Pieczarki

16 18 20
Kalorie: 21 kcal Białko: 0.4 g Tłuszcze: 0.1 g Węglowodany: 2.6 g

Pieczarki to rodzaj grzybów należących do pieczarkowatych. W sklepach kupić można jedną z odmian, pieczarkę dwuzarodnikową. Najczęściej dostępna jest w specjalnej uprawie, ale pojawia się także w odmianie dzikiej. W Europie występuje około 100 różnych odmian pieczarek. Jednak by zbierać dzikie egzemplarze trzeba mieć odpowiednie doświadczenie, ponieważ czasami trudno jest ją odróżnić od grzybów trujących, zwłaszcza muchomora jadowitego i sromotnikowego.

Właściwości odżywcze pieczarek – witaminy i minerały

Pieczarka to produkt spożywczy uznany za jeden z pełnowartościowych, to znaczy, że zawiera ona składniki takie jak białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. W pieczarkach 90% ich objętości zajmuje woda. Sucha masa to w dużej mierze białka. Składają się one z prawie wszystkich aminokwasów, w tym egzogennych.

Grzyby w swoim składzie posiadają jeden z rodzajów błonnika, właściwy tylko im. To funcina, nazywana także chityną. Dzięki jej obecności grzyby mogą zachować sztywność. Jest to składnik potrzebny w codziennej diecie ludzi, pomagający oczyścić jelita z zalegających w nich resztek pokarmowych. Chityna zapewnia także uczucie sytości na dłużej, a do tego zmniejsza wchłanianie tłuszczów z potraw, co z pewnością jest doskonała właściwością dla osób na diecie redukcyjnej.

W pieczarkach występuje pewna ilość tłuszczów, z czego część to bardzo zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na zmniejszenie ryzyka powstawania miażdżycy. Oprócz tego znaleźć w nich można również kwasy organiczne.

W pieczarkach znajduje się wiele witamin z grupy B. Składniki te mają duże znaczenie w prawidłowej pracy układu nerwowego. Szczególnie dużą ilość stanowi witamina B3 i B5. Folianty pochodzące z tych grzybów są wyjątkowo łatwe w przyswojeniu przez organizm człowieka. Dostarczają one witaminy B9, czyli kwasu foliowego istotnego szczególnie w diecie przyszłej mamy. Oprócz tego wiele jest w nich niacyny, witaminy PP.

Pieczarki to również dobre źródło składników mineralnych. Wśród nich wyróżnić można zwłaszcza selen. Chroni on komórki przed ich uszkodzeniem. Inne pierwiastki to potas, ołów, cynk, miedź, mangan, magnez, fluor, jod. Ergotioneina to naturalny przeciwutleniacz występujący w grzybach. Oprócz tego w ich składzie znajdziemy pewną zawartość beta-glukanów. Mają one właściwości przeciwnowotworowe.

Kalorie – ile kalorii mają pieczarki?

100 g pieczarek dostarcza 21 kcal. Ponadto znajdziemy w nich 0,4 g białka, 0,1 g tłuszczów, 2,6 g węglowodanów i 2 g błonnika.

Zastosowanie pieczarek

Pieczarki są zaliczane do grona produktów funkcjonalnych. Oznacza to, że ich spożywanie wpływa pozytywnie na zdrowie organizmu ludzkiego. Dzięki obecności związków biologicznie aktywnych, grzyby te są przetwarzane w zakładach farmaceutycznych i kosmetycznych. Uzyskuje się z nich wyciąg o działaniu hamującym proliferację komórek nowotworowych, dzięki obecności substancji wpływających na zatrzymanie biosyntezy estrogenów w tkankach obwodowych oraz w samej tkance nowotworowej. Badania naukowe dotyczące pieczarek szczególną uwagę zwracają na ich właściwości zapobiegające rozwojowi raka piersi i prostaty.

Pieczarki to składnik potrzebny do przygotowywania różnorodnych dań. Można wśród nich wymienić zupę pieczarkową, a także różnego rodzaju sosy mięsne i warzywne, nadzienia etc. Są łatwe w obróbce i dostępne przez cały rok, a do tego pozbawione negatywnych właściwości grzybów dzikich, dlatego spożywać je można bez obaw.

Zobacz również:
Oceń
ponad miesiąc temu