Jesteś na:

Olej z awokado – skład, właściwości oraz zastosowanie w kuchni i kosmetyce

16 18 20

Awokado jest gruszkokształtnym owocem pestkowym, którego ojczyzną są tropikalne lasy Meksyku i Środkowej Ameryki. Olej tłoczony z kremowego miąższu charakteryzuje się wysoką zawartością jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie korzystnych dla zachowania zdrowia i profilaktyki chorób układu krążenia. Olej z awokado konkuruje pod względem zawartości składników odżywczych ze znaną oliwą z oliwek. Wysoka zawartość składników mineralnych oraz dobrej jakości kwasów tłuszczowych sprawia, że olej z miąższu tropikalnego owocu cieszy się dużą popularnością wśród osób zainteresowanych żywieniem, jak i naturalnymi kosmetykami.



Olej z awokado – skład

Olej z awokado uzyskuje się za pomocą techniki tłoczenia na zimno lub na gorąco, a następnie otrzymany produkt może zostać ewentualnie oczyszczony w procesie rafinacji. Ze względów zdrowotnych, do celów kosmetycznych i spożywania w stanie surowym najkorzystniej wybrać olej tłoczony z miąższu na zimno i nierafinowany. Z kolei jeżeli chcemy wykorzystać olej z miąższu tropikalnego owocu do obróbki termicznej, warto wybrać ten tłoczony na gorąco, poddany rafinacji.

Podstawowym składnikiem, którego źródłem jest olej z awokado są kwasy tłuszczowe. Omawiany olej zasobny jest w szczególności w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i mniejszy udział kwasów wielonienasyconych z rodziny omega 3 i 6. Uznawany jest ponadto za ubogi w mniej korzystne nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol, ze względu na roślinne pochodzenie. Olej z owocu awokado dostarcza 7 istotnych witamin: A, B, D, E, H, K, PP oraz skwalen – substancję pochodzenia lipidowego, która wspomaga odporność. Ponadto dostarcza potasu, manganu, fosforu oraz krzemu.

Olej z awokado – właściwości

  • Wykazuje działanie wzmacniające odporność i mobilizujące układ immunologiczny, dzięki zawartości skwalenu oraz witaminy D.
  • Korzystnie wpływa na lipidogram, obniżając stężenie cholesterolu LDL i poprawiając stan oraz funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
  • Wpływa na przekaźnictwo międzykomórkowe, dzięki zawartości potasu.
  • Wzmacnia strukturę włosów, dzięki zawartości krzemu oraz biotyny (witamina H).
  • Wspomaga układ nerwowy, działa profilaktycznie, dzięki zawartości witamin z grupy B.
  • Ma działanie wygładzające, nawilżające i regenerujące suchą i odwodnioną skórę oraz zniszczoną strukturę włosów.
  • Zawiera witaminę E, która spowalnia tempo starzenia skóry, a tym samym łagodzi zmarszczki i opóźnia pojawienie się nowych.
  • Zwalcza zmiany trądzikowe oraz łagodzi chorobowe zmiany skórne, egzemy.

Olej z awokado – zastosowanie w kuchni

Olej z awokado charakteryzuje się ciemno zieloną barwą, podobną do oliwy z oliwek. Posiada lekko orzechowy, wyraźny smak, który można wykorzystać w celu wzbogacenia smaku potraw. Warto w tym miejscu dodać, że nie należy smażyć ani poddawać obróbce termicznej oleju z awokado tłoczonego na zimno nierafinowanego, gdyż straci on swoje właściwości prozdrowotne, witaminy oraz spowoduje nasycenie wodorem nienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżając tym jego wartość odżywczą. Warto jednak zastąpić olejem z awokado oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, również do smażenia, pieczenia czy grillowania, jeśli wykorzystamy do tego olej tłoczony na gorąco i poddany procesowi rafinacji. Olej z awokado z powodzeniem możemy wykorzystać w rozmaitych potrawach, gdyż jest produktem bardzo wszechstronnym.

  • Składnik dressingów do sałatek ze świeżych warzyw
  • Zastępnik masła do polania pieczywa pełnoziarnistego.
  • Składnik marynat do mięs i ryb czy warzyw.
  • Zastępnik oliwy do przygotowania ziołowego pesto ze świeżych liści ziół.
  • Dodatek do makaronów, włoskich pierożków ravioli czy gotowanych na parze warzyw.
  • Zastępnik tłuszczów do smażenia, pieczenia, grillowania – olej otrzymany w wyniku tłoczenia na gorąco i następnie poddany oczyszczaniu w procesie rafinacji.

Olej z awokado – zastosowanie w kosmetyce

Olej z awokado stanowi alternatywę dla olejków czy balsamów do pielęgnacji skóry ciała, jak i zastępnik oliwek do natłuszczania i regeneracji struktury włosów. Warto dodać, że olej z awokado bardzo szybko się wchłania nie pozostawiając tłustej warstwy.

  • Doskonale nawilża skórę i chroni ją przed utratą wody, poprawia jej sprężystość oraz zwiększa jędrność.
  • Łagodzi chorobowe zmiany skóry, polecany jest jako element terapii leczenia trądziku czy egzemy.
  • Chroni skórę przed wolnymi rodnikami, zapobiegając powstawaniu zmarszczek oraz łagodząc już istniejące.
  • Warto zastosować olej z awokado po kąpielach słonecznych w celu złagodzenia podrażnienia powierzchni skóry.
  • Świetnie nawilża włosy, szczególnie te zniszczone zabiegami stylizacyjnymi czy częstym farbowaniem, regeneruje je poprzez zamykanie porów w strukturze zniszczonych włosów.
  • Odżywia i wzmacnia cebulki włosowe, zapobiegając nadmiernemu wypadaniu włosów.
  • Zalecany do stosowania na bóle artretyczne i reumatyczne.
  • Dobra alternatywa dla olejków do masażu.

Olej z awokado jest produktem wartościowym pod względem odżywczym. Posiada szereg witamin i składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. Działa nawilżająco, regenerująco, a dodatkowo zapobiega utracie wody ze skóry. Olej z awokado posiada charakterystyczny orzechowy smak i ciemnozieloną barwę, które to cechy cenione są przez kulinarnych eksperymentatorów. Olej ten jest drogim produktem, który mimo wszystko warto wypróbować w kuchni, by poszerzyć swoje horyzonty kulinarne i wzbogacić organizm o cenne składniki pochodzące z urozmaiconej diety.

Literatura:

„Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego” – wyd. SGGW, pod. Red. K. Świetlikowskiej, R. Kazimierczak, G. Wasiak-Żak.

 

Zobacz również:
Oceń
Olej z awokado – skład, właściwości oraz zastosowanie w kuchni i kosmetyce - 8.5/10. Oddano 4 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?