Daktyle

16 18 20
Kalorie: 277 kcal Białko: 2 g Tłuszcze: 0.4 g Węglowodany: 65.3 g

Daktyle bywają nazywane „chlebem życia”. Znane są one ludzkości od tysięcy lat. Ich opisy można odnaleźć już w Biblii. Te bardzo słodkie owoce rosną na wysokich palmach – daktylowcu właściwym. Drzewa osiągają wysokość nawet 35 metrów. Najsmaczniejsze daktyle pochodzą z rejonu Iraku i Iranu, ale powszechnie występują na terenie Azji Mniejszej oraz północnego wybrzeża Afryki. W środku słodkiego miąższu znaleźć można pojedynczą pestkę. Istnieje kilkadziesiąt odmian tych owoców, ale ich rozróżnienia podjąć się mogą jedynie pasjonaci. W Polsce również można hodować palmę daktylową. Zazwyczaj sadza się ją w domach w dużych doniczkach, jednak w tej formie roślina nie rodzi owoców.

Daktyle – właściwości

Daktyle to bogactwo roślinnych fenoli. W formie świeżej mają one zdolność do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, przez co nie dochodzi do zmian miażdżycowych w obrębie naczyń krwionośnych. W tych owocach zwarte są salicylany, czyli naturalne środki przeciwbólowe. Inaczej niż farmaceutyki apteczne, nie powodują powstania podrażnień w układzie pokarmowym.

Potas, który zawarty jest w daktylach, przeciwdziała nadmiernemu poceniu się. Reguluje także ciśnienie krwi. Oprócz tego spożywanie tych owoców łagodzi objawy menopauzy. Daktyle neutralizują kwasy żołądkowe, mają właściwości alkalizujące. W owocach znajduje się tryptofan, czyli rodzaj aminokwasu niezbędnego biorącego udział w wytwarzaniu serotoniny oraz melatoniny wpływającej na pracę mięśni gładkich jelit, dlatego udział daktyli w diecie osób chorujących na zespół jelita drażliwego jest bardzo wskazany.

Te słodkie owoce koncentrują w swoim składzie wiele dobrych cukrów: glukozy, sacharozy i fruktozy. Dzięki temu mają wysoką wartość energetyczną. Warto spożywać je w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego i intelektualnego. Szczególnie zalecane są one wyczynowym sportowcom. Cukry proste w zasadzie nie wymagają trawienia, dzięki czemu w łatwy sposób są przyswajane przez organizm. Daktyle zawierają wiele witamin, przede wszystkim z grupy B oraz witaminę C w łatwej do przyswojenia przez organizm formie, która skutecznie zwalcza infekcję, wzmacniając przy tym odporność organizmu. Spora zawartość błonnika to gwarancja najlepszej ochrony przed zaparciami.

Daktyle – zastosowanie

Daktyle to owoce, które spożywać można na surowo, jak i po przetworzeniu. Popularną w Polsce formą, są suszone daktyle, traktowane jako zdrowa, słodka przekąska. Twarde odmiany są wykorzystywane jako surowiec do produkcji mąki, z której wytwarza się chleb pustyni. Zawierają one wiele skrobi. Owoce te to doskonały komponent do różnego rodzaju deserów, ale nie tylko. Równie dobrze daktyle stosować można jako element sosów lub nadzienia do mięsa.

Daktyle są często wykorzystywane w codziennym żywieniu wegan. Jako doskonały zamiennik białego cukru, można stosować je w koktajlach, czy słodkich pastach do smarowania chleba. W przypadku problemów trawiennych, idealnie sprawdzi się kompot przygotowywany z daktyli.

Warto wiedzieć, że w krajach arabskich, gdzie palmy daktylowe są uprawiane, owoce te uznawane są za doskonały afrodyzjak.

Zobacz również:
Oceń
ponad miesiąc temu