Twaróg półtłusty

16 18 20
Kalorie: 133 kcal Białko: 18.7 g Tłuszcze: 4.7 g Węglowodany: 3.7 g

Twaróg to ser niedojrzewający, wykonywany z mleka krowiego. Posiada wysoką wartość odżywczą, którą zawdzięcza dużej ilości pełnowartościowych protein, tłuszczu mlecznego oraz laktozy i witamin oraz składników mineralnych. Spożywanie białego sera uwarunkowane jest aspektami ekonomicznymi, tradycjami oraz przyzwyczajeniami wyniesionymi z okresu dzieciństwa.

Produkcja twarogu opiera się na odpowiedniej obróbce mlecznego skrzepu, uzyskanego w wyniku zaszczepienia mleka o odpowiedniej zawartości tłuszczu, maślanki lub innego produktu mlecznego odpowiednim szczepem kultur bakterii. Obróbka skrzepu polega na krojeniu go, mieszaniu oraz ogrzewaniu, a następnie oddzielaniu od powstałej serwatki i zapakowaniu w jednostkowe opakowania. Dostępne są twarogi chude (<0,5% tłuszczu), półtłuste (4% tłuszczu), tłuste (9% tłuszczu) oraz śmietankowe (ok. 30% tłuszczu).

Właściwości twarogu półtłustego – witaminy i składniki mineralne

Twaróg półtłusty jest wartościowym produktem pod względem żywieniowym. Ten produkt mleczny jest niskokaloryczny, łatwostrawny i zasobny w substancje odżywcze. Twaróg półtłusty dostarcza sporej ilości pełnowartościowego białka o dobrej strawności przez organizm oraz wartościowego tłuszczu mlecznego i niewielkiej ilości węglowodanów w postaci laktozy. Z powodzeniem mogą go spożywać osoby na diecie odchudzającej, tradycyjnej oraz z problemami trawiennymi, gdyż nie obciąża układu trawiennego i nie jest kaloryczny. Nie zaleca się spożywania twarogu osobom z uczuleniem na białka mleka oraz ze względu na zawartość laktozy osobom z nietolerancją tego cukru, o ile nie stosują tabletek z enzymem laktazy. Twaróg półtłusty dostarcza również wapnia, fosforu, witamin z grupy B oraz witaminy A i D.

Zawarte w twarogu białko organizm wykorzystuje do syntezy oraz regeneracji włókien mięśniowych i skóry oraz wytwarzania enzymów i hormonów białkowych. Dzięki obecności tłuszczu w twarogu, zawarte są w nim witaminy tłuszczorozpuszczalne, których nie zawiera twaróg chudy. Obecna w produktach mlecznych, a tym samym w twarogu laktoza, jest powszechnie obarczona negatywną opinią. Laktoza składa się z glukozy i galaktozy, z których ta druga wchodzi w skład budowy tkanki mózgowej. Warto również wspomnieć o zawartości wapnia, fosforu oraz witaminy D. Są to składniki, które uczestniczą w procesach kościotwórczych i przebudowie macierzy kostnej, dzięki którym elementy szkieletu są twarde, wytrzymałe oraz mocne. Odpowiednia podaż wymienionych składników w diecie oraz witaminy K2, zapobiega występowaniu osteomalacji i osteoporozy u dorosłych oraz krzywicy u dzieci. Warto łączyć twaróg półtłusty z jogurtem naturalnym, dzięki czemu uzyskamy wyższą zawartość wymienionych składników w porcji oraz lepsze proporcje między nimi.

Kalorie – ile kalorii ma twaróg półtłusty?

100 g twarogu półtłustego dostarcza ok. 133 kcal, z czego 18.7 g białka, 4.7 g tłuszczu i 3.7 g węglowodanów.

Twaróg półtłusty – zastosowanie

Półtłusty twaróg można wykorzystać do dań na słodko i słono. W wersji na słodko można przygotować z nich domowy twarożek z owocami i cynamonem lub kakao. Masą serową można przełożyć naleśniki, wykorzystać do ciasta serowego, nadziania drożdżówek. Większość osób pamięta makaron z serem i sosem truskawkowym latem. W wersji wytrawnej, twaróg półtłusty wykorzystuje się do farszu na naleśniki ze szpinakiem, składniki tarty oraz do przygotowania twarożku z rzodkiewką lub szczypiorkiem. Oczywiście można go spożyć również na kanapce.

Twaróg półtłusty jest niedrogim produktem spożywczym o wysokiej wartości odżywczej. Warto wdrożyć go do codziennej diety ze względu na bogactwo pełnowartościowego białka, obecność zdrowego tłuszczu mlecznego oraz wszechstronność wykorzystania w kuchni.

Zobacz również:
Oceń
10.0/10. Oddano 1 głosy.
ponad miesiąc temu