Jesteś na:

Agrest. Właściwości, witaminy i zastosowanie

16 18 20

Agrest kojarzy się nam z przydomowymi ogródkami i ciepłym latem. Pyszny, lekko kwaskowaty smak owocu orzeźwia w upalne dni. Ponadto uważany jest za jeden ze zdrowszych owoców, jakie oferuje nam natura. Korzystny dla zdrowia i bardzo pożyteczny w kuchni. Agrest posiada wiele właściwości i zastosowań oraz unikatowy smak, na który czeka wielu jego zwolenników.

Agrest

Agrest, a właściwie porzeczka agrest (Ribes uva-crispa L.) jest kolczastym krzewem z rodziny agrestowatych. Pochodzi prawdopodobnie z Europy, ale spotkać go można także w innych częściach świata. W Polsce niegdyś bardzo chętnie uprawiany, szczególnie jako krzew działkowy. Obecnie trochę zapomniany, choć nadal posiada wielu wielbicieli.

W zależności od odmiany krzewy mogą sięgać do 1,5 metra wysokości. Jagody, czyli owoce agrestu, które są najbardziej interesującą częścią rośliny, posiadają kolor zielony, żółty, a często także czerwony. Skórka zwykle pokryta jest delikatnym meszkiem. Niegdyś agrest symbolizował szczęście domowego ogniska.

Agrest – właściwości

Agrest jest naturalnym sposobem na problemy z zaparciami. Zjadanie całych owoców pomaga w uporaniu się z kłopotliwymi dolegliwościami. Ponadto wspomaga procesy trawienne, a także usprawnia pasaż jelitowy dzięki zawartości błonnika. Wzmaga i poprawia także apetyt. Te małe owoce pomagają w walce z wysokim cholesterolem, obniżając jego poziom i chroniąc tym samym układ krwionośny i serce przed chorobami. Usprawnia krążenie krwi, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, a także sprawdza się jako środek na nadciśnienie. Agrest działa moczopędnie i posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn.

Ponadto dzięki zawartości wapnia i magnezu, polecany jest przez lekarzy m.in. jako owoc wspomagający mineralizację kości i zębów. Może być też z powodzeniem spożywany przez osoby, które cierpią na artretyzm. Wysoka dawka witaminy C zawarta w owocach agrestu, wykorzystywana jest jako naturalny wzmacniacz odporności immunologicznej i całego organizmu. Składniki zawarte w agreście wspomagają koncentrację, koją nerwy i dają poczucie odprężenia. Świetnie sprawdza się także w kosmetykach, wygładzając i nawilżając cerę. Warto pamiętać o tym, że 100 g owoców to zaledwie 40 kcal.

Agrest – witaminy

Agrest obok bogatego składu mineralnego, zawiera cenne z punktu widzenia zdrowia witaminy. Owoce bogate są w witaminę C, która wspiera odporność oraz witaminę A, która wzmacnia wzrok, a B1 i PP zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Agrest – zastosowanie

Owoce agrestu bardzo dobrze smakują na surowo, prosto z krzaczka. Zielone są nieco bardziej kwaśne, a czerwone słodkie i delikatne. Z agrestu można przyrządzić wiele przetworów. Sok z agrestu posiada wiele właściwości dietetycznych i sprawdza się w dolegliwościach z przemianą materii. Ponadto agrest można z powodzeniem mrozić, a ze świeżych owoców robić przepyszne dżemy, konfitury, kompoty, powidła, ciasta, babeczki, a nawet nalewki. Agrest może służyć również jako smakowy dodatek do win, a poddany procesowi suszenia czy kandyzowania stanowi idealną przekąskę. Znajduje również zastosowanie w kosmetyce, w kremach przeciwzmarszczkowych, maseczkach czy jako dodatek do toników, które upiększają i oczyszczają cerę.

Agrest, choć na pierwszy rzut oka mały i niepozorny, kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości. Sprawdza się jako środek na „leniwe jelita”, wzmacnia odporność i chroni nasze serce oraz układ krwionośny. Ponadto bardzo dobrze smakuje, a w kuchni (i nie tylko) znajduje wiele zastosowań.

Kup produkty z agrestu z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Oceń
Agrest. Właściwości, witaminy i zastosowanie - 6.8/10. Oddano 59 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?