Jesteś na:

Przepis na pełnoziarniste pierogi ruskie

16 18 20

Dziś polecam Wam pełnoziarniste pierogi ruskie !

Składniki

Przepis na 20 szt.

Mąka orkiszowa 1 szklanka

Mąka pszenna pełnoziarnista 1 szklanka

Woda gorąca 3/4 szklanki

Oliwa z oliwek 2 łyżki

Twaróg półtłusty 1 kostka

Ziemniaki 4 szt.

Cebula 1 szt.

Oliwa z oliwek 1 łyżka

Pieprz czarny

Sól

P1090204

Sposób przygotowania: 

Ciasto: Przesiać mąki, dodać do nich 2 łyżki oliwy oraz wodę, a następnie intensywnie wyrabiać ciasto, powinno być sprężyste. Obwinąć je ściereczką i pozostawić na około 15 minut. Podzielić na małe części, cienko rozwałkować, kubkiem wycisnąć kółka.

Farsz: ziemniaki obierać, ugotować w wodzie, gdy ostygną dokładnie je ugnieść, dodać twaróg oraz pokrojoną w kostkę, podsmażoną na łyżce oliwy cebulę. Całość razem wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.

Farsz nakładać łyżeczką do wyciętych z ciasta kół, a następnie dokładnie zakleić, boki można pozagniatać widelcem. W garnku zagotować wodę, wrzucić pierogi, gotować do czasu wypłynięcia. Można podawać np. podsmażone na patelni grillowej.

P1090224

P1090219

Smacznego !

Oceń
7.0/10. Oddano 24 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Opinie

  • Aleksandra 02.03.2018, 3:31

    Dzień dobry.Chciałabym zrobić te pierogi. Czy w takiej proporcji z przepisu można dodać mąkę orkiszową białą przesianą z otrąb oraz pelnoziarnistą z samopszy lub szklankę maki bialej z samopszyi pełnoziarnistej też z samopszy ? Czy wtedy zmieni się proporcja jeśli samopsza ? Co zrobić by ciasto dobrze się kleiło, nie rozpadalo oraz nie pękało podczas gotowania bo przy pierogach pełnoziarnistych ,a takie najzdrowsze to często mi się zdaża.

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: