Jesteś na:

15 nadzwyczajnych właściwości jagód acai. Siła tkwi w naturze

16 18 20

Jagoda acai dotarła zarówno do Polski jak i do innych zakątków świata za sprawą badań doktora Alexandra Schaussa, wybitnego botanika oraz specjalisty w dziedzinie zdrowego odżywiania. Wyniki jego badań dotyczących tego wyjątkowego owocu z Amazonii są zaskakujące.

Jagoda acai to owoc wielkich palm brazylijskich, które rosną w głębi lasów deszczowych Amazonii w północnej Brazylii. Mieszkańcy tego zakątka od dawna korzystają z jej dobrodziejstw traktując ją jako lek niemal na wszystkie dolegliwości i choroby. Znajdziemy w niej właściwie wszystkie składniki, których potrzebujemy. Zawiera witaminy B1, B2, B3, C, E oraz kwasy omega 6 i omega 9, beta-karoten, żelazo, wapń, potas, fosfor, białko, dużą ilość błonnika, bardzo niską zawartość cukru, polifenole, a dodatkowo największą ilość antyoksydantów odpowiadających za ochronę naszego organizmu przed wolnymi rodnikami. Warto wspomnieć, że 100 g ekstraktu z jagód acai zawiera 52.2 g węglowodanów, 8.1 g białek, 44.2 g błonnika oraz 32.5 g tłuszczu.

Wyglądem jagoda acai przypomina zwykłą, leśną borówkę. Ma stosunkowo duże nasienie, mały miąższ, twardą konsystencję, a jej smak jest połączeniem zwykłej jagody z czekoladą. Problemem przy dystrybucji jagód stanowi fakt, że w ciągu 24 godzin od zerwania jagoda traci swoje właściwości.



Jagody acai – właściwości

Oto 15 najważniejszych właściwości jagód acai, które dodają energii, odżywiają i poprawiają wygląd.

  1. Opóźniają procesy starzenia.Na zachowanie maksymalnej wydajności komórek, a co za tym idzie spowalnianie procesów starzenia się, oddziaływają składniki energetyczne oraz silne antyoksydanty (m.in. resweratrol, cyanidin-3-glukozyd, kwas ferulowy). Wszystkie znajdują się w jagodach acai. Działanie przeciwutleniające wykazuje także kwas elagowy zaliczany do polifenoli. Należy wspomnieć, że roślina znalazła się na liście ORAC, (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity) jest to lista produktów spożywczych o dużej zawartości roślinnych przeciwutleniaczy. Do tej pory na pierwszym miejscu znajdowało się czerwone winogrono o największym potencjale antyoksydacyjnym (ok. 1800 μmol w jednej uncji, czyli ok. 29 gramach). Dziś specjaliści oceniający skuteczność działania antyutleniaczy zawartych w jagodach acai wykazali, że to one powinny zająć pierwsze miejsce w tym rankingu z wynikiem ok. 161 400 μmol w jednej uncji.
  2. Odchudzają i regulują wagę ciała. Niski indeks glikemiczny sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Jagody acai mają także wysoką zawartość błonnika, który przyspiesza przemianę materii i procesy trawienia. Pozostawia długotrwałe uczucie sytości. Warto pamiętać, że nie są jednak lekiem na otyłość, a jedynie mogą wspomóc dietę odchudzającą. Pamiętajmy, że są dość kaloryczne – w 100 g znajdziemy 80 kcal, dlatego należy spożywać je z umiarem.
  3. Wspomagają profilaktykę chorób serca. Dzięki zawartości polifenoli, czyli podstawowego składnika diety odpowiedzialnego za poprawną pracę serca, możemy dłużej cieszyć się zdrowiem. Polifenole wstrzymują produkcję endoteliny, substancji przyczyniającej się do skurczu naczyń krwionośnych, natomiast jej nadmiar może być przyczyną m.in. miażdżycy bądź chorób wieńcowych. Polifenole, które znajdziemy w jagodach acai wspomagają pracę całego układu krwionośnego, ułatwiają przepływ krwi, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko zatoru w naczyniach krwionośnych. W jagodach znajdziemy również dużo kwasu tłuszczowego np. kwas oleinowy (z grupy Omega-9) czy kwas linolowy (z grupy Omega-6). Odpowiadają za obniżenie „złego” cholesterolu (LDL) oraz podwyższenie „dobrego” (HDL). Błonnik zawarty w jagodach także hamuje przyswajania „złych” tłuszczów.
  4. Zwiększają wydajność organizmu. Białko zawarte w pożywieniu jest podstawowym składnikiem hormonów, tkanek, wzmacnia narządy wewnętrzne, mięśnie, włosy, skórę i paznokcie. Białko w jagodach acai pozwala na uzyskanie większych i lepszych efektów.
  5. Poprawiają kondycję umysłową. Ludzki mózg składa się w ok. 60% z nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3, a zawarte w pożywieniu kwasy NNKT usprawniają pracę mózgu (czujność, myślenie) pozbawiając go jakichkolwiek zakłóceń.
  6. Oczyszczają organizm. Przeznaczeniem jagód acai od dawna jest oczyszczanie organizmu z toksyn (substancji szkodliwych i trujących). W obecnych czasach spożywając dużą ilość konserwantów obecnych w jedzeniu nie jesteśmy w stanie naturalnie pozbyć się ich z organizmu. Jagody acai mogą w tym pomóc.
  7. Jagody acai wspomagają pracę serca.

