Orzechy nerkowca

Kalorie: 553 kcalBiałko: 18 kcalTłuszcze: 44 kcalWęglowodany: 33 kcal

Orzechy nerkowca uprawiane są głównie na terenach Indii, ale wywodzą się z Ameryki Południowej oraz Brazylii. Nazwy służące do określenia tego orzecha to nerkowiec, orzech nanerczowy, nanercz, które pochodzą od charakterystycznego kształtu owoców przypominającego nerkę człowieka.

Orzechy nerkowca są uznawane za najsmaczniejsze spośród wszystkich znanych orzechów na świecie. Owoce pokryte są zieloną osłonką, która w miarę dojrzewania twardnieje i odpada odsłaniając 2,5 centymetrowy orzeszek.

Właściwości orzechów nerkowca – witaminy i składniki mineralne

Orzech nanerczowy zasobny jest w łatwo przyswajalne białko oraz zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne cenne dla zachowania zdrowia. Dostarczają sporej ilości cynku, który stanowi element większości enzymów uczestniczących w reakcjach metabolicznych zachodzących w naszym organizmie. Jest również ważny u osób ze schorzeniami skóry, gdyż przyspiesza gojenie się ran i zmian potrądzikowych. Stanowią również źródło żelaza, wapnia, magnezu oraz potasu. Wymienione składniki są niezbędne organizmowi każdego dnia. Dzienne zapotrzebowanie na te składniki wypełnia już jedna garść tych nerkowców.

Orzechy nerkowca pełnią istotną rolę w gospodarce wapniowej organizmu, gdyż dostarczają wapnia oraz magnezu. Ponadto zawarty w nich magnez warunkuje odpowiednie napięcie mięśniowe oraz bierze udział w wytwarzaniu białek.

Z witamin warto wyróżnić witaminę A oraz E, które są silnymi związkami przeciwutleniającymi oraz witaminę D, ważną w procesach mineralizacji kości oraz budowania odporności organizmu. Wymienione witaminy stanowią ponadto silną ochronę dla komórek ciała przed rozwojem nowotworów, gdyż ograniczają rozwój oraz niszczą nadmiar wolnych rodników nadtlenkowych.

Orzechy nerkowca dostarczają w 100 g aż 60 g nienasyconych kwasów tłuszczowych, których odpowiednia podaż w diecie działa antymiażdżycowo oraz sprzyja wyrównaniom nieprawidłowości w stężeniach frakcji HDL i LDL cholesterolu. Działanie to opiera się na obniżaniu cholesterolu tzw. „niekorzystnej frakcji” LDL, a zwiększa ilość cholesterolu HDL. Tym samym nerkowce stanowią niezastąpiony składnik diety osób z ryzykiem sercowo-naczyniowym, po przebytym zawale oraz osób na diecie, która ma zapobiegać rozwojowi wymienionych schorzeń.

Kalorie – ile kalorii mają orzechy nerkowca?

100 g nerkowców dostarcza ok. 553 kcal, z czego 44 g tłuszczu, 33 g węglowodanów, 18 g białka oraz 3 g błonnika.

Orzechy nerkowca – zastosowanie

Orzechy nerkowca są neutralne w smaku. Często korzystają z nich weganie i wegetarianie do przygotowania past do pieczywa, „roślinnych serników” czy też przygotowania masła orzechowego, które można dodać do naleśników, omletu lub placków. Podprażone nerkowce warto dodać do surówki warzywnej lub sałatki owocowej, jak i do deserów na bazie jogurtu. Wykorzystywane są również jako dodatek do curry.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł