Jesteś na:

Przepis na pełnoziarniste pierogi ruskie

16 18 20

Dziś polecam Wam pełnoziarniste pierogi ruskie !

Składniki

Przepis na 20 szt.

Mąka orkiszowa 1 szklanka

Mąka pszenna pełnoziarnista 1 szklanka

Woda gorąca 3/4 szklanki

Oliwa z oliwek 2 łyżki

Twaróg półtłusty 1 kostka

Ziemniaki 4 szt.

Cebula 1 szt.

Oliwa z oliwek 1 łyżka

Pieprz czarny

Sól

P1090204

Sposób przygotowania: 

Ciasto: Przesiać mąki, dodać do nich 2 łyżki oliwy oraz wodę, a następnie intensywnie wyrabiać ciasto, powinno być sprężyste. Obwinąć je ściereczką i pozostawić na około 15 minut. Podzielić na małe części, cienko rozwałkować, kubkiem wycisnąć kółka.

Farsz: ziemniaki obierać, ugotować w wodzie, gdy ostygną dokładnie je ugnieść, dodać twaróg oraz pokrojoną w kostkę, podsmażoną na łyżce oliwy cebulę. Całość razem wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.

Farsz nakładać łyżeczką do wyciętych z ciasta kół, a następnie dokładnie zakleić, boki można pozagniatać widelcem. W garnku zagotować wodę, wrzucić pierogi, gotować do czasu wypłynięcia. Można podawać np. podsmażone na patelni grillowej.

P1090224

P1090219

Smacznego !

Oceń
7.0/10. Oddano 6 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię