Jesteś na:

Twaróg – właściwości, wartości odżywcze i rodzaje, przepisy

16 18 20

Biały ser znany jest nam już od dawna. Babcie korzystały z tego produktu, aby przygotować domowy farsz do ruskich pierogów, kluski leniwe czy liczne pasty twarogowe na kanapki lub te na słodko wypełniające naleśniki. Wiele osób nie wyobraża sobie filiżanki ciepłej, aromatycznej kawy bez kwadracika smacznego sernika wykonanego w domowym zaciszu z prawdziwego twarogu. Unikatowy skład powoduje, że powinniśmy wdrożyć biały ser do naszej diety częściej niż kilka razy w miesiącu.



Twaróg

Twaróg otrzymywany jest ze specjalistycznej obróbki skrzepu mlecznego (rzadziej mieszanki maślanki, kefiru i mleka) powstałego na skutek dodania do mleka odpowiednich kultur bakterii kwasu mlekowego, które obniżając pH ścinają mleczne białko prowadząc do koagulacji. Dalsza obróbka skrzepu polega na krojeniu, mieszaniu i oddzielaniu od serwatki wydzielonego ziarna twarogowego. Powstała i odsączona od serwatki masa zostaje pokrojona i zapakowana do sprzedaży.

Twaróg właściwości

Twaróg jest produktem niskoenergetycznym, gdyż zawiera nie więcej niż 34 gramy węglowodanów w postaci złożonego cukru mlecznego – laktozy. Ilość tłuszczu w poszczególnych wariantach waha się: chudy twaróg zawiera znikome ilości kwasów tłuszczowych – do 0,5 g/100 g produktu, półtłusty ok 4 g/100 g, natomiast tłusty do 9 g na 100 g sera. Dominującym składnikiem, dla którego powinniśmy regularnie spożywać twaróg jest bogactwo pełnowartościowego, łatwostrawnego i przyswajalnego białka. Jego udział w składzie suchej masy twarogu chudego wynosi ok. 80%, półtłustego ok. 67%, tłustego ok. 53%. Białko mleka – kazeina, zaliczane jest do białek pełnowartościowych, a więc takich, których skład aminokwasowy pozwalana na niemal całkowite ich wykorzystanie jako źródła aminokwasów do syntezy białek ustrojowych. Łatwość w trawieniu wynika z faktu, iż podczas produkcji białko zostaje ścięte i częściowo rozłożone, co ułatwia enzymom dotarcie do wiązań.

Kup twaróg z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Twaróg – dodatek do pieczywa

Twaróg jest bogatym źródłem aminokwasu lizyny, którego nie znajdziemy w dużej ilości w produktach zbożowych. Lizyna jest aminokwasem egzogennym, który musimy dostarczyć do organizmu wraz z dietą. Sprzyja ona koncentracji, eliminuje zmęczenie, zapobiega miażdżycy i rozwojowi nowotworów oraz  korzystnie wpływa na układ nerwowy. Łącząc ser z pieczywem powodujemy, że lizyna z twarogu uzupełnia skład aminokwasowy niepełnowartościowych białek pochodzenia roślinnego sprawiając, że stają się pełnowartościowe, a co za tym idzie lepiej przyswajalne i wykorzystywane przez organizm do syntezy białek ustrojowych.

Twaróg – wartości odżywcze

Tradycyjny twaróg zawiera ok 0,8–0,9 % składników mineralnych (tzw. popiół). Królują wśród nich wapń oraz fosfor stanowiąc ok. 40% zawartości popiołu. Efektywność wykorzystania tych makroelementów zależy od ich ilości w diecie oraz obecności w niej witaminy D, która jest prekursorem we wchłanianiu ich do ustroju człowieka. Twaróg stanowi zdecydowanie lepsze źródło tych pierwiastków w odniesieniu do mięsa, dlatego powinien być na stałe włączony do codziennej, urozmaiconej diety. Ponadto w twarogu znajdziemy ok. 1 mg cynku na 100 g produktu oraz w mniejszych ilościach sód, jod, potas i magnez. Spożycie 100 g twarogu półtłustego pokrywa dzienne zalecane spożycie dla dorosłej osoby na witaminę B2 w ok. 37%, a na witaminę B12 w ok. 33%. Znajdziemy w nim również witaminy B1, B6, PP, A, D i E.

Twaróg – chudy czy półtłusty?

W twarogu stwierdzono obecność ok. 400 różnych kwasów tłuszczowych (KT), dlatego pod tym względem jest to niezwykle urozmaicony produkt żywnościowy. Nasycone KT stanowią ok. 6070%, jednonienasycone 21,531% natomiast KT wielonienasycone 25%. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone to głównie kwas oleinowy, natomiast wielonienasycone reprezentowane są przez kwas linolowy oraz linolenowy, które należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKW). NNKT są to związki, które koniecznie powinny znaleźć się w naszym jadłospisie, gdyż organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć. Specyficzny skład oraz proces produkcji, podczas którego tłuszcz poddawany jest emulgacji tzn. tworzą się z niego drobne kuleczki, sprawia, że jest on niezwykle łatwo trawiony i przyswajalny. Dodatkowo obecność tłuszczu w twarogu umożliwia rozpuszczenie obecnych w nim witamin A, D oraz E. Jeżeli stoimy przed wyborem: twaróg chudy czy półtłusty postawmy na ten z większą zawartością lipidów lub przygotowując posiłek z twarogu chudego wzbogaćmy go oliwą z oliwek. 

