Jesteś na:

Ciasto bez pieczenia z kaszą jaglaną i orzechowym spodem

16 18 20


Zapraszam na proste i szybkie w wykonaniu, ale bardzo odżywcze ciasto jaglane na orzechowym spodzie. Deser nie wymaga użycia piekarnika, wystarczy blender, lodówka i odrobina dobrych chęci. Składniki można modyfikować w zależności od tego co akurat posiadamy, zamiast nerkowców sprawdzą się również orzechy laskowe, nasiona dyni można zastąpić słonecznikiem, jeśli nie mamy kaszy jaglanej użyjmy zwykłej kaszy manny lub drobnej kaszy orkiszowej. Ciasto w każdym wariancie jest pyszne i wyjątkowo zdrowe.

Ciasto bez pieczenia z kaszą jaglaną i orzechowym spodem

Ciasto bez pieczenia z kaszą jaglaną i orzechowym spodem

Składniki

Krem jaglany:

Kasza jaglana – 1 szklanka

Cukier waniliowy – 1 łyżka

Budyń w proszku – 1 łyżka

Spód:

Orzechy nerkowca – 110g

Pestki dyni – 30g

Daktyle – 25g

Masło orzechowe z wiórkami kokosowymi – 2 łyżki (lub Masło orzechowe 1 łyżka i Wiórki kokosowe 2 łyżki)

Ewentualnie:

Dowolny dżem (u mnie truskawkowy słodzony sokiem jabłkowym) – 3 łyżki

Ciasto bez pieczenia z kaszą jaglaną i orzechowym spodem

Ciasto bez pieczenia z kaszą jaglaną i orzechowym spodem

Sposób przygotowania:

Daktyle namoczyć w wodzie przez 15–30 min. Wszystkie składniki na spód wrzucić do kielicha blendera i zmiksować na niezbyt gładką masę, jeśli będzie zbyt sucha wlać odrobinę wody lub mleka. Masą wyłożyć formę (najlepiej uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia), ciasto nie wymaga pieczenia, można więc użyć plastikowego pudełka na żywność lub niewielki garnek. Na czas przygotowania warstwy jaglanej spód umieścić w lodówce.

Kaszę jaglaną przepłukać najpierw letnią a następnie wrzącą wodą i ugotować według przepisu na opakowaniu z dodatkiem cukru waniliowego. Kiedy kasza zacznie dochodzić wlać budyń rozpuszczony w ¼ szklanki wody, przemieszać energicznie kilka razy i odstawić na bok. Po 10 min kaszę zblendować na gładki krem, w razie potrzeby dolać wodę lub mleko.

Na schłodzony spód wyłożyć krem jaglany, wierzch wyrównać mokrą łyżką (krem nie będzie się do niej przyklejał). Ciasto można urozmaicić przekładając obie warstwy dowolnym, ulubionym dżemem, najlepiej domowym. Całość schłodzić w lodówce minimum 2 godziny, najlepiej całą noc.

Smacznego!

 

Ciasto bez pieczenia z kaszą jaglaną i orzechowym spodem

Ciasto bez pieczenia z kaszą jaglaną i orzechowym spodem

Ciasto bez pieczenia z kaszą jaglaną i orzechowym spodem

Ciasto bez pieczenia z kaszą jaglaną i orzechowym spodem

Oceń
5.2/10. Oddano 13 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: