Agrest. Właściwości, witaminy i zastosowanie
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Agrest kojarzy się nam z przydomowymi ogródkami i ciepłym latem. Pyszny, lekko kwaskowaty smak owocu orzeźwia w upalne dni. Ponadto uważany jest za jeden ze zdrowszych owoców, jakie oferuje nam natura. Korzystny dla zdrowia i bardzo pożyteczny w kuchni. Agrest posiada wiele właściwości i zastosowań oraz unikatowy smak, na który czeka wielu jego zwolenników.
Agrest
Agrest, a właściwie porzeczka agrest (Ribes uva-crispa L.) jest kolczastym krzewem z rodziny agrestowatych. Pochodzi prawdopodobnie z Europy, ale spotkać go można także w innych częściach świata. W Polsce niegdyś bardzo chętnie uprawiany, szczególnie jako krzew działkowy. Obecnie trochę zapomniany, choć nadal posiada wielu wielbicieli.
W zależności od odmiany krzewy mogą sięgać do 1,5 metra wysokości. Jagody, czyli owoce agrestu, które są najbardziej interesującą częścią rośliny, posiadają kolor zielony, żółty, a często także czerwony. Skórka zwykle pokryta jest delikatnym meszkiem. Niegdyś agrest symbolizował szczęście domowego ogniska.
Agrest – właściwości
Agrest jest naturalnym sposobem na problemy z zaparciami. Zjadanie całych owoców pomaga w uporaniu się z kłopotliwymi dolegliwościami. Ponadto wspomaga procesy trawienne, a także usprawnia pasaż jelitowy dzięki zawartości błonnika. Wzmaga i poprawia także apetyt. Te małe owoce pomagają w walce z wysokim cholesterolem, obniżając jego poziom i chroniąc tym samym układ krwionośny i serce przed chorobami. Usprawnia krążenie krwi, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, a także sprawdza się jako środek na nadciśnienie. Agrest działa moczopędnie i posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn.
Ponadto dzięki zawartości wapnia i magnezu, polecany jest przez lekarzy m.in. jako owoc wspomagający mineralizację kości i zębów. Może być też z powodzeniem spożywany przez osoby, które cierpią na artretyzm. Wysoka dawka witaminy C zawarta w owocach agrestu, wykorzystywana jest jako naturalny wzmacniacz odporności immunologicznej i całego organizmu. Składniki zawarte w agreście wspomagają koncentrację, koją nerwy i dają poczucie odprężenia. Świetnie sprawdza się także w kosmetykach, wygładzając i nawilżając cerę. Warto pamiętać o tym, że 100 g owoców to zaledwie 40 kcal.
Agrest – witaminy
Agrest obok bogatego składu mineralnego, zawiera cenne z punktu widzenia zdrowia witaminy. Owoce bogate są w witaminę C, która wspiera odporność oraz witaminę A, która wzmacnia wzrok, a B1 i PP zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Agrest – zastosowanie
Owoce agrestu bardzo dobrze smakują na surowo, prosto z krzaczka. Zielone są nieco bardziej kwaśne, a czerwone słodkie i delikatne. Z agrestu można przyrządzić wiele przetworów. Sok z agrestu posiada wiele właściwości dietetycznych i sprawdza się w dolegliwościach z przemianą materii. Ponadto agrest można z powodzeniem mrozić, a ze świeżych owoców robić przepyszne dżemy, konfitury, kompoty, powidła, ciasta, babeczki, a nawet nalewki. Agrest może służyć również jako smakowy dodatek do win, a poddany procesowi suszenia czy kandyzowania stanowi idealną przekąskę. Znajduje również zastosowanie w kosmetyce, w kremach przeciwzmarszczkowych, maseczkach czy jako dodatek do toników, które upiększają i oczyszczają cerę.
Agrest, choć na pierwszy rzut oka mały i niepozorny, kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości. Sprawdza się jako środek na „leniwe jelita”, wzmacnia odporność i chroni nasze serce oraz układ krwionośny. Ponadto bardzo dobrze smakuje, a w kuchni (i nie tylko) znajduje wiele zastosowań.
agrest jest bardzo zdrowy
Uwielbiam agrest lecz nie wiedziałam, że ma tak szerokie spektrum działania. Teraz lubię go jeszcze bardziej
Jako dziecko często podjadałem agrest prosto z krzaka bardzo mi smakował i nadal smakuje dobrze wiedzieć że jest tak zdrowy do tego detox dla organizmu