    Jagody acai wspomagają pracę serca.

    Poprawiają wzrok. Sok z jagód acai wzmacnia naczynia włosowate zapobiegając uszkodzeniu naczyń krwionośnych siatkówki oka, czyli retinopatii cukrzycowej, z którą mogą zetknąć się cukrzycy. Dzięki obecności beta-karotenu i witaminy C mają zbawienny wpływ na stan zdrowia oka ludzkiego, a dodatkowo przyczyniają się do spadku ryzyka wystąpienia schorzeń czy powikłań po zwyrodnieniu plamki żółtej.

  8. Wzmacniają odporność. Spożywanie jagód acai wspomaga pracę układu immunologicznego. Jagody zwiększają odporność przed bakteriami, wirusami czy substancjami szkodliwymi. Badania wykazują, że zawarty w acai beta-sitosterol stymuluje pracę leukocytów i zapobiega hamowaniu reakcji odpornościowych organizmu.
  9. Obniżają poziom ciśnienia krwi. Za sprawą fitosteroli, czyli steroli pochodzenia roślinnego, które znajdują się w błonach komórkowych jagód, istnieje możliwość łagodzenia objawów spowodowanych nieprawidłowym ciśnieniem krwi. Antocyjaniny obecne w jagodach chronią naczynia krwionośne zwiększając ich elastyczność.
  10. Regulują poziom cukrów i tłuszczów. Dzięki niskiemu wskaźnikowi glikemicznemu, jagody zalecane są w diecie niskoglikemicznej, ponieważ redukują szkodliwe ilości cukru we krwi.
  11. Zwalczają wolne rodniki. Wolne rodniki to utleniacze osłabiające i zakłócające system odpornościowy. Komórki, które zostały przez nie uszkodzone są przyczyną wielu poważnych chorób jak Alzheimer, cukrzyca, miażdżyca czy zapalenie stawów.
  12. Poprawiają ogólne samopoczucie. Bogactwo wielu witamin i składników mineralnych zawartych w jagodach, w pełni odżywia nasz organizm. Witaminy z grupy B wraz z innymi składnikami odżywczymi wpływają na nas łagodząco w momentach stresogennych, a także towarzyszą w produkcji neuroprzekaźników, takich jak dopamina czy serotonina, które odpowiadają za utrzymanie temperatury ciała oraz dobry sen.
  13. Łagodzą objawy refluksu żołądkowo-przełykowego. Całe spektrum dostępnych w jagodach acai antyoksydantów wspomaga ochronę i regenerację zwieracza dolnego przełyku, który zazwyczaj zostaje uszkodzony w chwili cofania się kwaśnej treści żołądka do przełyku. Dzięki właściwościom antykwasowym, ryzyko powikłań zostaje zmniejszone, a więc np. owrzodzenie, krwawienie czy zapalenie krtani.
  14. Poprawiają funkcjonowanie seksualne. Niepłodność, która jest wywołana stresem, zanieczyszczeniem środowiska czy działaniem wolnych rodników (w postaci np. nowotworów) mogą zostać zagłuszone przez działanie przeciwzapalne i oczyszczające jagód acai.
  15. Redukują zmęczenie i zwiększają siłę witalną. Szeroka gama niezbędnych aminokwasów oraz mikroelementów przyczynia się do szybszej regeneracji energii po wysiłku, a naturalne lipidy zapewniają jej ilość na cały dzień.

Jagody acai dostępne są w Polsce dla każdego i warto skorzystać z tej możliwości, aby przekonać się na własnym ciele o ich wspaniałych właściwościach. Można traktować je jako dodatek do codziennych posiłków, mając jednak na uwadze fakt, że nadmierne jej spożywanie może doprowadzić do zaburzeń układu pokarmowego w postaci biegunki czy gazów. Spożywane z umiarem są w stanie poprawić nasze zdrowie, wygląd i dodać energii witalnej, której potrzeba nam o każdej porze roku.

Literatura:

 Alexander G. Schauss, Wyjątkowy owoc Amazonii Acai, VideoPlus, 2013.
Oceń
15 nadzwyczajnych właściwości jagód acai. Siła tkwi w naturze - 8.6/10. Oddano 7 głosy.
ponad miesiąc temu

Opinie

  • Karolina 16.01.2016, 10:22

    Czy wiecie, gdzie można kupić naturalne jagody Acai? Szukałam w sieci, ale znalazłam tylko jagody acai w tabletkach

    Odpowiedz
    • Ewelina 17.01.2016, 9:46

      Z tego co wiem, na rynku dostępne są wyłącznie suplementy diety zawierające w swoim składzie jagody acai. Tutaj jednak trzeba uważać, ponieważ producenci oferują zarówno produkty będące wyłącznie wyciągiem z jagód acai. Często tez można spotkać suplementy, które oprócz jagód acai w swoim składzie mają inne składniki, np. L Karnitynę. Nie spotkałam natomiast jagód acai, które można kupić, no chyba, że suszone. Kiedyś na allegro były do nabycia nasiona do samodzielnej ich uprawy, ale nie wiem czy nadal można je nabyć.

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?