Twaróg w diecie powinien stanowić ważne źródło pełnowartościowego i łatwostrawnego białka pochodzenia zwierzęcego. Warto łączyć go wraz z produktami zbożowymi, aby uzupełnić skład aminokwasów i w pełni umożliwić naszemu organizmowi wykorzystanie białka pochodzenia roślinnego. Jeśli chcemy wybrać lepszą dla naszego zdrowia opcję zdecydujmy się na wersję ze średnią zawartością tłuszczu – pozwoli ona na rozpuszczenie witamin z dodawanych warzyw oraz poprawi konsystencję na bardziej wilgotną i smaczną. Zawartość zdrowych tłuszczów w ilości nie większej niż 4% na 100 g produktu na pewno nie spowoduje niekorzystnych zmian w naszym wyglądzie zewnętrznym.  

Twaróg – przepisy

Według badań z 2011 roku roczne spożycie twarogu na jednego mieszkańca Polski wyniosło 6,72 kg. Jeśli bliżej przyjrzymy się zaletom płynącym ze spożywania tego produktu, jest to niesatysfakcjonująca ilość. Oto kilka pomysłów, aby wdrożyć do diety twaróg – niskoenergetyczne źródło pełnowartościowego białka oraz wapnia i fosforu. To nic trudnego!   

 

Przepis na aromatyczny śniadaniowy twarożek z suszonymi pomidorami

  • ok. 100150 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 34 suszone pomidory odsączone z oleju
  • cebula
  • przyprawy: słodka papryka, papryka wędzona, pieprz ziołowy, sól, bazylia

Serek biały rozdrabniamy widelcem po czym dodajemy jogurt, by stworzyć aksamitną konsystencję twarożku. Suszone pomidory kroimy na mniejsze cząstki, a cebulę w drobną kostkę. Dodajemy przyprawy i mieszamy.

rozwiń
Przepis na twarożek z nasionami

  • ok. 100150 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu
  • łyżka nasion słonecznika
  • łyżka pestek dyni
  • szczypiorek/natka z pietruszki
  • przyprawy: pieprz, sól

Tak jak poprzednio łączymy ze sobą biały ser i jogurt. Na rozgrzanej patelni podprażamy pestki dyni i nasiona słonecznika, aby uzyskać ich lepszy i głębszy aromat. Studzimy przez chwilę po czym dodajemy wraz z przyprawami i posiekanym szczypiorkiem do twarogowej pasty. Mieszamy całość do uzyskania równomiernie rozprowadzonych składników.

rozwiń
Przepis na słodki twarożek do naleśników

  • 200 g twarogu
  • ok. 100 ml jogurtu
  • dojrzały banan
  • cynamon, kardamon
  • łyżka kakao
  • łyżka wiórków kokosowych
  • opcjonalnie łyżka miodu

Z twarogu i jogurtu tworzymy płynną masę. Rozgniatamy widelcem banana i dokładamy go do twarożku. Na patelni podprażamy wiórki kokosowe, które wraz z cynamonem, kardamonem i opcjonalnie łyżką miodu dodajemy do początkowej masy i mieszamy całość. Otrzymaną pastą smarujemy usmażone wcześniej naleśniki.

rozwiń
Przepis na twarożek ze świeżymi warzywami

  • ok 100150 g twarogu
  • 4 łyżki jogurtu
  • ogórek gruntowy
  • 2 rzodkiewki
  • ¼ czerwonej papryki
  • szczypiorek
  • mały kawałek młodej cukinii
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy oraz oregano

Mieszamy rozdrobniony widelcem ser wraz z jogurtem. Warzywa kroimy w małe kawałki wielkości ok 1cm x 1 cm. Dodajemy je do masy wraz z przyprawami. Łączymy całość.

rozwiń
Przepis na włoską przekąskę

  • kubeczek jogurtu naturalnego koziego
  • ok. 50 g twarogu
  • pomidor suszony
  • 5 oliwek zielonych lub czarnych
  • kilka listków świeżej bazylii
  • pieprz

Twaróg przekładamy do miseczki i łączymy go z kozim jogurtem. Pomidora wraz z oliwkami kroimy na małe kawałki. Dokładamy do twarożku wraz z pieprzem i całość mieszamy. Na koniec dekorujemy świeżymi listkami zielonej bazylii.

rozwiń
Przepis na twaróg ze słodkimi bakaliami

  • ok. 100150 g twarogu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 daktyle
  • 3 suszone morele
  • łyżka rodzynek
  • 3 suszone śliwki
  • łyżka sezamu
  • cynamon, kardamon

Mieszamy twaróg z jogurtem po czym dokładamy pokrojone na mniejsze cząstki suszone bakalie oraz przyprawy. Całość posypujemy podprażonymi ziarnami sezamu.

rozwiń
Kup twaróg z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Zobacz również:
Oceń
Twaróg – właściwości, wartości odżywcze i rodzaje, przepisy - 6.6/10. Oddano 59 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?