Małopłytkowość – leczenie naturalne, dieta

Małopłytkowość – inaczej zwana trombocytopenią – jest zaburzeniem hemostazy, czyli równowagi intensywności różnych procesów fizjologicznych mających na celu utrzymanie prawidłowej pracy układu krwionośnego.
Płytki krwi – niedoborowe w trombocytopenii – powstają w szpiku kostnym i ich najbardziej znaną funkcją jest udział w procesach krzepnięcia krwi. Ich poziom we krwi ulega wahaniom w trakcie cyklu dobowego, a warto również dodać, że podczas krwawienia miesięcznego ich liczba ulec może redukcji nawet o połowę.
Norma ilości płytek krwi wynosi 150–400 tysięcy na mikrolitr, pamiętać jednak należy, że nawet znaczna ich redukcja nie musi oznaczać ryzyka obfitego krwawienia i zagrożenia dla życia – rośnie ono dopiero wtedy, gdy ich liczba spada do 20–30 tysięcy [1].
Małopłytkowość
Etiologia małopłytkowości zakłada podział na dwie główne przyczyny: upośledzone wytwarzanie oraz nadmierne usuwanie. Zaburzenia wytwarzania występować mogą we wszelkich uszkodzeniach szpiku, m.in. w postaci wady wrodzonej, na skutek działania niektórych leków (niesteroidowe leki przeciwzapalne, cytostatyki, inhibitory pompy protonowej, heparyna), ekspozycji na alkohol, działania promieniowania jonizującego, niedoborów witaminy B12 i kwasu foliowego czy zakażeń wirusowych. Nadmierne usuwanie natomiast może mieć podłoże immunologiczne lub nieimmunologiczne. Warto nadmienić, że często występuje u kobiet w ciąży i u noworodków. Istotną grupą osób z punktu widzenia trombocytopenii są również osoby krytycznie chore [2].
Małopłytkowość – leczenie naturalne
Ze względu na dynamikę procesów fizjologicznych zachodzących w układzie krwiotwórczym oraz na skutki, jakie może nieść ze sobą małopłytkowość, leczenie naturalne raczej nie jest rozważane. Ponadto przeciwwskazane jest stosowanie dodatkowych metod leczenia naturalnego bez konsultacji i precyzyjnego dobrania substancji oraz dawek przez lekarza prowadzącego. W leczeniu powszechnie stosowane są różne środki farmakologicznie, a niekiedy również przetoczenia płytek krwi.
Małopłytkowość – dieta
Z punktu widzenia dietetycznego kluczowym aspektem, na który należy zwrócić uwagę, jest podaż witaminy B12 oraz kwasu foliowego, a także witaminy K. Niedobory tych dwóch witamin z grupy B są jedną z przyczyn występowania małopłytkowości, powodować również mogą niedokrwistość megaloblastyczną. Spożywczymi źródłami witaminy B12 są głównie produkty zwierzęce – mięso i podroby, ryby, nabiał i jaja. Z kolei źródłem folianów w diecie mogą być produkty zwierzęce, takie jak wątroba czy jaja, a także warzywa – ciemnozielone liściaste oraz kapustne. Pewne ilości kwasu foliowego produkowane są przez bakterie jelitowe, zatem warto zadbać o stan mikrobioty, spożywając odpowiednią ilość produktów spożywczych o działaniu pre- i probiotycznym oraz dbając o prawidłową higienę życia. Niezwykle istotna dla pracy układu krwionośnego i krzepnięcia krwi jest również podaż witaminy K. Jej źródłami spożywczymi są ciemnozielone warzywa liściaste oraz kapustne, niektóre oleje roślinne, wątroba zwierzęca i żółtko jaja kurzego [3].
Małopłytkowość można rozpoznać, wykonując podstawową morfologię krwi obwodowej. Warto co najmniej raz w roku zbadać swoją krew, aby mieć choć odrobinę większą pewność, że ze zdrowiem wszystko jest w porządku. Pamiętać należy, że diagnozy powinien dokonywać lekarz, a chorób nigdy nie powinno się rozpoznawać i leczyć na własną rękę.
Literatura:
[1] Dittfeld A., Diagnostyka dla dietetyka. Śląskie Centrum Zdrowia, 2015,
[2] Parker R. I., Etiology and significance of thrombocytopenia in critically ill patients. Crit Care Clin. 2012 Jul;28(3):399–411,
[3] Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, 2017.
Obecnie z powodu chorób układu krążenia w Polsce umiera około 50% społeczeństwa. Świadomość populacji na temat ryzyka wystąpienia tych chorób niestety nadal nie jest satysfakcjonująca. Ludzie nie zdają sobie sprawy, że wykonując regularnie podstawowe badania krwi są w stanie uniknąć wielu poważnych chorób. Jakie zatem badania warto wykonywać? czytaj więcej
Morfologia wykazała zbyt niski poziom erytrocytów we krwi, ich nieprawidłowy kształt lub nieodpowiednia ilość hemoglobiny? Dodatkowo stosujesz dietę ubogą w żelazo oraz witaminę B12? Ciągłe zmęczenie i senność dokucza Ci sprawiając, że nie czujesz się sobą? Mogą to być objawy ciężkiej dolegliwości – anemii. czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !