Jesteś na:

Ryba zapiekana w sosie pomidorowym

16 18 20

Znudziła Wam się ryba w tradycyjnej wersji ? Dorsz zapiekany w sosie pomidorowym będzie doskonałym urozmaiceniem. Jest to pożywna, lekka, pełnowartościowa potrawa, która smakuje zarówno dorosłym oraz dzieciom. P1000681

Składniki

Dorsz – 2 filety (bez skóry)

Pomidory z puszki –  1 puszka

Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki

Czosnek – 1 ząbek

Cytryna – 1/2 sztuki

Oliwa z oliwek – 2 łyżki

Bazylia –  10 listków

Ser Mozzarella – 60 g (1/2 opakowania)

OreganoPieprz czarnySól

P1000671Sposób przygotowania

Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą, wyłożyć płaty dorsza, a następnie posypać rybę pieprzem oraz szczyptą soli i skropić sokiem z cytryny. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni. W międzyczasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć wyciśnięty przez praskę czosnek,  a następnie dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz pieprz, szczyptę soli i oregano. Całość dokładnie wymieszać, lekko podgotować. Na upieczoną rybę wylać sos pomidorowy, wierzch posypać tartym serem Mozzarella. Zapiekać 10 -15 minut w temperaturze 170 stopni. Rybę podawać na gorąco, posypaną świeżymi listkami bazylii. Najlepiej smakuje z kaszą lub ryżem.

P1000674

P1000698

Smacznego !

Oceń
7.7/10. Oddano 41 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię