywcze gałki muszkatołowej

Niewielkie dawki gałki muszkatołowej pozwalają zwalczyć nieprzyjemne objawy wzdęć. Redukuje ona problemy związane z trawieniem, eliminuje nudności. Generalnie ma pozytywny wpływ na zdrowie całego układu trawiennego. Działa zarówno przy okazji biegunek, jak i wzdęć. Dzięki jej dodatkowi nawet ciężkostrawne produkty są łatwiejsze do przyswojenia przez organizm.

Gałka muszkatołowa wpływa stymulująco na układ nerwowy, dlatego też przypisuje się jej właściwości poprawiające funkcje seksualne u ludzi. Gałka muszkatołowa ma również wpływ na zahamowanie agregacji, czyli zlepiania się płytek krwi. W tym zakresie wykazuje działanie na podobnym poziomie, co leki z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

Swój bogaty smak i zapach gałka muszkatołowa zawdzięcza obecności olejku eterycznego, w skład którego wchodzi m.in. mirystycyna, substancja uznawana za narkotyk. Nadmierna ilość tego składnika wpływa na pojawienie się omamów i objawów przypominających napad epilepsji, dlatego gałka muszkatołowa to produkt w nadmiarze trujący. Należy spożywać maksymalnie dwie szczypty tej przyprawy. Wbrew temu, co dawniej o niej sądzono, może być ona spożywana przez kobiety w ciąży. Ale znowu – w rozsądnej ilości, gdyż jej nadmiar wywołać może poronienie.

Gałka muszkatołowa nie jest częstym alergenem, zdarzają się jednak osoby uczulone na tę przyprawę. Najczęściej negatywnie reagują na nią alergicy uczuleni na pyłki roślin zielnych.

Zastosowanie gałki muszkatołowej

Gałkę sprzedaje się w formie całej albo sproszkowanej. Zmielony produkt szybko traci swój specyficzny aromat. Smak gałki pozwala na jej łączenie zarówno z daniami słodkimi, jak i pikantnymi. Bardzo dobrze pasuje do szpinaku. Idealnie komponuje się z różnego typu serami. Jednocześnie dodaje się ją do ciasta i puddingów. Ma działanie rozgrzewające, przez co wchodzi w skład mieszanki przyprawowej dodawanej do grzanego wina.

W kuchni europejskiej stosowanie gałki muszkatołowej nie jest zbyt popularne. Jedynie niemiecka kuchnia stosuje ją od lat jako przyprawę dodawaną do kiełbas. Pasuje także do kapusty kiszonej.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł